Geen leidende moraal

De geest van dit huis is liederlijk, las ik in eerste instantie. Mijn republikeinse geestesgesteldheid zat mij in de weg. En daarmee doe ik Kees Boeke en zijn vrouw Jenny totaal geen recht. De dissertatie van Daniela Hooghiemstra over de onderwijsvernieuwers die De Werkplaats oprichtten heeft een titel die precies het omgekeerde betekent: De geest van dit huis is liefderijk.

De Boekes waren, om maar iets te noemen dat aangeeft wie zij waren, goed in de oorlog. De Joodse kinderen die op hun alternatieve school De Werkplaats zaten, hielpen zij de oorlog door. Hooghiemstra’s dissertatie heb ik niet gelezen, maar het zeer leesbare en soms hilarische boek dat zij met Dorine Hermans schreef, Vertel dit toch aan niemand, over het leven aan het hof ten tijde van Sofie, Willem III en Emma, wel. Wat me namelijk bezighoudt is de vraag wat de aristocratie eigenlijk bijdraagt aan de samenleving. De hedonistische leefwijze van de aristocratie hebben wij overal ter wereld overgenomen. Ik schreef er eerder over. Maar wat zijn de mores, wat is de moraal, wat zijn de waarden van de aristocratie? Heeft ze wel een moraal anders dan de nietszeggende oproep tot tolerantie van koningin Beatrix vroeger in haar kersttoespraken?

Het draait allemaal om status en het beeld naar buiten

Beatrix en haar zusters zaten een paar jaar op De Werkplaats. De meisjes vonden zelf dat ze er niet pasten. Uit het boek van Hooghiemstra en Hermans kun je alleen maar concluderen dat in ieder geval de Oranjes geen bijzondere moraal en waarden hebben waar je als oppassend burger wat aan hebt. Het draait allemaal om status en het beeld naar buiten. Wat dat betreft past Maxima totaal in het plaatje. Zij zorgt voor de glamour die Oranje tot volksbezit maakt. Dat ze nooit ook maar een spat kritiek heeft geuit op haar vader in de dictatuur die hij diende, past ook in het beeld. Nu haar vader is gestorven, zal dat niet veranderen. Helaas, want wat de meeste mensen niet weten – omdat dat zorgvuldig aan het oog van het Nederlandse publiek is onttrokken – is dat de ouders van Maxima zo ongeveer op Eikenhorst woonden en dat de kids van Alex en Maxima door Zorregieta (en de nog fascistischer moeder van Maxima) zijn opgevoed.

3 Reacties

 1. Ik vond de oproep tot tolerantie van koningin Beatrix vroeger in haar kersttoespraken altijd wel goed.
  Verder heb ik weinig met het koningshuis.

 2. De verdiensten van de Oranjes, zij hebben de zeven provinciën van Nederland op de wereldkaart gezet. Aan Willem van Oranje,zijn broers en nazaten hebben we te danken dat de Spanjaarden buiten de deur zijn gezet. Rome een paar toontjes lager hebben doen zingen toen ze de Inquisitie en het pausdom het zwijgen oplegden.

  De allergrootste verdienste van de Oranjes is dat de zoon van Willem van Oranje, Maurits, tijdens de Dordtse Synode 1619 de opdracht gaf aan de godgeleerden om de Bijbel te vertalen in goed Nederlands.

  Deze Statenvertaling kwam gereed in 1637 en heeft ons land enorm gezegend. Vele tientallen woorden/gezegden/spreuken komen als gevolg daarvan dagelijks langs in Nieuwsshows, Krantenkolommen en ook in het NIW.

  De Moraal in Nederland staat stevig ter discussie toen een poos geleden de Statenbijbel uit de Tweede Kamer in Den Haag verdween. Wat betekenen de Tien Woorden/Geboden nog in 2017. Alles gaat zwaar en moeizaam nu in politiek Den Haag. God lacht er om! Psalm 2.

  Voorbeeld: Spreuken 26:27.. Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in,

 3. Een smakeloos stukje stemmingmakerij.
  Zeker waar Willem Alexander en Maxima en daarvoor Beatrix en Claus zich intensief inzetten vóór minderheden en tégen onrecht in de maatschappij. Meer dan een president ooit zou kunnen doen.
  Het lijkt alsof status en glamour er bijgesleept zijn om Maxima extra in de schijnwerpers te zetten, juist in de week na het overlijden van haar vader. Immers, als je je ei kwijt wilt over status en glamour bij de Oranjes, dan zijn er legio andere gelegenheden.
  Een kind mag je nooit afrekenen op de daden van de ouders en om vervolgens te suggereren dat de kleinkinderen zijn opgevoed door de “nog fascistischer moeder” van Maxima riekt naar populistische stemmingmakerij.
  De koning vindt het zijn missie om te verbinden. Dat is ook een taak van de rabbijn: mensen verbinden in plaats van uit elkaar drijven. Ik vind het treurig dat rabbijn Benima dat heeft vergeten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.