Hokjesgeest

coverfoto2Jodenhaters zijn niet de slimste thuis, anders werden ze geen Jodenhater.

Door Paul Damen

Om hen een handje te helpen, zo lijkt het, zette de gemeente Amsterdam overal waar vaak Joden komen, wachthokjes neer, permanente politieposten op palen met een politieagent erin. Zo snijdt het mes aan twee kanten: men helpt de antisemiet bij zijn zoektocht naar slachtoffers en de gemeente kan achteraf roepen dat men ervan wíst. (Zoals bij Theo van Gogh.) Hele generaties Joodse kindertjes denken inmiddels dat een crèche, sjoel of school een hoog hek betekent met zwaarbewapend blauw personeel bij de poort. Maar omdat uitgaven voor bewaking ten koste gaan van cursussen waarin mensen uit ‘kanswijken’ vergeefs verteld wordt dat Jodenhaat niet kán, worden die hokjes nu vervangen door goedkope camera’s en gemeentelijke commissies.
Het is nogal naïef te doen alsof er geen terreuraanslag komt omdat er nog geen geweest is. Leden van de Amsterdamse Arrayan-moskee bleken onlangs vergevorderd van plan een bomaanslag te plegen op een synagoge in Amsterdam-Zuid. Er stond niet bij welke, maar dat kan er maar één zijn: de grote Obrechtsjoel, waar vrijwel alle huwelijken worden voltrokken, waaromheen soms hakenkruizen in auto’s staan gekrast, en waar de voegen uit de zijgevel vallen vanwege iets te vaak de hogedrukspuit op de muur. Dezelfde synagoge komt prominent in beeld in De kanarie in de kolenmijn, het drieluik over hedendaags antisemitisme dat Hanneke Groenteman maakte voor voorheen de Joodse Omroep, thans EO.

Het is nogal naïef te doen alsof er geen terreuraanslag komt omdat er nog geen geweest is

Groenteman ziet die wachthokjes in Zuid wel maar ‘voelt’ de Jodenhaat erachter niet. Haar naïveteit knalt van het scherm. Want geloven in die haat, ‘in die league wil ik niet leven’. Pas toen ze op het Lambertus Zijlplein in Geuzenveld
(‘ik wist helemaal niet dat dat bestond’) enkele bontkraagjongeren met onthoofdingsfilmpjes op hun mobiel en ‘overal k*nkerjoden’ in hun hoofd ontmoette, barstte ze in tranen uit bij de Bosbaan.
Want in die ‘league’ van Jodenhaters leven we dus wél. Wellicht niet in Amsterdam-Zuid of andere toeleveringsgebieden voor de hoofdstedelijke elite, maar wel in de troosteloze wijk West waarvan elke week wel een ‘lichtgetinte’ bewoner opduikt in Opsporing Verzocht.

Alia of Allah
Het reservaat Gaza 020 bestáát. Hanneke merkte pas na een pijnlijke afdaling in haar eigen navel dat antisemieten springlevend zijn en die kanarie, die Jodenhaters moest opsporen, al jarenlang morsdood. Voor massa’s mensen werkt de mantra ‘meer onderwijs’ niet meer zolang ze meer Middeleeuwen willen. Ze haatten Joden al in het Rifgebergte, en ze haten hen nog steeds in Amsterdam-West. Nee, niet in Zuid, niet in Centrum, waar de gemiddelde politicus woont. Dus weet Hanneke van niks, en de elite evenmin, en dus houden we dezelfde naïeve hokjesgeest die Joden in het isolement stortte. En dús kunnen die politiehokjes wel weg in Amsterdam, dat de wapenspreuk ‘heldhaftig, vastberaden en barmhartig’ meekreeg na 90 procent van haar Joodse bewoners te hebben laten uitmoorden. Snapt eigenlijk wel iemand in het stadhuis daar wat dat betekent voor hun nazaten nu? De ‘woordvoerder van de burgemeester’ stelde het Centraal Joods Overleg gerust: het verdwijnen van die wachthokjes betekende absoluut ‘geen afschaling van de beveiliging’. Een hele geruststelling – alsof de satraap van de sjtetl eind 19e eeuw stelt dat de tsaristische moordsoldaten deze maand wel niet langs zullen komen.
Camera’s zijn véél goedkoper dan agenten en daarom komen ze er. Terwijl tegelijkertijd de Joodse jeugd vertrekt, gedwongen te kiezen tussen alia of Allah, tussen vertrekken of verrekken. Léés, Hanneke, eens websites als forums.marokko.nl en je snakt naar een enkeltje El Al. In de tussentijd kan wellicht het motto van het Amsterdamse stadswapen omgedoopt in ‘krampachtig, onbezonnen en lafhartig’. Nee, dat hokje bij Anne kan wel weg. Zelf is ze dat ook al immers.

