Groeiend antisemitisme in Europa

NaamloosVolgens onderzoek verricht door het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) is sprake van een groei in het aantal antisemitische incidenten in Europa.

Door: Annet Röst

De resultaten staan in een 76-pagina’s tellend rapport. Aan het onderzoek – digitaal uitgevoerd in het najaar van 2012 – deden 5847 Joden uit acht Europese landen mee: België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Litouwen, Zweden en Engeland. Bijna 90 procent van de Europese Joden woont in deze landen. 76 procent van de ondervraagden geeft aan dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen in het land waar zij wonen. Vooral virtueel antisemitisme wordt een steeds groter probleem ervaart 75 procent van de respondenten. „Sinds ik op Facebook zit heb ik al meer antisemitische commentaren gehad dan ik mijn hele leven gehoord heb,” aldus een 50-jarige Britse deelneemster. Tweederde (66%) beschouwt antisemitisme als een probleem. Meer dan de helft van de deelnemers (57%) zag of hoorde in het jaar voordat het onderzoek werd afgenomen iemand die beweerde dat de Sjoa een mythe is of dat het overdreven wordt. Negatieve opmerkingen over Joden werden gemiddeld het meest gemaakt door mensen met links politieke denkbeelden (53%), gevolgd door moslims met extreme denkbeelden (51%). In Frankrijk en België zijn het vooral extreme moslims die zich negatief uitlaten, respectievelijk 73 en 60 procent. Fysiek geweld of scheldpartijen kwamen het meest voor in Hongarije (30%) gevolgd door België (28%) en Zweden (22%). Het gemiddelde van de acht landen ligt op 21 procent. Franse Joden (70%) maken zich de grootste zorgen over de mogelijkheid om fysiek of verbaal aangevallen te worden. In de praktijk gebeurde dit bij 21 procent van de ondervraagden. Een Franse vrouw (leeftijdsgroep 45-49 jaar) schreef hierover: „Er wordt ons gevraagd om zo snel mogelijk weg te lopen als we een synagoge of andere Joodse instelling verlaten (…) waar speciale veiligheidsmaatregelingen nodig zijn. Dit is, voor zover ik weet, niet nodig bij de uitgang van kerken of kapellen (…) en ook niet voor tempels of moskeeën.” Een Duitse respondent (60-69 jaar): „Zolang je keppeltjes, feestdagen, enzovoort maar privé houdt lijkt er geen probleem te zijn. Maar zodra we, net als christenen of moslims, ook onze religie openlijk willen beleven dan verandert de situatie drastisch.”

Handelen 

Van de ondervraagden overweegt 29 procent emigratie, omdat ze zich niet meer veilig voelen in eigen land. Dit aantal is in Hongarije het hoogst (48%) gevolgd door Frankrijk (46%) en buurland België (40%). Een man uit Hongarije schrijft: „Ik ben 65 jaar en het is hopeloos. Als ik jonger was geweest zou ik het land verlaten.” Moshe Kantor, hoofd van het Europees Joods Congres, sprak zijn zorg uit over de resultaten van het onderzoek. „Het feit dat een kwart van de Joden te bang is om uit te komen voor hun Joods-zijn zou een keerpunt moeten zijn voor het Europese continent en de Europese Unie,” aldus Kantor. Hij roept de autoriteiten op zo snel mogelijk te handelen ‘voordat het te laat is’. Het Midden-Oostenconfl ict blijkt overigens in Oost-Europa een veel minder grote invloed te hebben op het gevoel van veiligheid dan in West-Europa. In Frankrijk voelt 73 procent zich onveiliger, in Litouwen 8 procent. De meeste Nederlanders (62%) geven aan dat het confl ict geen invloed heeft op hun mening over Joden. Dit blijkt uit onderzoek dat het CIDI afgelopen maand deed naar de mening van de Nederlander over Israël en de beeldvorming over Joden. 68 procent van de ongeveer 4200 ondervraagden vindt verder dat Arabische landen Israël moeten erkennen als staat voor het Joodse volk. Van de zes grootste politieke partijen blijken CDA-stemmers het meest positief over Israël.

4 Reacties

 1. As a Jew in the Netherlands I am not encountering anti-Semitism per Se, but a saddening atmosphere of indifference by Dutch goyim as well as Jews in matters about which a lot of controversies exist, like how Jewish/Muslim relationship can be normalised. While talking or discussing things, even religion, with Muslims, and mentioning my Jewish background, we often come to astounding similarities which sometimes leads to discussions about who is the better believer or what could be done to make others acknowledge that to respect each other’s viewpoint without contesting who is right or wrong is a better solution to understanding than insisting on ones own rightousness. Many of the Muslims involved were either born in the Netherlands or arrived at a young age and received a fair amount of Western education, so maybe the path to living in peace together is a proper educationsystem.

 2. Toen ik zo’n 40 jaar geleden Nederland verliet, deed ik dat niet om negatieve redenen t.o.v. Nederland, enkel en alleen uit ahavat ha”aretz.
  Die liefde voor Israel is gebleven, ook al is niet alles in Israel zoals ik zou willen, maar de situatie in Nederland en Westeuropa is daarentegen sterk veranderd. Van familie, vrienden en kennissen hoor ik hoe je je als jood vandaag in Nederland moet profileren, je moet voorzichtig zijn en een dikke huid hebben. Dat was niet zo, althans niet in die eerste 20-25 jaren na de oorlog. Als je voorheen irritant irrelevante en kwetsende kritiek op Israel moest horen, is dat nu ook rechtstreeks anti-joods geworden.
  In een Nederlandse krant kan geen artikel geplaatst worden wat met Israel of jodendom te maken heeft. zonder dat het misbruikt wordt door een overgrote meerderheid aan veelal antisemitische reacties, wat 40 jaar geleden als onmogelijk leek.
  Nederland heeft een hoop goede dingen en vooral ook heel goede mensen die schoon zijn van elke vorm van vooroordelen, helaas worden zij een minderheid.

 3. Wij zagen deze bui meer dan 10 jaar geleden al hangen en zijn geemigreerd. Zoals zovelen, maar die staan niet in het NIW. Soms heimwee, maar nooit spijt.

  En de achterblijvers, die het niet willen zien, die blijven gewoon, zoals Abrahams boven mij.

 4. En links maar politiek correct zeuren over islamofobie en racisme, terwijl ze zelf nu door de mand vallen als echte antisemieten. Stelletje achterbakse hypocrieten!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.