Kinderstemmen

LJG Amsterdam opent na de feestdagen een peuterspeelzaal, op liberale leest geschoeid.

Vanaf medio oktober kunnen Liberaal Joodse peuters in Amsterdam naar een Liberaal Joodse peuterspeelzaal. Madelon Bino, pastoraal werker bij LJG Amsterdam en initiatiefnemer: „De plannen voor een eigen peuterspeelzaal van de LJG bestaan al tien jaar, maar in het oude gebouw was daar absoluut geen ruimte voor.
In ons nieuwe gebouw hebben we tien prachtige klaslokalen. Daar komen elke zondagochtend zo’n 160 kinderen voor Talmoed Tora, maar de rest van de week staan ze leeg. Dat vonden we jammer.” Dus ging Bino op zoek naar een (Joodse) organisatie die ervaring en expertise heeft op het gebied van buitenschoolse opvang. Die werd gevonden in de vorm van Majest, gerund door Judith de Groot (wier vader LJG-lid is) en Biserka van Driel, die al jaren een aantal andere peuterspeelzalen en bso’s (buitenschoolse opvang) runnen.

Joods speelgoed
De peuterspeelzaal zal op Liberaal Joodse wijze gerund worden. Dat betekent dat er spelenderwijs aandacht wordt gegeven aan de feestdagen, sjabbat en de geschiedenis van Israël. De groepsleidster is Joods en bekend met de Liberaal Joodse traditie. Ook zal het kasjroet gehanteerd worden. Alle faciliteiten zijn al aanwezig: „We hebben een gloednieuwe buitenspeelplaats, een lokaal met een natte hoek en prachtig Joods speelgoed, bijvoorbeeld kitjes om kidoesj mee te maken.”

Volgens Bino is niet alleen binnen de gemeente behoefte aan een dergelijk initiatief, maar ook daarbuiten. „Mensen halen hun kinderen van dagverblijven vanwege de toenemende kosten.” Ze denkt dat peuters via de speelzaal makkelijk doorstromen naar het zondagochtendonderwijs. Plannen voor een liberale basisschool zijn er nog niet.

De peuterspeelzaal zal negen dagdelen per week beschikbaar zijn. De vrijdagmiddag is in verband met sjabbat vrij. Kinderen en ouders hoeven geen lid van de LJG te zijn, een Joodse moeder en/of vader is genoeg. In september wordt een informatieavond voor geïnteresseerde ouders georganiseerd. „We nodigen alle Joodse peuters uit om te komen kijken. We willen heel graag kinderstemmen in de gangen horen.”

Belangstellenden kunnen mailen naar [email protected] of bellen met LJG Amsterdam: 020-5400121

2 Reacties

  1. Wow……
    tjee, moeten we nu blij zijn ? Nu kunnen we nog meer Joodse kinderen laten indoctrineren hoe ze hun Joods-zijn moeten onderdrukken en hoe de niet-Joodse wereld altijd gelijk heeft.

    Tja, vanuit LJG-opinie kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Anders hebben die kinderen straks wel een Joodse mening gevormd en dan kom je als op assimilatie gerichte reform-“Jood” nog niet aan je doelstelling om het Jodendom te verzieken en een niet-Joodse sekte te maken. Dus hoe vroeger je er mee begint, des te groter je kans om te slagen.

    Voor die mensen die hun kinderen wel echt Joods willen opvoeden zijn er scholen zoals het Cheider, Rosj Pina, Maimonides en de verschillende misjpachton’s. Misschien toch eens een idee om daar naar te kijken als je van je Joods-zijn houdt en je wilt dat je kinderen later OOK Joods zullen leven en trouwen.

  2. Geweldig initiatief! Zeventien jaar geleden, toen mijn zoon klein was, vergeefs naar gezocht. Nu is het er! (Liberaal)joodse kinderen en ouders van nu heel veel plezier daar!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.