Joodse begraafplaats Zeeburg beklad met hakenkruisen

De buitenmuur van de Joodse begraafplaats Zeeburg in Amsterdam-Oost is zaterdagmiddag beklad met hakenkruisen. Handhaving heeft de dader gistermiddag meteen aangehouden.

Dat melden bestuursleden van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Naast de hakenkruisen werden letters op de muur gevonden. Vooralsnog is onbekend wat die zouden moeten betekenen. Zodra de bekladding werd opgemerkt, is de graffiti verwijderd. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

De begraafplaats is de laatste rustplaats waar zo’n tachtig procent van de Amsterdamse Joden tussen 1714 en 1914 hun laatste rustplaats vonden. Er zouden zo’n 100.000 mensen begraven liggen en is daarmee de grootste Joodse begraafplaats van Nederland. Zo’n tien jaar geleden ging er een initiatief van start om delen van de zwaar verwaarloosde begraafplaats op te knappen. Marokkaanse, christelijke en Joodse jongeren restaureerden gezamenlijk een aantal grafstenen van het enorme terrein en maakten zo’n twintig procent weer begaanbaar. Van april tot en met oktober kan de plek iedere eerste zondag van de maand worden bezocht.

 

28 Reacties

   • “Gedenk en niet wegkijken ” Pardon ?
    Ik was mij niet bewust dat is ergens van wegkeek!! Het gaat hier om het bekladden van een muur met hakenkruisen en niet om het feit dat de begraafplaats verwaarloosd is. Dat is een ander item.!!!

 1. Aub. negeren zo’n puber die met een grote viltstift wat kliedert. Deze aandacht is te veel eer. Wel goed dat die puber meteen gepakt is.
  (Overigens in het NIW-bericht een raar taalfoutje. “Graffiti” is natuurlijk meervoud, het enkelvoud van dit Italiaanse woord is “graffito”. Dus niet “de graffiti IS verwijderd, maar “de graffiti ZIJN verwijderd”.)

   • Dat er hier over taal gediscussieerd wordt, geeft misschien goed aan dat dit reeds verwijderde geklieder van de één ( let op: de é’s en ook de vergrote afstand tussen deze haakjes en letters zijn mijn persoonlijke stijl en niet volgens het overigens problematische boekje ) of andere al opgepakte domkop te veel opgeblazen wordt.

 2. Geweldig van het team handhaving, als die er nu eens niet gelopen hadden.
  Daarom hiep hiep hoera voor deze mannen & vrouwen. Lies.

 3. Echt schandalig om een begraafplaats te vernielen, maar heel veel zaken gebeuren door onwetendheid. Maar wat mij ook opviel in het stuk is dat er ook jongeren zijn die hebben geholpen met het opknappen van de rustplaats. Wat ik niet wist is dat “Marokkaans” tegenwoordig ook een godsdienst is.

  • Amit,niemand schreef dat Marokkaans een godsdienst is,er staat Marokkaanse,Christelijke en Joodse jongeren,omdat Christelijk er tussen staat wil dat nog niet zeggen dat Marokkaans een godsdienst is net zo min als dat Joods een godsdienst is!

   • Beste Dominic, Joods en christelijk zijn wel degelijk geloven als je het in die context leest. Marokkaans daarin tegen niet.

 4. Vreselijk, en tegelijkertijd ironisch, want de mensen die dit soort dingen doen zouden zelf door de nazi’s in vernietigingskampen verdwijnen.

 5. Tuig van de richel, het wordt steeds gekker en gekker in de wereld, er is geen respect meer bij velen! Hopen dat die malloot een flinke taakstraf en boete gaat krijgen!

 6. Eindelijk word er eens iemand voor opgepakt.
  De hele stad is vergeven maar er word niet veel aan gedaan om dit te verwijderen.
  Helaas blijft de eigenaar met een kostenpost achter om de boel weer oo te knappen er moet toch ergens geld voor zinnen het op diegene verhalen.

  • Is “afval” een anderwoord voor mensen???

   Lijkt me niet gepast….ik zou hier een lang antwoord op willen geven, maar bij zoveel domheid….beter van niet.

   • Wacht in spanning af op jouw geweldige en lange antwoord. Verlicht mij met uw wijsheid!

 7. Gekken en dwazen kliederen op muren en vazen. Dat jong moet meteen de hele begraaf plaats schoon vegen en een bezoek brengen aan een van de concentratiekampen.

 8. Islamitische, Christelijke en Joodse jongeren 🙂 Waarom worden de marrokanen niet ook gewoon net als de rest in dit verhaal bij hun religie genoemd? Of mag hun religie alleen genoemd worden wanneer zij iets negatiefs doen?

  • Ahmed, Marokko bestaat niet alleen maar uit islamieten er wonen islamieten, Joden en christenen! de “Marokkaanse jongeren” hebben geholpen om de Begraafplaats op te knappen ook toen het slecht weer was, daar heb ik nog steeds respect voor! En dat een zo’n flapdrol zonder respect dit gedaan heeft moet je “hem” kwalijk nemen.

  • Ahmed – marrokanen en hún religie ??? Is er dan een religie die uitsluitend van Marrokanen is of hebben alle marrokanen slechts één religie ? Volgens mij níét. Marrokanen kunnen, net als elk ánder mens van welke afkomst dan ook, net zo goed byvoorbeeld christelijk, of Joods zijn of het boehdisme aanhangen of simpelweg atheist zijn.

 9. Daniel 5:25 MENE, MENE, TEKEL, UPHARSIN. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Tijd om de juiste konklusies te trekken en naar Israel te verhuizen!

 10. ” Naast de hakenkruisen werden letters op de muur gevonden. Vooralsnog is onbekend wat die zouden moeten betekenen. ”
  Het IQ van de dader zal de 50 niet halen vrees ik. Eerst maar eens naar school, dan een dagje Westerbork en een cursusje Nederlands.
  Nog even volgens oud gebruik de zweep er over ( die Sharia werkt natuurlijk ook voor de liefhebbers zelf) en een paar weekjes taakstraf graffiti verwijderen.
  En nog even uitleggen wat er nu echt stond…

 11. Zeer geachte achterblijvers waar kan ik de achtergrond van graffiti aanbrenger(s) terugvinden. Alle reageerders gaan nu uit van Moslims, Marokkanen in het bijzonder. Tuig is overigens een kwalificatie die ik niet graag tot de mijne zou maken.

 12. tjonge wat lopen sommigen weer lekker leeg… we weten toch helemaal niet of het een allochtoon, Marokkaan etc is geweest? Grote kans dat het gewoon een autochtone kaaspestkop was…

 13. ik vind t schandalig , dit kan gewoon niet , wat drijft iemand zulke daden te verrichten na alles wat hier is gebeurt in de loop der geschiedenis is onacceptabel

  walgelijk

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.