Jozias van Aartsen, burgemeester in oorlogstijd

Foto: Claudia Kamergorodski

Daar staat hij, breed lachend, zijn gezicht nog glimmender dan de zorgvuldig gepoetste ambtsketting. Naast hem poseert de net zo zelfvoldane Khalid Jone, voorman van de krakersbende We Are Here, de illegalen die huurders uit hun huizen jagen. De burgemeester en de crimineel tegen wie hij niet wil optreden. Of durft op te treden. Samen lachend op de foto, je houdt het bijna niet voor mogelijk. Totdat je weet dat die burgemeester Jozias van Aartsen is, dan lijkt het opeens niet meer dan logisch.

Want: Van Aartsen. Het weekdier dat weigerde de antisemitische aanval op restaurant HaCarmel antisemitisch te noemen. Of bij de eigenaren langs te gaan om hen een hart onder de riem te steken, omdat hij zich ‘niet in een hoek laat duwen’. Arm, arm Amsterdam. Zeker nu de benoeming van een nieuwe burgervader (of -moeder) zo op zich laat wachten en de machtigste wethouder de omhooggevallen knokploegleider Rutger Groot Wassink is. U weet wel, de GroenLinksert die de gemeenteraad demonstratief verlaat als Joodse Amsterdammers van hun inspraakrecht gebruik willen maken.

Je zou hopen dat in een stad waar extreemlinks zo machtig is een burgemeester de ketting draagt die daar wat tegenwicht aan kan bieden. Opdat alle bevolkingsgroepen zich er thuis kunnen blijven voelen en niet alleen zij die er zich de afgelopen jaren hebben gevestigd. Maar zo’n burgemeester is Van Aartsen niet, dat bewees hij al in Den Haag waar tijdens demonstraties borden werden meegedragen waarin de davidster gelijkgesteld werd met het hakenkruis. Daarmee werd volgens Van Aartsen ‘geen rode lijn overschreden’.

Dat werd er ook niet toen knokploegen van de salafi stische As-Soennahmoskee tijdens Oud en Nieuw door de straten van de Schilderswijk patrouilleerden. Sterker nog, Van Aartsen vond het juist een uitstekend idee dat de politie de veiligheid in de wijk uitbesteedde aan deze wannabe-jihadi’s. Dat andere groepen dit als intimiderend ervoeren, boeide de burgemeester niet. Niet verwonderlijk, hij had immers ook al feestelijk in de gemeenteraad een koran in ontvangst genomen van moslimbekeerling, serie-antisemiet, drugshandelaar en ‘kindervriend’ Arnoud van Doorn, leider van de Partij van de Eenheid, de IS-fanclub van Den Haag.

Er werden zelfs geen lijnen overgeschreden toen tientallen razende IS-aanhangers ‘dood aan de Joden’ scandeerden in diezelfde Schilderswijk. Van Aartsen keek ernaar en zag dat het in orde was. Er komt een punt waar je het tolereren van antisemitisme niet meer kunt afdoen als onschuldig incident. Neem Dries van Agt. Als minister van Justitie maakte hij zich er hard voor nazimisdadigers vrij te laten of uit de cel te houden. U weet wel, de Drie van Breda en Pieter Menten. Na zijn politieke carrière bestreed hij de Joden op andere wijze door de staat Israël te delegitimeren en te demoniseren. Maar natuurlijk is Van Agt geen antisemiet, dat zijn de moderne Jodenhaters immers nooit. Deze week nog zei hij daarover in NRC: “Ik hecht eraan met zoveel mogelijk Joodse mensen vriendschappelijk in het leven te staan vanwege de betichting dat ik antisemiet zou zijn.” Waarvan akte.

Terug naar Van Aartsen, beschermheer van bullies, extremisten, criminelen en antisemieten. Het is precies het gedrag dat ‘foute’ burgemeesters 75 jaar geleden vertoonden, alleen hadden zij nog het excuus van een moreel dilemma (‘als ik het niet doe komt er een ander die veel erger is’) zoals historicus Peter Romijn beschrijft in zijn fascinerende boek Burgemeesters in oorlogstijd. Het leidde ertoe dat de burgervaders – soms met de beste bedoelingen, soms uit angst, soms uit opportunisme – steeds meer toegaven aan de bezetter en daarmee steeds meer zijn instrument werden.

