Ik vertrek

Precies tien jaar geleden stapte ik tijdens een zoveelste heftige crisis in het bestaan van het NIW de redactie binnen. Oorspronkelijk als interim, had ik gezegd, voor een maximum van zes maanden. En noem mij wispelturig, maar de maanden werden de leukste jaren van mijn carrière.

Recent keek ik daar op terug: ik heb mij deze tien jaar met hart en ziel ingezet voor Joods Nederland, voor de strijd tegen antisemitisme, voor een beter begrip van de positie waarin Israël zich bevindt; als hoofdredacteur van het NIW, als directeur van CIDI, en daarna weer als hoofdredacteur van het NIW.

Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen: het is tijd; tijd om te gaan. En niet alleen bij het NIW, maar ook uit Nederland. Met deze tien jaren achter de kiezen weet ik maar al te goed hoe antisemitisme weer mainstream wordt. Ik ga naar het enige land ter wereld waarin ik weet dat als ik voor ‘vuile Jood’ word uitgescholden, ik gewoon een bad moet nemen. Natuurlijk maak ik me zorgen om de politieke ontwikkelingen daar, maar dat doe ik hier in Nederland ook, denk aan clubjes als Denk en Bij1.

Voordat ik dit avontuur aanging, was ik vijftien jaar lang chef- en hoofdredacteur van een woonblad. Huisjes inrichten is een van mijn grootste passies. Ik ga in Tel Aviv aan de slag als interior decorator. In de weekenden zal ik in een kibboets in de Negev, waar ze veel aan persoonlijke ontwikkeling doen, als counselor/coach andere passies oppakken. Ook ga ik weer dans- en yogacursussen geven.

Kortom, lieve lezers, ik ga op alia. Het Pesachnummer zal het laatste onder mijn leiding zijn, met gelukkig ook nog veel artikelen waaruit zal blijken hoe leuk het is om Joods te zijn. We hebben niemand minder dan Arnon Grunberg bereid gevonden om mijn taken over te nemen. Hij is fan van ons 155-jaar oude ‘krantje’ en drukt daar ook graag enige tijd zijn stempel op. Ik zal mijn collega’s, in de loop der tijd vrienden geworden, enorm missen. Maar het is ook wel fijn afscheid te kunnen nemen van de killekolder, de antisemitische scheldpartijen op sociale media en de enorme zorgen die ik me maak om de gure ontwikkelingen in Nederland. Het was mij een grote eer, het is tijd om de zon op te zoeken. Nederland, vaarwel.

62 Reacties

 1. Geachte mevrouw Voet, uiteraard kan men alleen maar respect hebben voor de beslissing die u hebt genomen. Maar het is wel een groot verlies voor Nederland (niet alleen joods Nederland) dat u uw werk hier op geeft terwijl dat werk meer dan ooit hard nodig is gezien de ontwikkelingen die u zelf al genoemd hebt. Ik wens u alle succes toe in uw nieuwe/oude functie van interior decorator en ik hoop dat we in Nederland toch nog af en toe van u zullen horen, Met vriendelijke groet, Rob Riphagen

  • Jammer, maar begrijpelijk. We komen af en toe nog in Israel (afgelopen jaar een keer, dit jaar gaan we weer) en mijn echtgenote en ik hebben elkaar daar ook in 1981 ontmoet. Ook wij zien met lede ogen en pijn in ons hart de verandering aan m.b.t. de houding jegens de joodse medemens in Nederland. En iedere keer dat we in Israel uit het vliegtuig stappen is het als een thuiskomen, vrienden zien en…..veiligheid.

 2. Een moedige maar ook verstandige keus. In NL wordt het klimaat jegens Joden steeds slechter en niemand die er wat aan doet. Heel veel geluk in Israël. Ik heb er gewoond en het waren de meest interessante jaren uit mijn leven.

