Geen zingende vrouwen

Chanoeka op de Dam, zondag 9 december.
Foto: Dirk P. H. Spits. DPHOTO

Het koor met Israëlisch repertoire, ShirBaLev, mocht niet optreden bij de publieke Chanoekaviering op de Dam. De vrouwelijke leden zouden aanstootgevend zijn. 

Ze hadden er lang voor gerepeteerd, de leden van het koor ShirBaLev. Want zondag moest de grote dag worden. Bij de speciale Chanoekaviering op de Dam zouden zij met traditionele liederen voor de muzikale omlijsting zorgen. De koorleden waren er helemaal klaar voor, maar toen ging vrijdag de telefoon bij voorzitter Boaz van Geens. Aan de andere kant van de lijn hing Max Englander van het Joods politienetwerk – een van de deelnemende partijen. Alhoewel hij het koor in eerste instantie met veel enthousiasme had uitgenodigd om bij de viering te komen zingen, moest hij nu schoorvoetend de uitnodiging intrekken. De organisator Menachem Evers was namelijk niet op de hoogte van het feit dat in het Israëlische koor vrouwen zaten. En dat kon niet, want, zo kreeg Van Geens te horen: „Er zouden weleens mensen in het publiek kunnen zijn die aanstoot zouden kunnen nemen aan zingende vrouwen.”

 

Brief

De leden van het koor, dat zaterdag nog een Chanoeka-optreden gaf in Joods verzorgingshuis Beth Shalom, konden hun oren niet geloven. „Om vrouwen te weren bij een publieke viering op de Dam, voor alle Amsterdammers, is bespottelijk,” zegt koorlid Martin Sijes. En dus schreef hij zondag een brief naar alle leden van het Centraal Joods Overleg (CJO) waarin hij zijn afgrijzen uitspreekt over het discriminerende gedrag van de organisatie: „De weigering om vrouwen te laten zingen is een afgang voor het aanzien van de Joden in Nederland.” schrijft hij. „Velen zullen Joods Nederland associëren met deze bekrompen en discriminerende gang van zaken waarbij vrouwen als actieve deelnemers worden uitgesloten. Klaarblijkelijk is het organiseren van een publiek toegankelijke Amsterdamse Chanoekaviering op de Dam niet in goede handen bij de huidige organisatie. Wellicht dat er in Nederland andere Joodse organisaties zijn die volgend jaar de organisatie van deze Chanoekaviering op zich willen nemen.” PHoto : Dirk P. H. Spits / DPHOTO Menachem Evers is verbolgen over de brief en de ontstane situatie: „Ik heb deze mensen helemaal niet uitgenodigd. Donderdag hoorde ik pas dat ze op mijn evenement zouden komen zingen. Dat vond ik heel raar omdat ik er niks van wist. Er komen veel religieuze mensen naar de viering toe en ik wilde geen aanstoot geven. Het is heel gemeen dat zij nu mijn naam gebruiken. Ik heb niemand uitgenodigd. Het is een gotspe, een smet op een prachtig evenement. Iedereen moet zich daar thuis kunnen voelen maar ik kan niet met iedereen rekening houden. In al die jaren is er nooit iets misgegaan.” Het Joods politienetwerk weigert commentaar te geven op de terugtrekking. In een reactie op de brief laat het CJO weten geen aanleiding te zien om de organisatie van de Chanoekaviering op de Dam op zich te nemen. „Wij als organisatie gaan niet over religie. Het is ook niet onze taak om daar een mening over te hebben. Het is een gevoelig onderwerp, maar het is niet aan ons. De organisatoren geven zelf invulling aan hun programma; dat is hun goed recht,” zegt CJO voorzitter Willem Koster.

 Zingend protest 

Om hun onvrede kenbaar te maken, trokken leden van ShirBaLev – dat voor een groot deel uit vrouwen bestaat – toch naar de Dam voor de speciale viering. „Na het aansteken van de kaarsjes hebben we onze stem laten horen. We wilden geen verstorende demonstratie houden, daarom hebben we vanuit het publiek plezierig en uit volle borst meegezongen,” zegt Sijes. „Maar voor ons is dit hoofdstuk nog niet afgesloten.”

