Is de tweestatenoplossing dood?

Inwoners van Amona demonstreren tegen de ontruiming van hun nederzetting. Foto: Yonathan Sindel/FLASH90
Inwoners van Amona demonstreren tegen de ontruiming van hun nederzetting. Foto: Yonathan Sindel/FLASH90
Inwoners van Amona demonstreren tegen de ontruiming van hun nederzetting. Foto: Yonathan Sindel/FLASH90

Hoewel niemand kan voorspellen hoe Donald Trumps beleid ten opzichte van Israël en het Midden-Oosten er precies uit zal zien, vieren rechtse politici in Jeruzalem nu al het einde van de tweestatenoplossing.

Het tijdperk van de Palestijnse staat is voorbij,” jubelde Naftali Bennett na Trumps overwinning. De minister van Onderwijs liet er geen gras over groeien: “We hebben de kans de structuur van het Midden-Oosten te veranderen. We moeten deze gelegenheid grijpen en handelen.” Hoewel Bennett de leden van de buitenlandse pers in Jeruzalem niet precies wilde vertellen hoe die nieuwe structuur eruit zal zien, begrepen de meesten van hen haarfijn waarover de leider van het nationalistisch-religieuze ‘Joodse Huis’ sprak: annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Of toch in ieder geval een groot deel ervan. Bennett: “Trumps overwinning is een geweldige gelegenheid om onmiddellijk aan te kondigen dat wij het voornemen hebben het idee van een Palestijnse staat in het hart van ons land te verwerpen.”
Bennett is lang niet de enige rechtse politicus in Israël die in Trumps verkiezing een mogelijkheid ziet de lang gekoesterde droom van annexatie te verwerkelijken. Ook Knessetlid Yoav Kish (Likoed) riep vorige week op de Israëlische soevereiniteit over de Westbank uit te breiden. Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas) zag zelfs een wonder in Trumps verkiezingswinst: “We moeten echt in messiaanse tijden leven, nu alles zo fortuinlijk uitpakt voor het volk van Israel.” Hoewel premier Benjamin Netanyahu voorzichtiger is, lijkt rechts in Israël ervan uit te gaan dat Trump weinig waarde hecht aan de grenzen van 1967 als er onderhandeld moet worden over vrede met de Palestijnen.
Leden van Netanyahu’s kabinet willen nu niet langer wachten en proberen een harde lijn door te drukken, mogelijk zelfs tegen de wil van hun premier in. Vorige week woensdag nam de Knesset in eerste lezing een wetsvoorstel aan dat illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever met terugwerkende kracht legitimiteit moet verschaffen. Het voorstel stamt van vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar het feit dat het nu door de Knesset wordt gejaagd en – ondanks verzet van Netanyahu zelf – kans lijkt te maken definitief te worden aangenomen, wordt door experts wel degelijk gezien in het licht van het aanstaande presidentschap van Donald Trump.

Ontruiming
De oppositie is mordicus tegen het wetsvoorstel, onder meer omdat het lijnrecht ingaat tegen uitspraken van het Israëlische hooggerechtshof. Dat heeft bepaald dat er voor 25 december een begin moet worden gemaakt met de ontruiming van de illegale nederzetting Amona. De regering had geprobeerd uitstel voor de ontruiming te krijgen, maar de rechters bekrachtigden hun oorspronkelijke vonnis. Volgens de oppositie probeert de rechtse meerderheid in de Knesset nu met het wetsvoorstel het hooggerechtshof buiten spel te zetten, mét terugwerkende kracht.
Oppositieleider Isaac Herzog (Arbeidspartij) sprak al over ‘een wet uit de hel’ en beklaagde zich erover dat het parlement nu wetten wil aannemen die ‘in strijd zijn met nationaal en internationaal recht’. Ilan Gilon van Meretz vergeleek Israël met een ‘derdewereldland’ dat ‘met terugwerkende kracht misdaden probeert te rechtvaardigen’. Nog verder ging Yousef Jibrin van de (Arabische) Verenigde Lijst: “Wie meer bewijs wil zien van de wreedheid, immoraliteit en geweld van de bezetting, hoeft maar naar deze wet te kijken.”

