Joden minst religieus?

Een wereldwijd onderzoek naar religieuze beleving, gedaan door onderzoeksbureau Gallup, laat zien dat de wereldbevolking minder religieus is geworden.
Het aantal mensen dat zichzelf religieus noemt is met 9 procent afgenomen. Joden bleken het minst religieus te zijn: slechts 38 procent van de Joodse bevolking wereldwijd, beschouwt zichzelf als religieus, 54 procent ziet zichzelf als niet-religieus en 2 procent als atheïstisch. In vergelijking: 97 procent van de boeddhisten, 83 procent van de protestants christenen en 74 procent van de moslims beschouwt zichzelf als religieus. Het onderzoek werd uitgevoerd op vijf continenten, maar niet in Israël.

Afgelopen januari liet onderzoek, gedaan in Israël, zien dat 80 procent van de Israëlische Joden gelooft dat God bestaat. Volgens dit onderzoek omschrijft 46 procent van hen zichzelf als seculier, een afname sinds 1999 toen dat nog 52 procent was. 22 procent omschrijft zichzelf als orthodox of ultra-orthodox, tegen 16 procent in 1999.

2 Reacties

 1. Dit is weer zo’n drog onderzoek.

  Wat gaan we doen….we gaan mensen die gelovig zijn (lees dus: lid zijn van sjoel, kerk, moskee of boedistische tempel) vragen hoe gelovig zij zijn.

  Maar, als je gewoon een bevolking neemt van een land, of voor mijn part de gehele wereld, dan zullen Joden percentueel veruit het meest gelovige volkje zijn op deze planeet.
  Bijna iedere halachische Jood weet dat G’d bestaat en zal hem van tijd tot tijd zeker aanspreken.

  Kijk maar eens naar dit onderzoek:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4181776,00.html
  en
  http://www.haaretz.com/jewish-world/survey-record-number-of-israeli-jews-believe-in-god-1.409386

  Misschien toch eens iets om over na te denken alvorens jullie in de komkommertijd een artikeltje willen plaatsen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.