14 Reacties

 1. DISCRIMINEREN
  Als gastspreker namens het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden wordt mij vaak de vraag gesteld of ik als Jood negatief gediscrimineerd wordt. Mijn antwoord is dan altijd: Nee hoor, ik heb daar nooit last van. In tegendeel, als het al ter sprake kwam, werd ik vaak positief gediscrimineerd. Maar als ik deze vraag weer krijg zal ik zeggen dat sommigen Joden andere Joden discrimineren.
  Helaas, het is niet anders.
  Frank Polak
  Gabriël Metsustraat 22, huis
  1071 EB Amsterdam

 2. Waar haalt Menachem Evers de arrogantie vandaag Israelische vrouwen te verbieden om te zingen. Hier in Nederland is het nog altijd een democratie en is het niet toegestaand in het openbaar iemand iets te verbieden op grond van geloof, sexe of ras.
  Als iemand geen zingende vrouwen wil zien blijft hij/zij toch lekker thuis. Democratie gaat voor religie

 3. Zo krijgen we hier nog toestanden als in Jerusalem en Bet Shemesh!
  We konden onze oren niet geloven toen we bericht kregen dat we niet mochten zingen! Toevallig waren er vele jonge Israëlische toeristen op de Dam en die reageerden met verbijstering toen we ze vertelden wat hier aan de hand was. “wat, gebeurt dat hier ook” vroegen ze.

  Nu probeert Chabad overal op wereld “joden te redden” door ze terug te brengen naar het geloof maar zo bereiken ze het tegenovergestelde resultaat. Wat hebben wij met deze manier van orthodoxie, belachelijk gewoon. Niet van deze tijd en niet in Amsterdam !
  Als iemand aanstoot ondervindt van zingende vrouwenstemmen raad ik ze aan zo snel mogelijk te vertrekken naar bijvoorbeeld Beitar Ilit of Emanuel. Ik vrees echter dat de werkende belastingbetalers in Israel ze ook liever niet heeft, ze hebben al genoeg van dit soort “rechtvaardigen”.

 4. Dan schaam je je toch je ogen uit je kop als je daar bij hoort. Ik wil aan chanoekaviering zonder orthodoxen.

 5. Beste mensen.
  Sjavua tov.
  Als organisatie van een evenement mag je zelf kiezen wie je wel en niet uitnodigd op je (openbare) feestje.
  Dit is nog behalve het feit dat ze niet door de organistor zelf zijn uitgenodigd!
  Dus is er eigenlijk niks aan de hand, krokodillen tranen!

 6. CHOTSPE!
  Chanukah ging toch over samen als joods volk ergens tegen vechten….?!
  Dat betekend ook met de vrouwen samen!

 7. Nu vraag ik mij af wie nu eigenlijk racist is, wij of zij. Diegenen die een gebrek aan piet belangrijker vinden dan een vagina, alhoewel van het zelfde soort (of ras, ik gebruik dat woord niet graag). Ofwel diezelfden die eigenlijk alléén maar hun eigen positietje binnen de eigen groep willen standhouden?

 8. Onvoorstelbaar!
  Dit is de wereld op zijn kop!
  Sins wanneer hoort een koor bij de Chanoeka viering op de Dam?
  Ik herinner mij geen mannenkoor in voorgaande jaren!
  Dat iemand buiten de organisatie een koor uitnodigt is spijtig.
  Dat orthodoxe joden de sjoelchan aroeg letterlijk volgen niet naar het zingen van vrouwen luisteren is geen geheim.
  Wij mogen dat achterlijk vinden, maar zij niet.
  Chanoeka op de Dam is niet bedoeld dat iedereen zijn eigen opvatting over het jodendom ventileert, maar juist om samen ongeacht zeer verschillende opvattingen, te staan als trots joods!
  SAMEN vieren is juist mogelijk doordat de organisatie een programma opstelt, waar zowel orthodox als klokvrij zich thuis in kan voelen.
  Is dat niet prachtig dat dat in NL kan? Allemaal samen op de Dam?!
  Het gaat niet om wat er NIET in het programma is opgenomen, maar wat er juist WEL in is opgenomen. Een Menora, soefganiot, gezellige klezmer, wat willen we nog meer?!

