Israël-vrije VU? 

Vrije-Universiteit-Initium-op-ten-noort-blijdenstein-architecten-en-adviseurs-34Afgelopen maandag vond op de VU een bijeenkomst plaats over de mogelijkheid van een academische boycot van Israël, georganiseerd door de VU in samenwerking met de SRP: Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. Deze club probeerde in januari ook al een debat op de VU te organiseren, over hetzelfde onderwerp, maar dat werd na veel ophef verplaatst naar elders.

Officieel was sprake van een debat, maar alle panelleden bleken voorstander van een boycot. „Israël is een genocidale apartheidsstaat, gebouwd op gestolen grond,” zei Thomas van Beersum, bestuurslid van SRP. „Israël noemt zich een democratie. Dat is zij ook wel in zekere zin, zij het alleen voor Joden,” verklaarde Paul Aarts, docent internationale betrekkingen aan de UvA. Alleen de aanwezige hoogleraar strafrecht Elies van Sliedrecht, die voorafgaand aan de paneldiscussie kort het woord voerde, toonde zich sceptisch over een boycot. Zoals vooraf aangekondigd kwam Jaap de Winter, voorzitter van het College van Bestuur van de VU, aan de slot van de bijeenkomst met zijn ‘conclusies’. „Het was een mooi debat dat past bij de VU,” verklaarde De Winter. Hij pleitte voor het aanhalen van ‘de dialoog’ met Israëlische universiteiten om ‘de zorgen’ die in het debat naar boven kwamen, te uiten. Waar de dialoog dan precies over zou moeten gaan bleef onduidelijk. „Dit is zeker niet het einde van het gesprek over hoe we hiermee omgaan, maar het begin. Ik neem het serieus.” De lovende woorden van De Winter over een debat waarin vrijwel uitsluitend felle pleidooien voor een boycot klonken, lijken – ondanks de wollige taal van de bestuursvoorzitter – wel degelijk de weg vrij te kunnen maken voor een boycot. Voorzitter Aviël Ragamin van de CIDI-jongerenorganisatie, die erbij was, beschouwt de inhoud en opzet van het debat als uiterst problematisch. „De vermeende schuld van Israël leek al van tevoren vast te staan, tegenstanders in het publiek van een academische boycot kregen luid boegeroep te verduren. Het is een vergissing geweest van het College van Bestuur om het debat op deze manier te organiseren.” Ragamin kondigt aan contact op te nemen met het College van Bestuur van de VU om opheldering te vragen over de gang van zaken.

4 Reacties

 1. Bij alle gejammer over genocide in de Gazastrook en Samaria en Judea, De Westbank dus…. heb ik even de gegevens van Wikipedia erbij gehaald. Jammer dat al die tegenstanders van Israël en voorstanders van boycot e.d.. niet kunnen lezen….. en dus ook niet simpelweg op Wikipedia zullen kijken.

  In 2004 woonden op de Westelijke Jordaanoever 1.500.000 en in de Gazastrook 1.070.000 Palestijnen, wat aansluit bij cijfers van de Palestijnse kiesraad, die in beide gebieden samen 1,3 miljoen kiesgerechtigden telde.
  Het Palestinian Central Bureau of Statistics schatte voor medio 2009 het aantal Palestijnen in de Palestijnse Gebieden op 3,9 miljoen.
  Daarmee behoren de Palestijnse Gebieden tot de snelst in inwoneraantal groeiende gebieden in de wereld met een toename van 30% in tien jaar
  Sinds 1950 is de bevolking met een factor 15 vermenigvuldigd

  Ik zou willen dat al die jammerende zeurpieten tegen Israël zich eerst eens goed lieten informeren. Wikipedia geeft veel eerste informatie. Het summum was wel een demonstratie met een anti-Israëlbord tegen Israël bij een reclame voor Ben and Jerry’s ijs. Dat ijs is heerlijk, maar komt uit Amerika en wordt hier in Nederland gemaakt door Unilever in Hellendoorn. De zelfverheerlijkende grijns op de gezichten van de demonstranten was onbetaalbaar… Maar wie vertelt die anti’s dat ze eerst maar Wikipedia moeten lezen voor ze ergens tégen zijn…?

 2. Even though I have been only one year at the VU before moving to the USA, I am disappointed at the presumptions of some. Mr. van Leersum, what about the genocide of the Jews? Are some of your friends Jews? Or, have you been in Israel?
  Also, it doesn’t help if emotional approval and disapproval are coming from the side lines, to really be able to foresee the consequences of your decisions. I sincerely hope you make the right ones.

 3. Universiteiten in NL zijn vnl. zijn links. Links is vnl. tegen Israel en heeft het misplaatste superioriteitsgevoel te weten wat goed is. Ik zou de VU links laten liggen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.