Kan de Damsaga stoppen?

Afgelopen weekend ging het op de Amsterdamse Dam faliekant mis.

Al jaren trakteert een beroepsdemonstrant het nietsvermoedende winkelpubliek op Palestijnse vlaggen en bloedige foto’s van Palestijnse slachtoffers. Israël wordt uiteraard afgeschilderd als de duivel. Time to stand up for Israel liet het er niet bij zitten. Deze vrijwilligersclub bemenst ieder weekend een plek verderop op de Dam, met Israëlische vlaggen die als cape worden gedragen en spandoeken met een kaart van Israël van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan. Bij de slogans die tentoongespreid worden moet u denken aan oneliners als ‘Judea + Samaria = Israel, period!!!’

Nu heb ikzelf wat moeite met deze kretologie. Mijn tenen krommen er spontaan van en ik vrees die van veel voorbijgangers zeker. Vooral als je voornaamste doel van de middag een gezellig uurtje shoppen is, even geen sores, maar blij zijn met dat nieuwe paar schoenen of dat hippe truitje. De vraag mag dus worden gesteld of ‘Time’ het doel bereikt dat het voor ogen heeft, of dat het dat doel juist voorbijschiet.

Maar wij leven in een land met het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. Zolang je niet tot geweld oproept, mag je daar gebruik van maken. En eerlijk is eerlijk, wie is bereid om hiervoor elk weekend, in weer en wind, de vrije dag op te offeren?

Het afgelopen weekend kwam het tot een fysiek treffen tussen een passant die antisemitische leuzen riep en een pro-Israëldemonstrant, waarbij een omstander aan het hoofd gewond raakte. Over het importeren van een buitenlands conflict gesproken, in postcode 1000. Dus vraag ik me af: moeten we dit wel willen? Is er een mogelijkheid om een eind te breien aan deze ongein, bijvoorbeeld uit angst voor verstoring van de openbare orde? Of kan deze kermis verplaatst worden naar het Museumplein, waar publiek dat er niet van gediend is er met een grote boog omheen kan lopen? Want hoe goed bedoeld ook, de vraag moet worden gesteld of deze vrijwillige inlevering van de vrije tijd effectief is. Het Israëlisch-Palestijns conflict los je er in ieder geval, op deze manier, op de Dam, niet mee op.

6 Reacties

 1. Voor de agressie van Simon Vrouwe (de anti-Israël monomaan) is een verklaring. Hij werd vorige week maandag internationaal als clown aan de schandpaal genageld omdat hij na zijn ‘boycot(t) Israel’ demonstratie op de Dam doodleuk op het Damrak bij een Israëlische keten een broodje falafel ging eten. Zijn makkers probeerden hem nog te redden door te verkondigen dat zijn vraatzucht duidelijk had gemaakt dat die zaak Israëlisch is en dus geboycot moet worden. Nog fraaier: ‘Falafel is oorspronkelijk Palestijns en is ook al door die zionazis gestolen’. Helaas in strijd met de feiten. Falafel is ooit bedacht door de koptische Christenen in Egypte. Maar ja, niet alleen Joden zijn in de ogen van de BDS maatjes van Simon Vrouwe verwerpelijk. Christenen horen op dezelfde vuilnisbelt. Om met Henk Spaan te spreken: “Vuilnisman, mag deze zak ook mee!”

 2. Ik zie je foto.. dat spandoek hebben we misschien 3x gebruikt in het allereerste begin.. daarna toen we materiaal hadden.. hebben we het niet meer gebruikt.. deze foto is van vorig voorjaar… Smerige smaad en laster… hoe laag om je op oud materiaal te baseren. ik weet wie daarachter zit.. ga zo door. .check je bronnen .. kijk naar alle filmpjes. .kijk naar de laatste 30 keer dat wij daar stonden en schrijf dan een stuk..

 3. Voor mijn werk ben ik vaak in A’dam en bezoek dan ook de moedige groep van Time to Stand Up For Israel (TTSUFI) , die op de Dam al een tijdlang elke week in weer en wind met Israelische vlaggen en mooie positieve posters tegenwicht bieden aan de vieze smerige leugens van de BDS-stand met de wapperende Palestijnse vlaggen van S. Vrouwe. Ik heb dat bewuste spandoek waarover Esther Voet het heeft daar nooit gezien. Bij navraag blijkt dat het bewuste spandoek 1 tot 2 is gebruikt. Heel erg jammer dat de hoofdredactrice van het NIW zich niet heeft gekweten van haar journalistieke plicht en zich eerst goed en grondig heeft geinformeerd en niet heeft gecheckt , voordat zij met grote stelligheid foutieve gegevens plaatst, en het naderhand no een keer herhaald op haar twitteraccount. Heel heel jammer, deze journalistieke uitglijder. Met eigen ogen heb ik gezien dat niet alleen de Israelische maar ook Joodse toeristen enorm enthousiast reageren op de groep van TTSUFI op de Dam. Alle hulde aan de 2 dames Sabine Sterk en Brenda Aartsen die TTSUFI hebben opgericht.

