Joodse organisaties: “Wij zijn niet bij de demonstratie tegen antisemitisme”

De ‘Samen tegen antisemitisme’-demonstratie die aankomende donderdagavond gepland staat op de Dam in Amsterdam zal niet kunnen rekenen op aanwezigheid van vertegenwoordigers van de belangrijke Joodse organisaties.

Wat als een sympathiek initiatief begon, lijkt te verworden tot een bijeenkomst waaraan geen enkele belangrijke Joodse organisatie zal meewerken. De bijeenkomst ‘Samen tegen antisemitisme’ moest een breed gedragen solidariteitsbijeenkomst worden zonder politieke signatuur. Dat was de visie van initiator Pauline Buwalda, van belangengroepering Friesland voor Israël, toen zij een flyer op Facebook plaatste waarin zij opriep op 14 maart naar de Dam te komen. De oproep werd gedeeld door een aantal officiële Joodse instanties en veel enthousiaste sympathisanten.

Omdat er organisatorisch nogal wat op je afkomt wanneer je als particulier het initiatief voor zo’n bijeenkomst neemt, nam zij ene Daniël Gerritsen in de arm.

PVV-sympathisant Gerritsen staat bekend als een groot fan van de Joodse staat. Zijn grootouders zijn geëerd in Yad Vashem en op zijn Facebookpagina blijkt hij zich ook als Sar-El vrijwilliger te hebben ingezet voor de IDF.

Maar al snel kwam er ook een ander beeld van Gerritsen naar voren. Zoals een foto uit 2018 met de slogan ‘Eigen volk eerst’, toen Gerritsen meedeed aan de verkiezingen namens een partij ‘Vlaardingen Nederland & Vrij’ genaamd. Ook zijn er foto’s waarop hij te zien is met een spandoek met de woorden ‘Allah is een leugen’. Gerritsen biechtte Buwalda op nauwe banden onderhouden te hebben met de (extreem)rechtse organisatie Pegida. Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka heeft hij ook (internet)relaties met andere radicale organisaties.

‘Smaad en laster’
Na het bekend worden van bovenstaande verzocht Buwalda Gerritsen zich terug te trekken. Dat gebeurde niet, waarna Buwalda zelf de stekker uit haar project trok, een beslissing die zij deelde op Facebook. Maar inmiddels stond de vergunning voor de demonstratie die hij op verzoek van Buwalda had aangevraagd wel op Gerritsens naam. Gerritsen heeft nu te kennen gegeven de demonstratie eigenhandig door te laten gaan. Na de breuk beschuldigde hij Buwalda van ‘smaad en laster’. Een aantal partijen die Buwalda’s bericht waarin zij afstand neemt van Gerritsen verspreidden, kregen eenzelfde schrijven gepresenteerd.

Geen medewerking
Het NIW benaderde diverse officiële Joodse instanties met de vraag of zij toch acte de présence zouden geven. Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, reageert: “Wij zijn in principe voor elke demonstratie voor Israël en tegen antisemitisme. Maar wij geloven ook dat een demonstratie zo breed mogelijk moet worden gedragen, dus vanuit diverse politieke partijen, zodat een eensgezinde en ondubbelzinnige vuist kan worden gemaakt tegen Jodenhaat. Wij zouden graag zien dat zo’n initiatief door zowel Joden als christenen en moslims wordt gedragen. Dat is nu niet het geval. Het CJO zal er dus in ieder geval niet bij zijn.” Ook het NIK geeft te kennen niet aanwezig te zijn, net als de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On.

Het IPOR verwijderde de oproep van hun site. Rabbijn Yanki Jacobs die een maand geleden al was gevraagd te spreken, meldde al meteen dat hij zich niet de daartoe aangewezen persoon voelde. Het verzoek werd ook neergelegd bij rabbijn Moshe Stiefel. Hij meldt het NIW “waarschijnlijk niet te gaan.” Christenen voor Israël geeft het NIW ook te kennen niet deel te nemen aan de demonstratie.

Het NIW vroeg Daniël Gerritsen om een reactie. Hij reageerde niet voor het online gaan van dit artikel. Mocht hij dat alsnog doen, dan zullen wij u daar zo snel mogelijk van op de hoogte stellen.

15 Reacties

 1. Uitstekende repliek van Esther Voet omtrent het niet aanwezig zullen zijn van diverse joodse organisaties bij de manifestatie op de Dam op 14 maart. Ook wij waren van plan naar Amsterdam te komen, maar gezien deze ontwikkelingen zien wij ervan af. Op deze wijze protesteren met deze persoon… even niet!

 2. Jammer… Ik wilde ook niet geassocieerd worden met welke poltieke partij dan ook…en heb bewust afstand genomen van de laatste 2 demonstraties die Gerritsen & co, ineens naast die van ons ging organiseren. Ik heb ook duidelijk gemaakt dat het alleen om Israel ging en ik onder geen voorwaarde met zijn achtergrond * (ook lid van de Tempeliers) geassocieerd wilde worden. Maar een demonstratie tegen antisemitisme moet losstaan van de persoon. Hij doet dit duidelijk uit liefde voor Israel en als hij zijn politieke partij er niet bij haalt.. of foto’s gebruikt om reclame te maken voor zijn partij, zouden we dit toch echt moeten steunen.. Het is 5 voor 12 in Nederland en nu zouden de Joodse organisaties eindelijk eens in de openbaarheid komen en zich uitspreken tegen Antisemitisme.. en nu is er weer een andere reden. Ik vind het een gemiste kans. Net als ik het een gemiste kans vindt dat je Joodse Organisaties nooit op de Dam ziet om zich uit te spreken voor Israel.

