Geen keppels voor Le Pen

Cartoon door Arend van Dam

Op een bepaald moment was het geen incident meer. Vrijwel dagelijks werden de banden van mijn vaders solex doorgeprikt. Alles wees erop dat de dader een buurman was die bekendstond als een virulent antisemiet. Mijn vader sprak hem op doordringende wijze aan maar de man wist dat concreet bewijs ontbrak en ontkende met een brede glimlach. Toen mijn vader kort daarna zijn solex vastzette bij de hoge betonnen muur op de binnenplaats stelde een andere buurman in het voorbijgaan de grappige vraag of hij soms ‘bezig was te bidden bij de Klaagmuur’. Het zijn twee voorbeelden van antisemitisme waar ons gezin mee werd geconfronteerd in het Parijs van de jaren 70. En Frankrijk is sindsdien niet ten goede veranderd, niet alleen waar het gaat om de autochtone bevolking, maar er is ook nog de virulente Jodenhaat – geregeld met gewelddadig karakter – uit moslimhoek bijgekomen. In die maatschappelijke context moet het recente voorstel worden gezien van Marine le Pen, de voorvrouw van het extreem-rechtse Front National, om naast de sluier ook het keppeltje op straat te verbieden. Diverse analisten, waaronder die van Ha’aretz, stelden dat de Joden colletaral damage – zijdelingse schade – zijn in de felle strijd van extreem-rechtse partijen tegen de islam. Dat is zeker waar, maar er is meer aan de hand. Marine le Pen verheerlijkte de Franse natie altijd al op een net even te fanatieke toon. Ze plaatst zichzelf met haar laatste voorstel in een lange antisemitische traditie die teruggaat tot de Dreyfusaffaire en het enthousiast antisemitische Vichy-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat er in Frankrijk gebeurt is in verschillende opzichten niet te vergelijken met de Nederlandse situatie, al was het maar omdat we in Nederland niet een indringende antisemitische traditie kennen zoals die in Frankrijk. Verder is de Joodse gemeenschap hier zoveel kleiner en is het moslimgeweld jegens Joden daar vele malen problematischer. Maar ook hier geldt dat politieke partijen die xenofobe taal uitslaan tegenover bijvoorbeeld moslims, of hun grondrechten willen inperken nooit veel goeds kunnen betekenen voor Joden. Dat is geen politiek correct gebabbel. Het bleek al tijdens het debat over de rituele slacht. En het kan weinig verbazing wekken als dit de komende jaren ook in Nederland wordt bewaarheid bij andere kwesties.

Door Maurice Swirc

4 Reacties

 1. In Israel is de laatste weken een documentaire (van de journalist Zvi Yehezkeli) over de opkomst van de moslims in Europa en de betekenis ervan voor de plaatselijke joodse bevolking. Een dieptreurige situatie en het zal steeds erger worden. Ik denk niet dat dat in de europese landen vetoond zal worden, wie houdt ervan een spiegel voorgehouden te krijgen.
  Ik ben zelf in midden ’70 uit NL vertrokken, het was toen nog heel anders, bij mijn (vele) bezoeken in NL en andere Europesche landen zag ik van bezoek tot bezoek de situatie veranderen, het is een afgaande lijn. De brutaliteit wordt steeds brutaler en de grimmigheid steeds grimmiger, op veel plaatsen loop je als herkenbare jood gevaar en daar wordt preventatief door niemand iets tegen gedaan.
  Het is zo goed als niet de authentieke bevolking maar wat maakt dat uit als niemand er iets tegen doet.
  Stel in alle europese landen zouden al de joden zeggen”genoeg we hebben hier geen toekomst voor onze kinderen” en ze vertrekken naar andere landen waar deze situatie niet bestaat.
  Op hetzelfde moment worden andere slachtoffers gezocht en wie zijn dan aan de beurt?

 2. wees heel tollerant voor de islam.alleen is de islam zelf niet erg tollerant voorbeelden te over!!

 3. als een religie tolerant,en respect heeft voor de ander.denk ik niet aan de islam.zie toch veel foute aspecten.

 4. Het antisemitisme is goed te zien aan de anonieme reageerders – op het internet- op krantenartikelen over Israël, besnijdenis, rituele slacht en andere zaken die aan het Jodendom verwant zijn. Hier kunnen de antisemieten ongefilterd hun gedachten spuien. Ik volg dit al een tijdje en het is vaak stuitend. Ik denk dat dit van alle tijden is. Daarom is het belangrijk dat de joodse gemeenschap zich meer verenigd en meer homogeen wordt. De gedachte dat antisemitisme valt uit te roeien is een naïeve gedachte. We moeten ons eigen leven leiden en ons concentreren op de instandhouding en bloei van onze kleine gemeenschap die een buitenproportionele bijdrage heeft geleverd en levert aan de Nederlandse samenleving op vele vlakken. Shana tova oe metuka!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.