  L.H.B. van Gelder

  • Geachte heer Van Gelder,

   Sinds wanneer hoort een chanoekia aansteken op de Dam in Amsterdam.
   Wat willen al die mensen die publiekelijk lichtjes willen aansteken inplaats van thuis in het gezin, waar het thuis hoort.
   Is het om te concurreren met alle kerstbomen en feestverlichting van de goyim.

   in uw redenering van gezellig publiekelijk ons joods zijn te etaleren past zeker ook het zingen van Chanoeka liedjes en of dit nu gebeurd door een gemengd kinderkoor zoals in de nieuwe sjoel of door een gemengd volwassenen koor maakt niets uit.
   Als het u wel wat uitmaakt moet u lekker thuis blijven volgend jaar.

   Dit incident is voor mij een reden om alles wat Menachem Evers organiseert te boycotten.

   Nog vele jaren Chanoeka.

   Rami de Lieme

 9. Al jaren ga ik naar dit prachtige evenement toe, kol hakavod Menachem Evers.
  Ik had het leuk gevonden als er dames op de Dam zouden zingen. Zelf ben ik niet orthodox maar begrijp ik niet waarom al deze negativiteit tegen de orthodoxie? Waar is onze tolerantie naar de orthodoxie? De organisatie wil juist dat iedereen, vroom en vrij zoals jaarlijks, broederlijk naast elkaar trots op de Dam kan staan. En als er dames zullen zingen zijn er mensen zich niet op hun gemak voelen en als ze niet zingen is er niets aan de hand!
  Laten we met zijn allen graag tolerant zijn!

 10. Aan Eli Tsadok. Als je een feestje geeft bepaal je zelf wie je uitnodigt. Natuurlijk. Tenzij je dat feestje in naam van “de Joodse gemeenschap” in de openbare ruimte geeft. Dan heb je het fatsoen te hebben “de Joodse gemeenschap” te vertegenwoordigen, inclusief de 50% vrouwen, en het over- overgrote gedeelte dat er geen enkel bezwaar tegen heeft vrouwen te horen zingen. Alle Joodse organisaties in Nederland zouden hier niet meer aan moeten deelnemen zolang dit het beleid is. En ook de gemeente Amsterdam zou hier niet aan moeten meewerken. Ik voel me hier in ieder geval NIET door vertegenwoordigd!

 11. Als het Joods Politie-netwerk een muzikale bijdrage levert voor een Chanoeka-viering in de openbare ruimte van Amsterdam, dan zal deze bijdrage beslist wettelijk verantwoord zijn.
  Wat jammer, dat Menachem Evers zo onsportief reageert, het koor teleurstelt en nodeloos ophef veroorzaakt, zogenaamd in dienst van zijn geloof. Het vestigt aandacht op het extremistische jodendom (waarvan hij kennelijk een exponent is) op een beschamende manier.
  Als het koor inderdaad buiten zijn medeweten is uitgenodigd, dan kan hij zijn weerzin daarvan voor zichzelf houden.

 12. @dhr v Gelder. Goed geschreven. Thumbs up!
  @de Lieme, dhr Evers gaat u zeker missen…..
  @de rest van de negatievelingen. Grow up! Vrouwen zijn vanuit alle religies het belangrijkste in het Jodendom.
  Dat er religieuze Joden zijn die zich aan G-ds regels houden, dat zijn niet hun regels maar Zijn regels, cry to Him not the messagers!
  Respect comes from both ways!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.