Joodse Omroep verdwijnt

Staatssecretaris Sander Dekker schrapt in zijn nieuwe wetsvoorstel niet alleen het budget maar nu ook de zendtijd van de Joodse Omroep.

door Annet Röst

Kleine levensbeschouwelijke omroepen, waaronder de Joodse Omroep, verdwijnen vanaf 2016 definitief uit het omroepbestel. Het door staatsecretaris Sander Dekker (VVD) ingediende wetsvoorstel voor een vernieuwde publieke omroep betekent de doodslag voor deze kleine omroepen. Die verliezen niet a leen hun budget, maar ook hun zendtijd. Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep, is ontdaan en spreekt van onbehoorlijk bestuur. „Eerst wordt je budget weggekaapt. Dan wordt gevraagd of je het zelf op kunt brengen om programma’s te maken. Het antwoord daarop is natuurlijk nee. Vervolgens wordt dan de machtiging ingetrokken. Een cirkelredenering.” Edelstein probeert te redden wat er te redden valt. Deze week heeft hij afspraken met tegenstanders van de kabinetsplannen, het CDA, de ChristenUnie en de SP. „Het zou goed zijn als de Raad van State op verzoek van de Kamerleden nog eens goed naar het voorstel kijkt.” Ook ziet hij nog een klein lichtpuntje in het wetsvoorstel dat Dekker naar de Tweede Kamer stuurde: „Het staat nu zwart-op-wit dat levensbeschouwing een integraal onderdeel van de programmering van de publieke omroep moet blijven,” aldus Edelstein. Kamerlid Gert-Jan Segers van de Christen-Unie vindt dat niet genoeg. „Hier valt christendom ook onder. Wie garandeert dat de stem van de religieuze minderheid gehoord blijft? De Joodse minderheid is een minderheid met heel oude wortels. Die moet je een stem geven.” Segers gaat lobbyen bij de PvdA, SP en D66. „Er is een garantie nodig, zodat het uiteindelijke besluit niet ligt bij de willekeur van een netmanager of programmamaker.” De Joodse Omroep werkt nu al samen met taakorganisatie NTR, waar ze hoogstwaarschijnlijk in 2016 helemaal in op zal gaan. Edelstein: „We hopen met een kleine Joodse redactie binnen de NTR onze succesvolle programma’s te kunnen voortzetten. Dus verder onder een andere vlag, maar toch, het is íéts. Het is nu zaak om de Kamerleden goed te informeren. De grote diversiteit die nu nog in de ether te vinden is gaat anders verloren. Je kent de Haagse wet: Als iets eenmaal weg is, komt het nooit meer terug.”

5 Reacties

 1. er is amper iets joods op tv.en nu moet het laatste beetje ook al verdwijnen.triest!

 2. Ik kijk erg graag naar de Joodse Omroep.
  Wat wordt het toch eentonig in Nederland!
  Steeds meer brood en spelen i.p.v. dingen met inhoud, waarvan mensen gaan nadenken.
  Misschien is er mogelijkheid om via het internet nieuwe wegen te vinden om toch een Joods geluid te laten klinken.
  Daarvoor moeten we toch niet afhankelijk zijn van de overheid.

 3. Laat Uw stem horen of stuur Uw bericht!
  De Joodse omroep is van groot belang voor de contacten tussen de Joodse bevolking van ons land en voor het contact tussen Joden, Christenen en andere geloofsgroepen en dat zijn er nogal wat!
  Juist de dialoog tussen al die gelovigen (en niet-gelovigen)is zo van uiterst belang voor onze vrijheid in ons land!
  Niet elkaar bestrijden, maar samenwerken op elk momment, dat is een teken van beschaving!!

 4. Wat De Heer Aronson oppert is een goed idee, maar aan wie je stem laten horen zodat deze ergens effect heeft??

  ik vind het niet kunnen dat de tv e.a. media een vervlakking, brood en spelen presenteert aan de burger, van keuze vrijheid is dan toch geen sprake meer??

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.