Herdenking wordt nationale gebeurtenis

De jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking, afgelopen zondag in Amsterdam, werd rechtstreeks uitgezonden op tv. Er was goed nieuws, maar ook werd de bijeenkomst kort verstoord.

Het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, stelt een miljoen euro ter beschikking voor de totstandkoming van het Holocaust Namenmonument dat aan de Weesperstraat in de hoofdstad moet verrijzen. Dat meldde de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, zondag in zijn toespraak tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Wanneer alle ambtelijke procedures achter de rug zijn, kan het Namenmonument definitief worden gerealiseerd. Zo zal een positief einde komen aan jarenlang gesteggel over het hoe en vooral het waar van het monument, dat is ontworpen door de wereld- beroemde architect Daniel Libeskind. Blijft een deel van deze royale gift over, dan zal dat worden besteed aan educatieve projecten over de Shoa.

Definitie
Interim-burgemeester Jozias van Aartsen en schrijver Jessica Durlacher waren met premier Mark Rutte de voornaamste sprekers tijdens de herdenking, die live werd verslagen door de NPO. De integrale tekst van Rutte, een ode aan Bloeme Evers-Emden, leest u op de pagina hiernaast. Uit zijn woorden blijkt duidelijk dat waar het Openbaar Ministerie nog steeds niet durft te erkennen dat de aanval op restaurant HaCarmel een antisemitische lading had, de premier daar anders over denkt.

Daarnaast had Grishaver een boodschap voor de premier: accepteer de definitie zoals die is samengesteld door de International Holocaust Re- membrance Alliance, de IHRA. Deze luidt: “Anti- semitisme is een bepaald beeld van Joden, dat zich kan uiten als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme worden gericht tegen Joden of niet-Joden en/of hun bezittingen, tegen instellingen van de Joodse gemeenschap en religieuze voorzieningen.” Een groeiend aantal landen binnen de Europese Unie, waaronder Verenigd Koninkrijk en Duitsland, hebben deze definitie al geaccepteerd, waarmee het gemakkelijker wordt om antisemitische daden en opmerkingen als dusdanig aan te merken. Maar het kabinet weigert vooralsnog actie te ondernemen. Even werd de verder waardig verlopen herden king verstoord. Terwijl Rutte na zijn toespraak terugliep naar zijn plaats, begon iemand uit het publiek te roepen. Het bleek activist Michael Jacobs, die al jaren een strijd voert tegen anti-Israelbetogers op de Dam.

‘Onwaardig
Nu liet hij opnieuw van zich horen, hoewel verreweg de meeste aanwezigen niet verstonden wat hij riep. “Dat was: Op de Dam roepen Jodenhaters vanmiddag op tot een hernieuwde volkerenmoord op de Joden. Gaat u ze wegjagen? Of spreekt u alleen maar voor de bühne?” vertelt Jacobs het NIW. Terwijl het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando de muziek inzette was er gemompel onder de aanwezigen. Velen lieten weten last te hebben van plaatsvervangende schaamte. Op de vraag waarom hij dit moment en deze plaats voor zijn actie had gekozen, antwoordt Jacobs: “Zo niet daar, waar dan wel? En indien niet nu, dan wanneer? En als ik het niet doe, wie dan wel? Als ik het niet had gedaan was de herdenking onwaardig geweest, want net zoals het toen ontkend werd, wordt het nu ontkend. Je kunt er omheen lullen, maar het gebeurt vandaag! Vandaag roepen ze op tot de vernietiging van Israël, niet die van Eskimo’s of Hottentotten.”  Maar was dit nu het juiste moment? Jacobs: “Voor mijn grootouders en mijn tantes was het ook niet het juiste moment toen zij door de Nederlandse politie uit hun huizen werden gesleurd.” Hij voegt daaraan toe dat tijdens het verzamelen voor de stille tocht naar het Wertheimpark, waar de herdenking werd gehouden, hij de enige persoon was die zich in het stadhuis bij twee geüniformeerde agenten moest legitimeren.

Draagvlak
Buiten dit kleine intermezzo verliep de herdenking waardig, de NOS registreerde de bijeenkomst, gelardeerd met reportages, zoals een bezoek van Jessica Durlacher aan Auschwitz, en interviews met onder anderen NIOD-directeur Frank van Vree, die waarschuwde tegen de opkomst van antisemitisme bij extreem-rechts (hij noemde alleen díe groep) en stelde dat het draagvlak voor het herdenken van de Holocaust toeneemt. En dat klopt, want daar waar de Nationale Holocaust Herdenking, voorheen Auschwitzherdenking, een jaar of twintig geleden nog klein en intiem was, is het nu uitgegroeid tot een brede, nationale bijeenkomst.

11 Reacties

 1. Heel.goed,Nederland mag de holocaust nooit vergeten,opdat de geschiedenis zich niet zal herhalen!

 2. Polen deugt niet en is treife! Zie de documentaire (Ned 1 – 28 jan). ‘Sobibor Excavated – The 4 stages of deceit’. Daarin vertelt Lies Caransa over haar neefje Deddy Zak, 8 jaar jong als hij wordt vergast in Sobibor. Bij archeologische opgravingen van het kamp is Deddy’s naamplaatje gevonden. Het naamplaatje dat hij altijd droeg opdat hij naar huis kon worden gebracht als zou verdwalen wanneer hij op zijn fietsje naar zijn nichtje Liesje ging. Lies Caransa heeft hemel en aarde bewogen om dit waardevolle kleinood naar Nederland te krijgen “desnoods in bruikleen”. Polen weigert het naamplaatje af te staan, citaat: “het is bij wet verboden”, “alles wat in Sobibor wordt gevonden is eigendom van de staat”. Hemeltergend hypocriet dat de ambassadeur van dit gotspeland wordt uitgenodigd en zich durft te vertonen op de Nationale Holocaustherdenking.

 3. ‘Buiten dit kleine intermezzo verliep de herdenking waardig’ Waarom negatief over de uitspraken van Michael Jacobs?

 4. Die waarschuwde tegen de opkomst van antisemitisme bij extreem-rechts (hij noemde alleen díe groep) Met dank aan de moedige woorden die Michael Jacobs sprak – waarom zou hij niet erover mogen spreken – werd nou ook de andere groep benoemd!

 5. Michael Jacobs heeft gelijk. Hij wordt niet geremd door wat sociaal aanvaardbaar is. Hij doet wat hij vindt dat hij moet doen.

 6. die jacobs is helemaal gestoord. Waar om ons altijd weer beledigender .Die gek is altijd aan de gang .En altijd aan het schelde op ons. En dingen roepen die niet waar zijn Snap niet dat de politie niets doet hier aan want ze weten het toch en doen hele maal niets.

 7. Jettie Meents,

  Jij noemt “die jacobs”gestoord en gek.
  Ik heb liever zo’n “gestoorde”en “gek” dan 1000 “normale” mensen.

 8. Dat de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Commité verheugd is over de bijdrage van een miljoen euro van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg is te begrijpen. In een adem te stellen “ … dat wij in een land leven waar het grootste deel van de bevolkings zondermeer koosjer is” is een boude uitspraak!
  We weten allen dat wanneer het er op aankomt, een kleine minderheid helden daargelaten, wegkijken en onverschilligheid ons deel zal zijn.

  • dat is des mensen natuur jaap. kijk wat er vandaag gebeurt als er op straat of in de tram iemand (bijvoorbeeld een homo) wordt mishandeld. niemand steekt een vinger uit.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.