Maar het is helemaal geen oorlogstijd, er is geen bezetter ditmaal. Er zit geen enkele dwang achter wanneer Van Aartsens fl irt met gewelddadige extremisten of zijn mes in de rug van het slachtoff er plant. Waarom hij dat dan wél doet? De amateur-psycholoog zal er een bewondering voor de mannelijke dader in zien, iets wat je vaker ziet bij types met weke knie en kin. Een ander herkent wellicht het opportunisme van de beroepspoliticus, de carrièrist, altijd op jacht naar erkenning en een volgend baantje. En misschien, heel misschien is Van Aartsen ogenschijnlijke afk eer van zijn Joodse medeburgers gewoon wel wat het lijkt. O nee, moderne antisemieten haten Joden immers nooit.

20 Reacties

 1. Wat een goed verwoord stuk weer van Bart Schut. Het is toch te erg, dat Amsterdam met zo’n burgervader opgescheept zit!
  Amsterdam huilt, waar het eens heeft gelachen

 2. Het is niet alleen de burgemeester. Het is het hele linkse klimaat. Lieden zonder ruggengraat. Iedereen houdt elkaar ‘in de gaten ‘ want wee je gebeente als je er een andere mening op na houdt. Als je ook maar de schijn opwekt iets op te schuiven naar rechts. Dan ben je fout. Zo fout als de NSB in de oorlog. Alleen nu zijn de moralisten tegen de Joden. Hoe raar kan het lopen. Ze zijn de weg kwijt en willen niet geholpen worden. Blind door het zogenaamde eigen gelijk. Dom, dom, dom.

 3. Bijna iedereen begrijpt nu wat de consequenties van de massale immigratie zullen zijn. Wat nog steeds in volkomen duister gehuld is en om goede en waarschijnlijk ook dappere journalistiek vraagt, is het waaróm hiervan. Immers, als het eenvoudig een kwestie van ultieme domheid was geweest om groepen met een agressieve ideologie zich hier te laten vestigen en het mogelijk te maken om hier steeds dominanter te worden, dan had het beleid herzien moeten worden en maatregelen genomen moeten worden om de tendens te veranderen zodra men de gemaakte fout ingezien had. Maar niets daarvan, men gaat rustig verder met het catastrofale beleid. Er móet dus meer aan de hand zijn. De laffe Van Aartsen, het opportunistische D66, het falende Links en pseudo-Links zijn niet de laatste Rhinocerossen, ik twijfel er niet aan dat er steeds meer van zullen komen.

 4. Van Aartsen is het zichtbare topje van de antisemitische ijsberg. De Februari-stakers zeiden destijds ‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’. Hun zogenaamde verzet – dat zegge en schrijve twee dagen duurde – richtte zich dus óók tegen de Joden. Het imago van het zo tolerante Nederland is nep en vals. De Holocaust is Nederland immers niet aangedaan of opgelegd: haar beambten en burgers hebben er actief aan meegewerkt en meeverdiend. Wij moeten de Jodenhaat van toen en het ‘antizionisme’ van nu benoemen en eerlijk bespreken, anders nemen wij onszelf in de maling en blijft Nederland een kwaadaardig land van huichelaars, profiteurs en verraders.

  • Michael, kun jij aangeven ..met wie jij dit eerlijk wil bespreken ? Ik leef en voel met je mee en begrijp je. Maar wie is ontvankelijk ? Met andere woorden… Wie helpt ons ? Wie staat achter ons ?

   • Beste Louisa, onze “vriend” Erdogan heeft in één ding absoluut gelijk: Europa is ZIEK. Zijn leermeester Dr. Erbakan heeft gezegd dat er maar één ding is dat Europa kan redden, namelijk de Islam. Misschien klopt dát ook, maar aangezien dat medicijn op ons slechte bijwerkingen heeft, hebben wij geen andere keuze dan emigreren naar een plek met een gezonder klimaat.