Ilan Gilon van Meretz vergeleek Israël met een ‘derdewereldland’ dat ‘met terugwerkende kracht misdaden probeert te rechtvaardigen’

De Westelijke Jordaanoever is niet de enige plaats waar conservatieve Israëli’s hopen hun slag te slaan nu president Obama – met wie Netanyahu een moeizame relatie heeft – wordt vervangen door wat zij beschouwen als een meer Israël-vriendelijke bewoner van het Witte Huis. Meir Turgeman, locoburgemeester en hoofd van de planningscommissie van Jeruzalem, lijkt van plan de bouw van ruim zevenduizend Joodse woningen – bevroren onder Amerikaanse druk – in het oostelijk deel van de stad vlot te trekken. Het gaat hierbij om drieduizend huizen in Gilo, 2600 in Givat Hamatos en 1500 in Givat Shlomo. Turgeman kwam vorige maand in opspraak toen hij de Palestijnse bewoners van Oost-Jeruzalem met dieren vergeleek.
Betekent Trumps verkiezing het einde van de tweestatenoplossing? Oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel vraagt zich af of het zo’n vaart zal lopen en wijst erop dat het team dat het buitenlandbeleid van de nieuwe president gaat vormen nog niet ingevuld is: “De belangrijkste kandidaat voor de post van minister van Defensie [generaal b.d. James Mattis] ziet de nederzettingen als een groot obstakel op de weg naar vrede.” Mattis is inderdaad een voorstander van de tweestatenoplossing, al lijken niet al Trumps adviseurs deze opvatting met hem te delen. Jason Greenblatt, volgens sterke geruchten de toekomstige Midden-Oostengezant van de president-elect, zei vorige week nog dat Trump de nederzettingen juist ‘niet als een obstakel voor vrede ziet’.
Veel zal afhangen van de rol die Trumps naaste adviseur en schoonzoon, de conservatief Joodse Jared Kushner, wil spelen. Maar tot nu toe houdt deze zijn kaarten dicht aan de borst. Trump zou deze week tegen verslaggevers van de New York Times hebben gezegd ‘dolgraag vrede tussen Israël en de Palestijnen te willen stichten’. En tegen de Wall Street Journal zei hij: “Dat is de ultieme deal. Als iemand die deals maakt, zou ik dat graag willen doen… de deal die niet gemaakt kan worden, het doen voor de mensheid.” Trump zou volgens de Times-journalisten hebben gezegd dat Kushner de man is die hem daarbij kan helpen.

Trump en Netanyahu spraken elkaar in New York op 25 september j.l. Foto:: Kobi Gideon/FLASH 90
Trump en Netanyahu spraken elkaar in New York op 25 september j.l. Foto:: Kobi Gideon/FLASH 90

Apartheidsstaat
Kan Trump slagen waar Obama faalde? “De tweestatenoplossing is en blijft de enige oplossing voor vrede en veiligheid in Israël,” meent Ronny Naftaniel. “Het alternatief, de annexatie van Judea en Samaria, is ondenkbaar. Als je dat doet, geef je of de Palestijnen die er wonen geen stemrecht en dan krijg je een apartheidsstaat, of ze worden Israëlische burgers met stemrecht en hebben dan meteen een meerderheid in het parlement,” zegt Naftaniel. En: “Religieus bevlogen rechts heeft daar misschien geen moeite mee, hoe een annexatie democratisch moet worden geregeld, interesseert ze geen fluit. Maar anderen, ook binnen Likoed, zien daar wel degelijk een groot problemen in.”
Maar een tweestatenoplossing zou er best eens anders uit kunnen zien dan Europeanen en Amerikanen zich dat voorstellen, meent de voormalige voorman van het CIDI: “Wat Avigdor Lieberman heeft voorgesteld, het etnisch scheiden van Joden en Palestijnen, zou – hoe negatief dat ook klinkt – op termijn weleens de oplossing kunnen blijken te zijn. Je ziet het overal in het Midden-Oosten, de door het Westen getrokken grenzen werken niet en staten vallen uiteen langs etnische scheidslijnen.” Om eraan toe te voegen: “Hoe zuur dat ook is voor de Palestijnen die nu in Israël wonen en het daar veel beter hebben dan zij het ooit onder Abbas kunnen krijgen.” Naftaniel gelooft nog steeds in de tweestatenoplossing, met of zonder Donald Trump: “Israël heeft geen druk nodig om tot een regeling te komen, dat komt van binnenuit. Als het in Israëls belang is, zal gebied worden opgegeven. Desnoods unilateraal.”