 3. Esther ik heb waardering voor jou en je beslissing. Jij bent een der velen uit een volk dat ik lief heb en zal blijven liefhebben. Shaloom!

 4. Heel goed, een switch, lekker naar Israël, je idealen nastreven. Even niet dat gure gesprek wat je hier altijd moet voeren om voor waarheden op te komen.

 5. Esther, Het doet me verdriet te lezen waarom je vertrekt en dat we je opmerkzaamheid zullen gaan missen. Het ga je goed. Dank voor al die jaren.

 6. Geachte mevrouw Voet, hoewel ik alle begrip heb voor uw beslissing spijt het mij te lezen dat u uit Nederland vertrekt. Nederland gaat u missen. Uw duidelijke standpunten en het zonder een blad voor de mond te nemen stellingname tegen het steeds salonfähiger wordende antisemitisme, helaas ook binnen de politiek, en dan bedoel ik niet alleen Denk en Bij1, was een verademing en hard nodig. Ik wens u alle goeds toe in uw fantastische nieuwe/oude vaderland. Hartelijke groet, Hans Ebbe

 7. Alle goeds wens ik u toe in Israël. Alleen daar is het veilig. Ondanks dat het land voortdurend bedreigd wordt door vijanden rondom en van binnenuit. Als vriend van Israël bezoek ik het land regelmatig en heb bewondering voor de daar alom aanwezige kennis op allerlei gebied. Dat maakt het land groot.
  Van harte shalom!

  • Jammer genoeg is antisemitisme de belangrijkste reden voor alya (emigreren naar Israël).
   Positief is het om naar Israël te komen voor dat het te laat is.
   Wens Esther succes met haar alya.

 8. Hi. Succes, gewenst!
  Helaas heb ik geen énkel vertrouwen in je opvolger!

  Hij is/was net zo anti Nederland als jij bent/was, w.b. schunnige opmerkingen over de PVV, DE ENIGE VRIENDEN VAN ISRAËL, in Nederland !
  Mvg (ga nog wat naslagwerk doen into je opvolger)

 9. Ik mag hopen dat dit een Poerim-grap is. Niet geslaagd, want het huilen is mij nader dan het lachen. Ik ben er echt van slag van.

 10. Net nu de zon gaat schijnen… Verandering van spijs doet eten, niks mis mee, jammer dat u het helemaal gehad heeft met de Hollandse hap.Hopelijk zien we u geregeld terug met uw inzichten, helemaal foetsie is alle hoop verloren. Succes en sterkte

 11. Hi Esther mooie beslissing !! Wens je veel geluk daar. Ik stopte na ruim 30 jaar met schrijfwerk voor Aleh. Alleen ik blijf maar in Winterswijk.

 12. Israel is het land van de Palestijnen je kan beter hier in Nederland blijven. Ik zal Israel blijven bekritiseren ok al blijven ze mijn uitschelden. 2018 zijn 294 Palestijnen vermoord en 14 Israëlisch slachtovers.

  • het is pas goed als het aantal slachtoffers gelijk opgaat heer vrouwe? fifty/fifty??
   winston churchill dacht daar anders over en beschermde zijn mensen en steden tegen de nazi-aanvallen. en beschouwde die bescherming niet als moord.

  • Heer Vrouwe, Bent u wel geslaagd voor uw inburgeringscursus? Uw Nederlands laat nogal wat te wensen over. Maar vergeleken bij uw denkbeelden valt het dan wel weer mee.

  • Het is jammer dat u onvoldoende besef heeft van de geschiedenis van het land Israel. Al heel lang geleden voor de staat Israel bestond was er veel creerend en vlijtig joods leven In Israel. De joden zijn meerdere malen uit hun vaderland en door gods gegeven land verdreven. Dat is niet gestopt bij de Romeinen maar wel daarna ook in de 20 ste waren er diverse pogroms en moordpartijen op joden uitgevoerd door arabische moslims, die u de Romeinse naam Palestijnen toedicht. Het hoogtepunt van de Palestijnse beschaving lag in het verbond tussen de groot moefti van Jerusalem de heldhaftige Amin al-Hoesseini en Hitler om SS bataljons met moedige Arabische strijders te formeren. Hoezo met welk recht word Israel Palestijns genoemd?

