Hommage

. Foto & Copyright: Werry Crone

Op donderdag 14 december wordt bij de EO de documentaire Bloeme’s Raadsel uitgezonden.

Filmmaakster Erga Netz maakte een portret van de ongekroonde koningin van Joods Nederland, de vrouw die de Holocaust overleefde, een orthodoxe voorvechtster voor vrouwenrechten werd en nooit haar humor verloor. Ook het NIW werkte aan de documentaire mee. Op zondag 10 december is er een voorvertoning in Bloeme’s geliefde Sjoel West. De uitzending zelf is op NPO2 en begint om 16.10 uur, maar is
daarna natuurlijk ook terug te zien op Uitzending gemist.

 

2 Reacties

 1. Filmmaakster Erga Netz deed geen half werk met het samenstellen van de indrukwekkende documentaire Bloeme’s Raadsel. Van begin tot eind spellbound gekeken/geluisterd naar alle belevenissen, van deze markante, geleerde vrouw vertelt door kinderen, familie e.a.

  Blijf optimistisch was Bloeme’s devies, hoe donker/uitzichtloos het soms kan zijn in een mensenleven. Om dat te kunnen zeggen na Auschwitz is een wonder. Wat mij trof was haar liefde voor de Torah, Israël, gezin en de buurt waar zij woonde. Ik las haar Columns in het NIW steevast!

  De nabestaanden van deze dochter Israëls wil ik bemoedigen met de woorden uit Jesaja 54.

  De trefwoorden daarin: Vers 2…Maak de plaats voor uw ​tent​ wijd. 3…Want naar rechts en links zult gij uitbreiden en uw nageslacht zal de volken in bezit nemen en de verwoeste steden bevolken.

  4…Vrees niet, want gij zult niet beschaamd staan. 7…Een kort ogenblik heb Ik u verlaten, maar met groot erbarmen zal Ik u tot Mij nemen; in een uitstorting van toorn heb Ik mijn aangezicht een ogenblik voor u verborgen, maar met eeuwige goedertierenheid ontferm Ik Mij over u, zegt uw ​Losser, de Here, e.v.

  • Juist de columns mevrouw Bloeme Evers -Emden las ik heel graag.
   Ze had lef, op twee manieren, letterlijk met het hart en ze ging geen zaken uit de weg die vandaag de dag steeds gevoeliger liggen om daarover een mening te ventileren, zoals antisemitisme.
   Een dappere vrouw en met nesjomme.
   Ze was van mijn moeders leeftijd, die is gestorven in de lente van 2010. Zij, mevrouw Bloeme, een paar jaar later, in Israël.

   Gelukkig hebben we vandaag de dag Esther Voet, die in haar redactioneel voorbericht, het één en ander aan de kaak stelt.

   Ik ga zeker kijken naar de kleine, van lengte, vrouw, wie we nog altijd missen in het NIW

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.