 5. Met zulke burgemeesters wordt het voor Nederlandse joden bijzonder moeilijk om hier op den duur te blijven.
  Zolang er geen bestuurders opstaan die duidelijk hun aversie tegen antisemitisme en racisme uitspreken kan het ” ïntelectuele linkse zooitje “doorgaan met hun tegen joden en Israel gerichte gif te verspreiden .

 6. Geboren en getogen in Amsterdam. Maar nooooit meer terug naar dit Amsterdam, met een pseudo-burgemeester die alleen zijn buik dik en rond eet, op de kiek gaat met een dubbele crimineel, toelaat dat een Joodse restauranthouder herhaaldelijk door muzelmannen de vernieling ingaat…….geen poot uitsteekt als de openbare orde in gevaar komt.
  Amsterdam is kapot. En gaat een nog slechtere toekomst tegemoet met de hypocriete ultralinkse gemeenteraad.
  Oh wat erg, wat erg….. ik moet er om huilen.

  • Ik ben geboren ook in Amsterdam en ben weg gegaan door de anti-semiten die hun koppen op staaked al in 1950. Sorry voor mijn Nederlands.

 7. Nederland is een handelsnatie, altijd al geweest. Daarom sparen wij altijd de geit en de kool, glibberen overal doorheen, komen wij nooit echt voor onze mening uit, het is onze tweede natuur geworden. Echt stelling nemen durven wij niet. Wij denken altijd aan onze portemonnee. Die knip gaat altijd voor.
  Dat heeft, al heel lang, laffe, slappe, labbekakkerige leiders opgeleverd, op een enkele uitzondering na.
  En van Aartsen is een goed voorbeeld hiervan.
  De leiders van Nederland durven het niet op te nemen voor de Joodse Nederlanders, die door de eeuwen heen hun steentje hebben bijgedragen in onze maatschappij. Omdat zij bang zijn voor de grote monden van de Jodenhaters en niet op hun teentjes durven trappen.

 8. De gevolgen van het beleid van Van Aartsen in beeld. Een jihadistische tekst die door Van Aartsen en zijn volgelingen in de Stopera wordt toegejuicht. Er is aan Van Aartsen gemeld dat cultureel joods erfgoed offline is gezet vanwege de veiligheid. De antisemiet begon gelijk een laster en smaad campagne waarin hij de daders steunt.

 9. Iedere keer dat ik Van Aartsen zie weet ik weer precies waarom ik geen liberaal ben. Dat “vrijheid voor iedereen en alles zal regelmatig kom-ideetje” is net zo gevaarlijk als de “iedereen is gelijk-doctrine”.

 10. Ik wil graag nog een aanvulling geven op mijn eerdere reacties. In het Reformatorisch Dagblad, staat een artikel van Kees van der Staaij: “Kabinet moet meer voor Israël opkomen.” Kan ook via The Post Online , daar is ook een video te zien van Kees van der Staaij. Ik wil toch wel memoreren dat de Nederlandse Gereformeerden in WO 2, naar verhouding vaak verzet boden tegen de bezetter en Joodse onderduikers hielpen. Zo was er bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid een goed georganiseerd verzet. Veel Gereformeerden boden hulp en onderdak, ik ken diverse Joden die het dank zij deze hulp hebben gered. Daarbij komt ook dat veel Gereformeerde Christenen het Joodse volk een warm hart toedragen. Laten wij dit niet vergeten, Michael Jacobs en niet alles over een kam scheren !

 11. “waar tijdens demonstraties borden werden meegedragen waarin de davidster gelijkgesteld werd met het hakenkruis.” Genoemde borden zouden (?) voor de feitelijke demonstratie door de politie in beslag zijn genomen.
  Een paar Zwarte Pieten op de publieke tribune is trouwens ook al voldoende om de Groen-Links fractie, met de neus in de hoogte en vol morele zelfoverschatting, een gemeenteraadsvergadering te doen verlaten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.