12 Reacties

 1. The ignorance of the UN about the history of Israel is obvious, their backup of states who want to destroy it, is for people who know the Scriptures a sign of the world to come.

 2. Gaza is gegeven in ruil voor vrede. Vrede kwam er niet. Integendeel, Gaza werd gebruikt voor aanvallen op Israel. Wat mij betreft hoeft Israel geen enkele onderhandeling meer te voeren. Gewoon ALLES annexeren.Democratische processen zijn onder geschikt aan oorlogs en veiligheids belangen, die worden uitgevoerd door de democratisch gekozen regering.Het is of annexeren of blijvend aangevallen worden.Israel moet gewoon de rug recht houden, EU, UN, USA, ze hebben er niets mee te maken, hun aangedragen oplossingen hebben gewoon niet gewerkt. Full Stop.

  • @ludo: Helemaal mee eens en zich niks aantrekken van die wijsneuzen van de EU en de VN die gezeten op het pluche wel eens zullen vertellen wat Israel moet doen. Trump is beer voor Israel dan die wijsneuzerige linkse salonsocialist Obama met dat opgeheven vingertje.

 3. Ga maar slapen Naftaniel. Alleen als die verzonnen palestijnen terug gaan van waar ze oorspronkleijk vandaan komen, zoals Jordanie, Egypte, enz. zijn we er. Maar dat gaat nog gebeuren wanneer de Messias terug komt. Nog een korte tijd wachten dus.

 4. Er wordt net gedaan of rechtse zionisten veel erger zijn dan linkse, maar het zijn toch de linkse die de etnische zuiveringen van 1948 georganiseerd hebben, en de bezetting en kolonisatie van bezet gebied begonnen zijn, en die de discriminatie (door o.a. 50 wetten) van de Arabische burgers van Israel georganiseerd hebben?

  • Wie zijn er erger, rechtse Nederlanders die de gastarbeiders hierheen haalden, of linkse Nederlanders die hen naar Nederland lieten komen als immigranten, of Nederlanders uit het midden die ondanks de slechte ervaring nog steeds mensen uit islamitische landen hierheen laten komen? In plaats van obsessief en eenzijdig bezig te zijn met het zionisme, waarvan een intelligent persoon moet begrijpen dat er geen alternatief voor was of is, kan Bosma zich beter eens obsessief bezig gaan houden met het vinden van oplossingen voor een reusachtig probleem dat hier aan het ontstaan is en dat vele miljoenen in zijn eigen land en continent het leven steeds zuurder maakt.

 5. Israel moet op de Westbank blijven en wat mij part meer nederzettingen bouwen. Verlaten van de Westbank door Israel zal resulteren in raketbeschietingen door Hamas vanaf de Westbank en omdat het bergland/heuvelland is kan men dan de gemakkelijk de Israelische kustplaatsen bestoken. Dus de Westbank verlaten is dom en naief. Ook de Palestijnen die er wonen zijn beter af onder Israelisch bestuur dan onder een afschuwelijke Hamas moslimfundamentalische dictatuur.

 6. De so called “2 staten oplossing” is niet dood. Hij is nooit geboren. Het is simpel geen oplossing. Lost niks op.

  Het idee op zich is leuk. 2 staten naast elkaar, levend in vrede etc. Tachles is het niks dan een manier voor de wereld om niet toe te geven dat er in ons tijdperk geen vrede op het programma staat.

  De ‘2 staten oplossing’ lost niks op. Ook al zou Israel zich terugrekken uit alle gebieden (iets wat ze niet kan en behalve extreem links Israel niemand hier vind dat moet gebeuren), komt er nog geen vrede van. Het verbetert alleen de positie van de Palestijnen. Het zullen ook geen twee staten zijn, simpel omdat je er (minstens) 3 zal hebben (Jehuda veShomron zijn nou eenmaal niet aan de Gazastrook verbonden).

  Dit alles heeft natuurlijk niks met Trump of Obama te maken. Het enige verschil tussen hun (waarschijnlijk), en dat is waar Bennet het over had, is dat met Trump de kans bestaat dat de wereld haar ogen opent en inziet dat er helemaal geen ‘2 staten oplossing’ bestaat. Wel een ‘2 staten droom’, maar niet meer dan dat.