10 Comments

 1. Het leven zal in Nederland als in Israël zijn, als we niet oppassen en ons eigen karakteristieke willen behouden en geen een groot New York…

  • De Nederlandse overheid heeft zich in het verleden laten verleiden tot domme fouten en vervolgens heeft ze decennia lang gedaan alsof er geen fouten gemaakt waren. Ze liet het ontstane probleem rustig broeien en groeien en nu zijn we bijna zover dat het uit zijn voegen barst. De wetenschap dat wij niet de enige slachtoffers zullen zijn, troost niet echt en eerlijk gezegd zit ik er ook niet op te wachten. Een wijze man valt niet in een put, zegt men, waar een intelligente man uit weet te komen. Voor wijze mannen is het nu rijkelijk laat en echt intelligente mannen zie ik vooralsnog niet. Ik zie alleen goocheme leiders die het overgebleven gras uit de wanden van de put rukken om daarmee wat zachter te zitten tot hun tijd om is en andere leiders die op de schouders van andere putbewoners geklommen zijn en hard schreeuwen dat ze een ladder zullen brengen zonder zelf te weten waar die staat. We zitten nu dankzij onze leiders en ook doordat we zelf niet opgelet hebben met ons allen in een put en de enige manier om eruit te komen is om de zittende en de schreeuwende en de waardeloze leiders te negeren en in alle rust en stilte op een intelligente manier zelf onze redding te organiseren.

  • Bob, waarom vindt jij Theo van Gogh een antisemiet?

   Ik ben niet joods maar kan mij heel goed vinden in de analyse van Paul.

   Waar gaat hij uit de bocht?

 2. Zo is het hier in Delfsgaza, De Haagse Scharilderswijk en alle achterstandswijken helaas ook alleen wonen hier geen Joden meer maar loop zoals ik(in de zomer maanden) eens rond met een speldje van de IL vlag of ern Hebreewse tekst op een zelf hemaakt T-Shirt en de reacties zijn idem… De ene helft zegt “je provoceert” de andere helft loopt angstig naar de overkant van de strijd… het is, mijn gunst, geen IDF uniform hoor…Ik ga voor de underdog, I stand with Isreal. Ondanks vermeende illuminatie complottheorien, ham-as fabels en extreem linkse haatretoriek.

  Ik geloof zomaar als er nog echte openlijke en zichtbare Joden zouden wonen in Delfshaven deze hetzelfde lot treft als Amsterdam (arm) West. En dan doen polituci in Rotterdam dat het wel meevalt met antisemitisme in Rotterdam. Tuurlijk hier is haast geen Jood meer te vinden… Job done toch???

 3. Ik denk dat zowel Europa als de Joden aan het vaststellen zijn dat Europa zonder antisemitisme niet goed werkt. De cement van het Europese bouwwerk, gedurende 2000 jaar was en is antisemitisme. Even leek het alsof anti-Zionimse het alternatief zou zijn, maar het noodzakelijke compromis om de wereld één te maken om de collapse even uit te stellen, houdt in dat anti-Zionisme terug zal vervangen worden door antisemitisme. De wereld stelt dit nuchter vast, de Joden zouden het onthouden moeten hebben. Moeten we vaststellen dat de neiging tot assimilatie weeral eens de joodse wereld in de greep had en dat Herzl weeral eens zal zonder succes schreeuwen:” als het Jodendom geen eind maakt aan de assimilatie, zal de assimilatie een eind maken aan het Jodendom.” Het is onontkoombaar dat zowel Israel als het Jodendom, binnen een goeie diplomatieke relatie met de wereld, absoluut de eigen weg en richting kiezen op basis van de enige joodse leidraad: De Bijbel. Men mag omgaan met de wereld zoveel als nodig, maar Israëls besluiten en die van het Jodendom moeten genomen worden zonder inachtneming van de drijfveren en belangen van de wereld. Nu is het niet zo, en de reden daarvoor is de drang of de zucht naar één zijn met de wereld, er deel van uitmaken en op het zinkende schip blijven. Het schip is aan het zinken en de tijd versnelt snel. mvg,
  Jo Desmet.

 4. Hanneke Groenteman is vriendin/sympathisant van een Ander Joods Geluid. Dit is een club, die trapt tegen Israël. Hoe kan de EO zo’n iemand voor dit programma inhuren?

 5. Graag zou ik ook eens goed nieuws willen laten horen: Als rondleider in de folkingstraat Synagoge in Groningen merk ik dat in ieder geval het gros van het publiek meelevend en respectvol is, dat tijdens een debat over Jodendom en Palestina het juist moslems uit Syrie waren die de wat jongeren onder deze groep vluchtelingen wezen op texten uit de Koran die opriepen respect vol tegen over elkaar te zijn. Het overigens zelfs Palestijnse jongeren nog wel valt uit te leggen dat de verschillen tussen Joden en Moslims voor een groot deel opgeklopte media gekte is. Ik gebruik dan ook vaak de methode “het feest der herkenning” In taal, cultuur, religie ( Mozes kennen we allemaal) zijn er meer overeenkomsten dan men dacht !Er valt heel veel te winnen door simpel weg het grote publiek meer te vertellen over wat het Jodendom is, en opener te staan naar de samenleving.(en elkaar wat minder in de haren te vliegen) En ja, eeuwen oude vooroordelen onder de Nederlanders over wat Joden zijn bestaan ook, maar met een beetje voorlichting over het hoe en waarom creëer je bij het publiek zelf inzicht. Mensen bij elkaar brengen is beter mogelijk en eenvoudiger dan men denkt, misschien wel net zo makkelijk als de tegenstellingen aanwakkeren, maar je moet het wel doen ! Nog een fijn Chanoeka

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*