 4. Niemand van Time to Stand up stoort de shoppende menigte in hun doel een paar schoenen en hip truitje te scoren(first world problems?). Ook op de Dam kan men met een boog omheen indien men even ‘geen sores wilt’.
  Als u de openlijke onweerspoken demonisering van zowel Israël als de Joden op de Dam over uw kant wilt laten gaan dan is dat uw keuze. Deze groep durft ten minste meer dan menigeen, alleen vanachter een toetsenbord, te laten zien voor wie ze staan en tegengeluid te geven.
  Het is mijn stellige indruk dat de aard en de ernst van het probleem ook zeker wordt onderschat. Door niets hiertegen te ondernemen wordt er wekelijks, soms dagelijks openlijk en onweersproken (joden)haat gezaaid en aangewakkerd (al dan niet opzettelijk).
  Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt hier inderdaad niet mee opgelost maar daar staat deze groep, met voornamelijk niet-Joodse mensen, ook niet voor. Deze groep staat er in weer en wind om een tegengeluid te geven aan de leugens die daar door Simon & co worden verkondigd . Als u dat niet waardeert dan is dat heel erg jammer. Ik vind het volstrekt onjuist en tevens ongepast om de bestrijding van een racistische vertoning als kermis af te schilderen.
  Een eind breien aan deze ongein? Tuurlijk Esther; mezoeza van de deur, keppeltje af in publiek, Davidster-ketting maar weer onder de kleding of beter helemaal af….. Immers een angstig volk is een volgzaam volk. Dit weten wij maar al te goed. Never again! en daarom staat Time op de Dam.
  Als laatste punt, deze groep staat er voor ONS en dat moet je koesteren en zeker niet afserveren omdat er wel of niet een banner heeft gehangen wat niet in de linkse / policor kretelogie past. Zij staan er in support voor juist de Joodse gemeenschap en durven daar openlijk voor uit te komen waar menigeen van ons zich weer verstopt. Maar toch worden ze zo te zien belachelijk gemaakt niet allen door de aanhangers van BDS maar ook door u als ex- directeur van het CIDI. Interessante combi is dit.

 5. Esther, Time vervult m.i. een zeer belangrijke taak. Nederlanders tolereren ongeveer alles, behalve het opkomen voor waarheid. Al zou Time niemand overtuigen, dan toont Time in ieder geval het gezicht van vele Nederlanders, die murw worden gemaakt. Het niet opkomen voor waarheid is de grootste fout die Nederland gemaakt heeft. Time maakt hier het nodige goed.

 6. Beste Esther,

   Onder de kop “kan de Damsaga stoppen?” stel jij voor “deze kermis” te verplaatsen naar het Museumplein. De acties van Time To Stand Up For Israël zouden niet effectief zijn en op deze manier wordt het Israëlisch-Palestijns conflict op de Dam  niet oplost.
  Volgens Van Dale is een saga een overgeleverd volksverhaal, door de fantasie uitgebreid. Jij moet het verhaal overgeleverd hebben gekregen, want je bent door niemand van TTSUFI (ook door mij niet) ooit bij de acties op de Dam gezien. Van een journalist mag je verwachten dat de feiten worden nagegaan en fantasie niet de vrije loop krijgt. Met de zelf gehanteerde term saga geef je al impliciet aan in deze geen journalistiek te bedrijven.
  Erger is echter dat je de ernst van de situatie op de Dam en de acties van TTSUFI bagatelliseert.
  De sterk gemotiveerde niet religieus of politiek gebonden actiegroep zet zich al jaren in voor Israël en vooral tegen BDS in o.a. Den Haag en Amsterdam. Maar ook toen wij nog samen enkele jaren geleden aktie voerden tegen de boycot van Israelische banken ten kantore van PGGM. Buiten werd toen al door de latere TTSUFI gedemonstreerd en zelfs zorgden ze met alle risico’s van dien voor obstructie vsn medewerkets binnen PGGM. Deze Israël vrienden worden continu vanuit BDS en medelanders geïntimideerd en bedreigd, dit jaar zelfs al een aantal keren fysiek aangevallen
  Het Israëlisch-Palestijns conflict los je inderdaad met de acties niet op, ook niet op het door jou voogestelde Museumplein. Dat is ook niet de ambitie van deze groep. Wel acties tegen de antizionistische en antisemitische BDS-acties. En dat is meer dan ooit nodig en stao voor stap op meerdere plekken in de wereld succesvol. Tevens steunt TTSUFI toeristen uit Israël en elders uit de wereld, die enorm dankbaar zijn als ze worden opgevangen na door de BDS op de Dam te zijn beledigd, bedreigd, bespuugd en zelfs regelmatig op een kopstoot zijn getrakteerd. In de Israëlische pers wordt de actiegroep daarvoor regelmatig geprezen. Van jou als hoofdredacteur van het NIW had zo een respect en waardering op zijn plaats geweest en niet een dolkstoot in de rug van deze helden.
  Onbegrijpelijk van je, te meer daar je destijds samen met mij en anderen nog zo hebt geageerd tegen de door BDS geregiseerde boycot van de Israelische banken bij PGGM.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.