 7. Zelf heb ik mee gedaan aan demonstraties voor vrede met de Palestijnen. Ik was niet naïef en wist dat er een risico aan verbonden was om de Palestijnen autonomie en uiteindelijk een eigen staat te geven, maar dacht dat dit risico te beheersen was. Er kwam een vredesverdrag en een vredesproces werd begonnen maar werd door Hamas al weer heel snel, heel bloedig en heel effectief letterlijk opgeblazen, want het grote islamitische Palestina mocht niet worden verdeeld. Nadat Hamas zich meester had gemaakt van de Gazastrook, leerden we ook al vrij snel dat we zelfs met ons grote moderne leger, wekenlange bombardementen en verwoesting van een groot deel van Gaza er nauwelijks in slagen om een einde te maken aan aanvallen door Hamas. Hamas is niet verslagen en ondanks tegenslagen en de hoge prijs die Gaza betaalt, voelt ze zelfs elke keer dat ze weer een beetje dichterbij de verwezenlijking van haar ideeën gekomen is. Slechts enkele dagen na afloop van de oorlog van 2014 heb ik met mijn eigen oren gehoord hoe er onder mijn kibboets gegraven wordt. Ik houd er dus rekening mee dat er op een dag vanuit de aarde midden in de kibboets ineens terroristen opduiken, of dat mijn kibboets met een grote klap in een krater verandert, wie zal het zeggen. Hoewel Netanyahu bij mij acute allergische reacties opwekt, kan ik goed begrijpen dat hij noch enige andere Israëlische premier veel zin zal hebben om serieus over een tweestatenoplossing te onderhandelen. Abu Mazen wil dat evenmin, omdat hij niet te boek wil gaan als degene die nog meer concessies deed aan het idee van de Palestijnse staat. Ik had ooit gehoopt dat de realistische en constructief denkende Salam Fayyad erin zou slagen een vreedzame Palestijnse staat op te zetten, maar die werd door Abu Mazen & kliek veilig op een zijspoor gerangeerd. Een vastbesloten VS zou theoretisch Israël en de Palestijnse Autoriteit een tweestatenoplossing kunnen opleggen, maar er is niemand die daarna het voortbestaan ervan kan garanderen. Wat wel gegarandeerd kan worden is dat Hamas wederom alles op alles zou zetten om de verdeling van haar Groot Palestina te voorkomen. Ze kan daarbij rekenen op de steun van de vele onder de P.A. geboren gefrustreerde jongeren, die niets moeten hebben van de oude Abu Mazen & Co en uiteraard op steun van alle extreem-islamitische regimes in de regio, zij het soennitisch of shiïetisch. En bijna zeker van de morele steun van Harry van Bommel, niet te vergeten. Het antwoord op de vraag of de twee-statenoplossing dood is, lijkt mij dus volkomen duidelijk. Of we ooit de vrede krijgen die ik zo graag wens voor mijn kinderen en voor mijn kleinkinderen, voor mezelf én voor onze Arabische buren? Ik ben ervan overtuigd dat alle mensen uiteindelijk een normaal bestaan willen en daar ook recht op hebben, maar totdat iedereen in het Midden Oosten erachter is dat je alleen normaal kunt leven als je ook de ander een normaal leven gunt, gaat nog heel lang duren.

 8. “Het etnisch scheiden van Joden en Palestijnen, zou – hoe negatief dat ook klinkt – op termijn weleens de oplossing kunnen blijken te zijn.” zegt Ronnie Naftaniël. Als ik het goed begrijp pleit hij ervoor Israëlische staatsburgers in twee groepen te scheiden en de ene groep het staatsburgerschap te ontnemen. M.a.w. “Willen we méér of minder Palestijnen?” In het oude Zuid-Afrika was daar een woord voor: Apartheid. En in Nederland is voor zo’n uitspraak al eens een politicus veroordeeld.

