Israëlietisch

De bevindingen in het rapport van het Shalom Hartman Institute over de situaties van Joodse journalisten wereldwijd  is op sommige punten schokkend. Gelukkig is er nog geen NIW-journalist geweest die ons vroeg zijn artikel onder pseudoniem te plaatsen, maar er staan ook verhalen in het rapport die voor ons herkenbaar zijn.

Ik heb even bij deze en gene rondgevraagd, van een isolement kun je echt niet spreken, maar er zijn wel degelijk journalisten die ons bijvoorbeeld op Twitter hebben geblokkeerd omdat wij de hele situatie in het Midden-Oosten net even anders aanvliegen dan de gemiddelde Nederlandse pers. Dat doen we zeer bewust, omdat er over Israël in veel andere media op een manier wordt bericht die wij in ieder geval met de beste wil van de wereld niet meer objectief kunnen noemen. Objectief zijn we zelf ook niet, maar wij lopen met dat woord tenminste niet te pronken. We geven wat tegengas tegen de ladingen negatieve berichtgeving, tonen dat er ook nog een andere kant van de zaak is dan alleen die van de Palestijnen, die standaard worden neergezet als hulpeloze slachtoffers. Gevolg: Olaf Koens blokkeerde op Twitter vanaf het begin van zijn correspondentschap in Israël sommige NIW-medewerkers. Inmiddels verhuisd van Tel Aviv naar Istanboel, noemt hij het NIW ‘het slechtste weekblad van Nederland’. Heeft hij wel een abonnement, vragen wij ons af. Zijn voorganger Roel Geeraedts, die nu rondloopt op het Binnenhof, vergeleek eerder een NIW-medewerker met Partij voor de Eenheid-gekkie Arnoud van Doorn.

Opvallend is ook dat er collega’s zijn die nog altijd moeite hebben met de naam van het oudste weekblad van Nederland: het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Ook afgelopen week weer, toen wij het nieuws brachten over de hakenkruizen op de muur van de Zeeburger begraafplaats. RTV Noord-Holland, AT5 en Het Parool, ooit een verzetskrant, namen ons nieuws over maar spraken daarbij van het ‘Nieuw Israëlisch Weekblad’.

Triest dat medewerkers van uitgerekend die krant niet meer weten dat het om Israëlietisch gaat. Ja, met die extra e, oude spelling namelijk, zoals het Financieele Dagblad. Goed, die e is nog tot daaraan toe, maar Israëlisch? Voor al die collega’s nog maar eens: ‘Israëlietisch’ is een ouderwets woord voor Joods. Pas na de Tweede Wereldoorlog is ‘Jood’ en ‘Joods’ gangbaar geworden. Daarvoor sprak men van Israëlieten. Dus nee, wij zijn geen Israëli’s, maar gewoon Nederlanders, en ja, daar zitten inderdaad een paar Israëlieten bij.

6 Reacties

 1. Interessante uitleg van Esther Voet over de woordspeling ‘Nieuw Israëlisch Weekblad’ en het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

  Er is geen volk ter wereld dat zo vaak in één boek vermeld wordt als Israël!
  Dit volk van JHWH wordt dan ook tot Hoofd der volken!!! Jeremiah 31:7…

  Israël wordt maar liefst, ik keek het even na, 1536x genoemd in het Eerste en Tweede Testament.
  De eerste* keer in Genesis 32:28…Toen zeide Hij: Uw naam zal niet meer Jakob luiden, maar Israël, want gij hebt gestreden met God en mensen, en gij hebt overmocht.

  de laatste* keer in Openbaring 7:1…De verzegelden uit Israël…Daarna zag ik vier engelen staan aan de vier hoeken der aarde, die de vier winden der aarde vasthielden, opdat er geen wind zou waaien over de aarde, of over de zee, of over enige boom…

  Ik was verrast over de eerste keer dat we over Joden-Joods lezen in de Bijbel: Esther 2:5
  Nu was er in de burcht Susan een Joods man, wiens naam was Mordekai, de zoon van Jaïr, de zoon van Simi, de zoon van Kis, een Benjaminiet.

  De Joodse Jeshua spreekt in Johannes 4:22 tot een Samaritaanse vrouw: Het Heil is uit de Joden! Een Erenaam dus!

  Jood in Bijbel 29x Joods 2x. Juda/Jehoeda 739x. Betekenis Jehoeda = vierde zoon van Jakob en Lea. Hoewel Lea bij Jakob op de tweede plaats stond, schonk ze hem zijn vier oudste zonen. “Ditmaal zal ik de Here Loven. Daarom gaf zij hem de naam Juda. Toen hield zij op met baren” Genesis 29:35.

  In de Talmoed staat dat daarmee gezegd is dat Lea de eerste was sinds het begin van de schepping die God loofde en dat met zoveel woorden uitsprak. Over de de taal Judees lees ikin Bijbel 6x.

  Eliëzer Ben Jehoeda 1881 zorgde dat het Hebreeuws weer tot spreektaal in het huidige Israël. Alle details in het boek van Robert St. John: Profetenmond.

 2. Moreel en moraal worden ook door elkaar gehaald. Israël is het enigste Israëlitische land ter wereld, het is de enigste democratie in het Midden Oosten en Tel Aviv is één van de meest tolerante steden ter wereld.

 3. Nederland krijgt stelselmatig jeuk als er meningen in het openbaar worden geuit die niet stroken met de zachtroze grachtengordel-doctrine. Zelfs mensen uit mijn omgeving die ik al meer dan 10 jaar ken en altijd gerespecteerd heb om hun doorwrochte mening lijken daar gevoelig voor, tot mijn verbijstering en verdriet.
  En wat Esther Voet hier laat weten over de omgang van journalisten onder elkaar, toch unverfroren waarheidsjagers allemaal tegelijk, stemt helemaal droef.

 4. Ik was een paar jaar terug gedurende Operation Cast Lead terstond door Ben Wedeman, Michael Holmes, Hala Gorani, Nic Robertson op Twitter geblokkeerd toen ik hun netjes dit vroeg: “Why do you quote statements by Min of Health (=Hamas) as fact & why you add words like ‘claim or allege’ to statements with verifiable facts by an official Israeli authority, insinuating they are far from the truth – if ever you do quote the Israeli side?” Arabist en Palestijnen lover Ben Wedeman veroordeelde me zelfs tot ‘troll’ (voor één vraag…). Ik kon naar Wedeman lopen toen ik hem naast me in de CNN tent aan de Gaza grens zag, maar hij was aan het foeteren tegen een ‘bediende’ die hem een koude falafel bracht, dus in een zeer slechte bui.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.