Joodse journalisten onder druk

Uit onderzoek van het Shalom Hartman Instituut in Jeruzalem blijkt dat Joodse journalisten steeds meer onder druk staan in Europa, Zuid-Afrika en Noord-Amerika.

Volgens directeur Alan Abbey toont het onderzoek A World in Flux, Jewish Journalism Struggles to Survive aan dat diverse journalisten inmiddels artikelen publiceren onder pseudoniem, omdat ze anders kwetsbaar worden voor antisemitisme of worden geïsoleerd door collega-journalisten. Ook zijn er problemen met de nieuwsgaring omdat bronnen weigeren hen van informatie te voorzien of zelfs met ze de praten. Het onderzoek werd onder journalisten uit twintig landen gehouden.

In sommige (vooral Oost-Europese) landen is het voortbestaan van de Joodse gemeenschap door een gebrek aan informatie zelfs in gevaar gekomen. Abbey noemt ook de Turks-Joodse gemeenschap als voorbeeld. Joodse journalisten zouden zich er steeds meer terugtrekken uit sociale media als Twitter en Facebook. Twintig procent van de journalisten meldde dat ze persoonlijke informatie en contactgegevens uit hun publicaties hebben verwijderd.

Wereldwijd zijn zo’n 120 Joodse media actief buiten Israël en Noord-Amerika, zowel schrijvende journalisten als die actief zijn op radio en tv. Ook blijken veel journalisten maatregelen te hebben genomen voor hun persoonlijke veiligheid. Het onderzoek kwam voort uit de Joodse mediaconferentie die enige tijd geleden in Jeruzalem werd gehouden. Ook het NIW werkte aan het onderzoek mee.

8 Reacties

 1. Dit is heel erg!!!
  Waar blijft de vrijheid van meningsuiting voor ELKE journalist???

 2. We weten allemaal voor wie de media en leiders van veel landen knipmessen en bovenwettelijk ruimte wordt verleend.
  Zolang de wereld of met knikkende knietjes over zich heen laat lopen of gelooft in een underdog van disproportionele omvang, die geknuffeld en bevoorrecht moet worden, en journalisten eenzijdig partij kiezen en lippendienst verlenen, waarmee zij indirekt de Joden weer demoniseren, aangereikt van de huidige Gaza propaganda stunt van Hamas en consorten, gaat het keihard achteruit met de vrijheid en existentie van andersdenkenden.

  • We kunnen niet anders dan waarnemen dat de chaos en het barbarisme in de wereld toenemen, inclusief in onze eigen straten waar kalashnikovs worden leeggeschoten en raketten rondvliegen om de wet van de jungle te laten gelden. Vergeet niet dat islamisme en fascisme twee namen zijn voor hetzelfde primitieve kwaad, dat pas stopt als iemand het stopt. Vergeet ook niet, nooit, dat barbaren met hun verheerlijkte instincten van roofdieren geen rachmoenes hebben voor zwakkelingen, integendeel, die pakken ze als eerste. Huil dus nadrukkelijk niet, maar zorg ervoor dat je sterk en slim genoeg bent om die roofdieren om van je af te houden, óf zorg ervoor als de overmacht te groot is, op tijd weg te zijn. In ieder geval moeten je zintuigen als beoogde prooi uiterst scherp zijn en je moet nooit vergeten dat “the fittest survive”, alléén de “fittest”.

   • Helaas volledig met je eens. Wij allen, individuele personen maar ook de met het jodendom begane organisaties moeten ons nog meer en serieuzer inspannen om op elk bashing-geluid en snoeihard antwoord te geven. Het lijkt belachelijk om elke idioot van aandacht te voorzien maar in deze van media en publiciteit afhangende wereld is het keiharde noodzaak.

 3. Bizar, maar in ben bang dat de geschiedenis zich herhaalt. ‘t gaat langzaam en zoals Madelein Albright in haar laatste boek schrijft; ‘Als je een kip veer voor veer plukt, heeft niemand dat in de gaten’……..

 4. Het is toch vreselijk voor de joodse verslaggevers hun werk
  niet te kunnen doen. J ANTISEMITISME TEN TOP IS HET.

 5. Misschien niet helemaal aansluitend op dit artikel, maar de avond dat Salah Abdeslam werd opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek trakteerden jongeren uit de buurt de aanwezige internationale persmeute op ‘sales juifs!’. Voor zover ik weet, is dat onopgemerkt voorbijgegaan. Vroeger werden (Nederlandstalige) journalisten daar soms al uitgescholden voor ‘sales flamands!’. In sommige middens leeft meer dan ooit de idee dat de pers in het algemeen, en niet enkel de Joodse journalisten, schatplichtig is aan de ‘Joodse lobby’.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.