 9. Een tweestatenoplossing is voor Israël en joden onmogelijk! Die nieuwe Palestijnse staat zal snel verandert in een nieuw Sharia-achtig terreurstaatje.Stel dat Hamas daar ook aan de macht komt, net als in Gaza, dan heeft Israël een enorm probleem. Bezie op de kaart eens de afstand tussen de Westbank en bijvoorbeeld Tel Aviv. De rust in Tel Aviv, waarover DWARS terecht sprak, is dan weg. Vanuit de Westbank is het voor Hamas niet moeilijk om de Israëliërs te bestoken met raketten en aanslagen.Joodse en ook christelijke ‘heilige plaatsen’ zullen niet de bescherming meer hebben, die ze nu onder de staat Israël wel hebben.Onder de bezetting door Jordanië(1948-1967) werden alle Joden verdreven uit de Oude Stad en tientallen Joodse huizen en synagogen verwoest en ontheiligd – soms tot openbare toiletten gemaakt.In deze periode was ook er voor de Joden geen vrije toegang tot het Tempelplein.En als ik vandaag via de smalle straatjes van de Arabische wijk bij de toegang van de Al-Aqsaa moskee kom, schrikken ‘verboden voor niet-moslims’ bordjes mij af.Een toekomstige Palestijnse staat zal ook gebaseerd zijn op racisme/antisemitisme. Want Abbas heeft herhaaldelijk uitgesproken dat er geen Joden zullen mogen wonen.Het Arabische deel van Palestina, Jordanië, is al Judenrein.Een toekomstige Palestijnse staat zou worden bestuurd door de Sharia en de Joodse burgers,die in dat racistische en antisemitische staat blijven,tot tweederangsburgers degraderen zal zijn.In 1988 werd het handvest van Hamas gepubliceerd. Hierin verklaarde de organisatie uit te zijn op het vernietigen van de staat Israël, het verdrijven van de Joden uit het Israëlisch/Palestijnse grondgebied en het oprichten van een islamitische sharia staat Palestina.En de Palestijnse gebieden hebben al een grondwet, waarin staat dat de islam de officiele religie is en dat de discriminerende islamitische Sharia de basis voor het rechtssysteem vormt….

  Maar,tweestatenoplossing is ook geen optie voor “Palestijnen”.De leiders van de “Palestijnen” en hun islamitische bondgenoten erkennen van de Joodse staat Israël niet en ze zijn ten diepste ook niet geïnteresseerd in een tweestatenoplossing.Ze hebben uiteindelijk een andere agenda: een Jodenvrije, geheel Arabische moslimstaat Palestina, op het totale grondgebied van het huidige Israël.En dat staat immers nog steeds in de handvesten van de Palestijnen, zowel van Hamas als van Fatah. PLO staat voor Palestinian Liberation Organisation en heeft als doel om heel Palestina te bevrijding van Joodse ‘overheersing’. Met heel Palestina wordt ook het deel van Israël bedoeld dat niet tot de betwiste gebieden behoort, met steden zoals Tel Aviv, Haifa en Eilat. In het handvest van de PLO kun je dit onomwonden nalezen (zie bijv. art. 8, 15, 20 en 22). Hierin vind je ook dat het om gewapende bevrijding gaat (artikel 9), dus niks vreedzame intifada…Voor de “Palestijnen” en hun Arabische bondgenoten is een vredesovereenkomst slechts een tactische zet om tijd te winnen voor de voorbereiding van een volgende militaire aanslag. Het was Mohammed zelf die voor de islam de strategie heeft ontwikkeld van een vredessluiting met hun vijanden, ten einde hen op een later, een meer gelegen tijdstip, militair aan te vallen.In 628 heeft Mohammed een vredesovereenkomst met de Kuriash-stam in Mekka gesloten,in termen waarbij zijn moslimvolgelingen het recht kregen om bij de Kaäba in Mekka te aanbidden.Twee jaar later, toen hij meer volgelingen had en aanzienlijk sterker was, heeft hij de overeenkomst verbroken, de Kuriash-stam overvallen en al de mannelijke leden ervan om het leven gebracht.Dit is een model geworden voor alle overeenkomsten met niet-moslims.Een Joodse staat accepteren Abbas en andere PA leiders nooit, want “dan moeten de Arabieren in Israël zich aan wetten houden van een God, waarin men niet gelooft”,zei Abbas.De nationaliteit van de moslim is zijn geloof. Hij kan geen vaderland hebben, behalve dat waar de religie van Allah regeert.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.