 3. “Wachten op een initiatief dat door Joden, Christenen & Moslims gedragen word”.

  Misschien over 70 jaar.

  Intussen gaan de Antisemitische & Anti Israel haat (re)acties gewoon door.

  Wanneer leren Joden eens minder politiek correct te zijn.

  Het heeft ze namelijk nog nooit iets opgeleverd.

  • In de jaaren 30 waaren anti-Semitise papieren te seen in Amsterdam. Ik was in een kolonie in Petten waar je had verplegsters die anti-semiten waaren.

   Sorry voor mijn Nederlands.

 4. Het ging hier om een actie die tegen antisemitisme was en nu dus niet doorgaat hoe dan ook! Hopenlijk is de volgende wel van onbesproken gedrag!

 5. met zijn allen moeten we nu eens ophouden elkaar buiten te sluiten…”want jij bent voor gant en ik voor bibi” of “pegida is een nazi partij”

  mensen juist de joodse gemeenschap zou moeten weten wat nazi`s zijn, toch? je kunt hun methodes niet koosjer vinden, je hoeft zelfs hun overige programma niet te steunen.

  maar als hun tegen BDS en antisemitisme zijn, daar tegen willen demonstreren, moet er juist hier het verhaal eens inclusief worden.
  daar zijn keiharde afspraken over te maken!

  nu de komende week het poerim feest, ik denk dat degenen die de demonstratie afgezegd hebben, hier wat extra na te denken hebben. want het is 5 voor twaalf. in de Amerikaanse senaat word niet alleen openlijk antisemitisme bedreven, het blijft ook onbestraft.

  en ik wil iedereen adviseren, de woorden van de opperrabbijn Jacobs eens te lezen, zowel over groen links, als het feit dat we er nu wat aan moeten doen, gezamenlijk. hand in hand, links,rechts, progressief en alles daartussen.

  en juist partijen de de extreme kant opgaan, die sluit je op in je midden, die geef je de aandacht die nodig is, want dan ebt het extremisme weg! Ik ben het ook zat dat partijen als de pvv en pegida automatisch als extreem rechts worden neergezet. een compleet ander verhaal.

  ook de joodse organisaties zijn helemaal doorgeslagen. zelfs nethanyahu, die eigenlijk niet meer deed als de Eretz israel onafhankelijkheids- verklaring citeren, tijdens een toespraak tot zn kabinet, word hiervoor voor racist uitgemaakt.

  waar zijn we in hemelsnaam mee bezig met elkaar? is er dan nog maar 1 religie en politieke gezindheid toegestaan in deze wereld? het linkse dan wel te verstaan?

  echt waar, wil onze joodse samenleving nu een partij veroordelen dat het zijn “eigen volk eerst” wil verzorgen, ongeacht wie of wat ze zijn?
  ik zou zeggen lees israel zijn onafhankelijksheids verklaring nog eens, en zeg dat nu dan nog eens tegen/over de pvv en pegida. Nogmaals ook ik keur de methodes af waarop ze acteren. maar hoe zou het toch komen dat mensen zo extreem worden. mischien komt het omdat er niet naar ze geluisterd word, gedaan word wat ze niet willen. ik heb nog nooit, en zal nooit ook maar 1 pegida actie ondersteunen omdat het de oplossing niet brengt. toch ben en blijf ik gewoon met die mensen in gesprek.

  inclusief, niet exclusief ! is dat nu niet net waar de hele demonstratie over gaat?

  grtz
  bas

  • Heel mooi geschreven bas.
   Met jouw idee over het steeds extremer worden van PVV en pegida zit je er volgens mij niet heel ver naast.
   Vooral links wordt weer steeds extremer, wat door rechts op precies de zelfde manier beantwoord wordt.
   Ja, ook ik vind dat niet goed, maar wel begrijpelijk. Links heeft de absolute macht in Nederland. Ja, zelfs binnen de partijen die ooit (centraal) rechts waren.
   Ze passen ook weer exact de zelfde tactieken toe als in het verleden. Rechts overal de schuld van geven en zoals Joseph Goebbels dat ook al zei: Altijd de ander beschuldigen van wat jij fout doet.
   Links draait de boel weer volledig om en doet dat steeds extremer, waardoor de andere kant daar ook steeds extremer tegenover komt te staan.
   Van beide kanten been zeer kwalijke ontwikkeling, die volgens mij heel moeilijk te stoppen zal zijn, helaas.

 6. Met alle respect voor Pauline Buwalda, maar de oproep voor deze demonstratie was veel te kort dag en had inderdaad vooraf aan de aankondiging met diverse (politieke) partijen besproken moeten worden zodat er een breed draagvlak zou zijn.
  Een goed les voor een volgende keer.

 7. Het is zeer onwijze beslissing! Heel erg jammer, dat zo’ n grote evenement is afgelast vanwege de belachelijke polietiek correcte redenen .. En schandalig , dat Daniel Gerritsen, die Israel altijd steunt zo zwart is door deze tijdschrift gemaakt!

 8. Ik vind het terecht dat er veilige afstand wordt bewaard van Pegida-achtige figuren, maar tegelijkertijd beschamend dat “officiële” vertegenwoordigers van Joodse gemeenten hun solidariteit gaan betuigen op plaatsen zoals de As-Soennah moskee, nota bene twee straten verwijderd van de plek waar enkele jaren geleden hardop geschreeuwd werd dat de Joden vermoord moeten worden. Dit geeft me een akelig dhimmi-gevoel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*