Heel wat anders

Foto: Claudia Kamergorodski

Weet je wat ik nou zo verschrikkelijk aan Israël vind?
Wat nu weer?

Die ultraorthodoxen.
Vertel.

Nou ja, ze zijn ontzettend conservatief, hè. Vrouwen zijn tweederangsburgers, homo’s worden uitgekotst, alles moet wijken voor die ene achterlijke religie.
Je bedoelt zoals, ik durf het nauwelijks te zeggen, bij ons?

Da’s heel anders. Die ultraorthodoxen leggen waar ze wonen aan iedereen hun wil op.
Dat is niet zo fraai. Hé, jij woont toch naast de Westermoskee, is die gebedsoproep nu al geregeld?

Da’s heel wat anders. En dan komen die ultra’s vaak ook nog eens helemaal niet uit Israël, maar uit Brooklyn en Rusland en zo.
Ja, dat moet je niet willen, religieus-conservatieve immigranten.

Dat is wat anders. Wist jij dat ze een veel hoger geboortecijfer hebben? Als dat zo doorgaat zijn die gekkies straks in Israël in de meerderheid.
Weet je wie ook een hoog geboortecijfer hebb…

Da’s anders. En werken ho maar, die sjwartsen. Een grote bek, maar de rest van de Israëli’s mag voor ze betalen.
Ik zag laatst de Nederlandse bijstandscijfers…

Kom op, dat is echt wat anders. Ze weigeren trouwens in het leger te gaan, wist je dat?
Echt? Ik las dat maar veertien procent van de Nederlanders bereid is voor zijn land te vechten.

Dat is wat anders. En als je aan hun verworven rechten komt hebben ze lange tenen, joh! Dan gaan ze de straat op en rellen. In Jeruzalem bijvoorbeeld, zag het laatst nog op de tv.
Kun jij je die Turkse rellen in Rotterdam nog herinneren?

Dat is anders. Het probleem is, ze hebben maar liefst twee religieuze politieke partijen: Shas en, hoe heet die andere ook al weer, United Torah Judaism. De een nog intoleranter dan de ander.
Zoiets als Denk en Nida, bedoel je?

Die zijn heel anders. Die ultraorthodoxe partijen in Israël, man man man, verblind door haat gewoon. En racistisch, maar wat wil je, het is een soort apartheidsstaat aan het worden, hè? Ga eens kijken in Mea Sjeariem.
Of in de Schilderswijk.

Die is heel anders. In bepaalde wijken van Jeruzalem kun je als niet-orthodoxe nauwelijks nog over straat.
Zoals Joden in Nieuw-West?

Dat is heel wat anders. En Denk en Nida zijn gewoon een soort CDA, maar dan islamitisch.
Als je het CDA van Dries van Agt bedoelt wel, ja.

Dat is wat anders. Ze zijn eigenlijk gewoon progressief, heel anders dan de orthodoxen in Israël.
Omdat ze willen dat vrouwen hun hoofd bedekken? Of omdat ze overal willen kunnen bidden?

Dat is echt wat anders. Maar weet je wat ik het ergste vind?
Haatpredikers? 

Die zijn daar heel anders, met hun baarden en gekke kleren. Nee, het ergste zijn die zogenaamd seculiere partijen in Israël. Die hebben hun ziel aan die religekkies verkocht, alleen maar om aan de macht te blijven.
Ik herinner mij een links-islamitisch verbond in Rotterdam.

Dat was wat anders. Nee, rechts Israël heeft alles verraden waar ze vroeger voor stonden, alleen maar om het de ultraorthodoxen naar de zin te maken. Ik zeg: scheiding van kerk en staat, man, net als bij ons.
Ben ik ook voor, maar waarom kozen de seculiere SP en PvdA in Rotterdam dan voor de antisemieten van Nida? Waarom liep GroenLinks hand in hand met die van Denk in Amsterdam? Waarom patrouilleren met Oud en Nieuw moskee-ordediensten in Den Haag? Waarom kun je in de grote steden geen posters van zoenende mannen ophangen? Waarom weigert het OM hate crimes tegen Joden of homo’s te benoemen en te vervolgen? Waarom durft Van Aartsen het woord antisemitisme niet eens in de mond te nemen, maar vindt hij wel dat salafisme er helemaal bij hoort? Nu we het daar toch over hebben, waarom noemt Aboutaleb in Rotterdam zichzelf nota bene een salafist?

Eh…
Laat maar, ik weet het al. Dat is heel wat anders.

3 Reacties

 1. Bart Schut zou een groter platform i.c. bereik moeten krijgen. Of het zou helpen, weet ik niet. Ik vrees van niet, maar toch..

 2. Goed stuk. Behalve, dat Van Agt het hele CDA zou zijn. Van Agt heeft bij de laatste Tweede kamer verkiezingen op GroenLinks gestemd. Wanneer je de activiteiten van de laatste maanden van de CDA-fractie hebt gevolgd, dan weet je dat de huidige CDA-fractie meer Israël minted is. Helaas is er ook een club binnen het CDA, die tegen het antisemitisme aanligt. Dit is het CDA ledenberaad Midden Oosten. Een kleinere kloon van de Rights Forum

 3. Knappe column van Bart Schut, met met een paar pennenstreken schetste hij de tragiek en de problemen van het huidige Israël!

  Ik wist onvoldoende van de rivaliserende groepen daar die al 70 jaar met elkaar in de clinch liggen: Seculiere, Liberale, Orthodoxe, Messiaanse Joden.

  Toch: Er is niets nieuws onder de zon. De problemen van premier Netanyahu nu zijn niet anders als ten tijde van Mozes die de Israëlieten mocht brengen uit de slavenarbeid in Egypte naar het Beloofde Land Israël. Zelfs Mozes zat soms met de handen in het haar:

  Exodus 17:4 Toen riep Mozes luide tot de Here en zeide: Wat moet ik met dit volk doen? Nog een ogenblik en zij gaan mij stenigen!

  De verdeeldheid in het huidige Israël kan uitmonden in een burgeroorlog tussen Seculiere en Orthodoxe Joden voor wie de Torah de Grondwet van Israël is.

  In het uitstekende boek van Els van Diggele: Een volk dat alleen woont – De strijd om de Joodse identiteit van de Staat Israël werd het mij allemaal heel duidelijk. Vooral blz 101-141.

  Samenvattend kan gezegd worden: Een volk dat verdeeld is kan geen stand houden!

  2 Samuel 7:23…En wie is gelijk Uw Volk, gelijk Israël, het enige volk op aarde, dat God Zich tot een volk ging vrijkopen, om Zich een naam te maken, en voor hen grote en vreselijke daden te doen: voor uw land, voor het aangezicht van uw volk, dat Gij uit Egypte, uit de volken en hun goden hebt vrijgekocht?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.