 13. Geachte mevrouw Voet, beste Esther, ik kan mij levendig voorstellen dat u Nederland verlaat en naar het Beloofde land vertrekt. Nederland wordt steeds onverdraagzamer, politici die koste wat kost hun zin willen doordrijven en het toenemende antisemitisme.Het gras zal daar zeker niet groener zijn maar daar zult u zich meer thuisvoelen. Ik mocht Israël een keer bezoeken en was onder de indruk hoe de Joodse bevolking het land heeft opgebouwd. Een keer heb ik u ontmoet tijdens een lezing in Noord-Limburg. Het gezelschap was onder de indruk van deze lezing. Helder, direct en no-nonsens. Gewoon klasse. Ik wens u al goede en heel veel geluk en woonplezier in uw nieuwe omgeving.

 14. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan en helaas voor ons is jouw tijd van gaan gekomen. Veel geluk Esther met je nieuwe avonturen In Israël.

 15. Lieve mevrouw Voet, ik ken U alleen via Twitter, maar ben een trouwe volger van Uw schrijven. Als Nederlandse Jood in Engeland wonend, heb ik behoefte om op de hoogte te blijven van wat erzich afspeelt in Nederland. Erg jammer dat U weggaat, maar ook erg begrijpelijk. Ongelooflijk dat in een land als Nederland nu vele Joden tot dit besluit komen. Dat na meer dan 500 jaar Nederland nu als ‘veilge’ haven voor vele Joden taboe blijkt, is een trieste zaak. Het is een verlies voor Nederland, maar een aanwinst voor Israel. Dat het U goed moge gaan. Mazzel en broche!

 16. 34 jaar geleden dacht ik er ook zo over en ging op alyah. Ik ben hier nog steeds en begrijp nu nog minder dan toen wat een Jood in Nederland te zoeken heeft. Ik wens U succes!

 17. Zelf geen jood, maar absoluut tegen bashen en discrimineren van joden. Je gaf me daarbij de juiste informatie en inspiratie. Dat joden Nederland verlaten? Eerste politieke reactie moet ik nog lezen Veel geluk in je nieuwe thuis.

 18. Esther: Na 10 jaar Interior decorator van ,ons’Nieuw Israëlietisch Weekblad te zijn geweest, wensen wij je veel succes toe met je nieuwe uitdagingen. Dank voor je inzet en de wijze waarop je ons prikkelde om de dingen nog eens onder de loep te nemen. Het gaat je goed.

 19. Heel erg jammer. Maar evenzo zeer begrijpelijk. Het antisemitisme neemt toe. Het optreden door de overheid schiet tekort. We hopen evenwel van u te horen. Vanuit het mooie Israël.

 20. Lieve Esther Voet,

  Wat jammer dat ook jij Nederland gaat verlaten. Vooral om de genoemde redenen.
  Helaas ben je absoluut niet de enige. Velen gingen je al voor en velen zullen je ook nog volgen, om die zelfde redenen.
  Helaas ziet jouw opvolger dat niet of wil dat niet zien. Die vind PVV en FvD veel erger dan onze echte vijanden.
  Ook ik ga dit verdorven land zéér binnenkort verlaten, om de zelfde redenen. Niet alleen Joden worden hier steeds meer gehaat. Ook ook voor blanke christelijke en atheïstische mensen wordt het hier onleefbaar gemaakt.
  Helaas wenst de overheid daar ook niets aan te veranderen. Die wakkeren het alleen maar steeds verder aan.
  Het extreem socialisme viert hier helaas weer hoogtij. Nu hebben we er echter een nog grotere vijand bij; de moslims.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*