Geen Hoge Feestdagen in Alexandrië

Voor het eerst in jaren zullen er geen Rosj Hasjana en Jom Kipoer-diensten gehouden worden in de synagoge van Alexandrië. Dit liet Rabbi Avraham Dayan aan de Israëlische krant Yediot Achronot weten. Volgens de Egyptenaren blijft de synagoge gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dayan had een minjan georganiseerd die samen zou komen in de Eliyahu Hanavi-synagoge. Het gebedshuis wordt als een van de oudste in de wereld, en als grootste in het Midden-Oosten beschouwd. Het gebouw dateert van 1354 en werd herbouwd in 1850. Alexandrië had ooit een Joodse gemeenschap van 40.000 zielen, maar tegen de jaren 90 van de vorige eeuw waren hier nog maar 50 van over.

2 Reacties

 1. Eens werd in Alexandria de septuaginta geschreven, in de derde eeuw voor de gewone jaartelling. Alexandria was meer dan twee duizend jaar lang een belangrijke joodse gemeente, er is zo goed als niets van over, in de rest van de arabische wereld is het voor joden niet beter, (afgezien misschien van Marokko),al wordt dat door de demagogie van onze vijanden flink overschaduwd.
  Gelukkig zullen de chaggim in Israel en in de kehillot in de rest van de wereld meer en beter dan ooit tevoren gevierd worden.
  Shana tova tikatvoe veteechatmoe besefer hachaim.

 2. Alexandria is meer dan tweeduizend jaar een belangrijke kehilla geweest. De septuaginta werd er o.a. geschreven.
  Nu is er zo goed als niets van over, net als van de kehillot in de rest van de arabische wereld. Het antisemitisme eist een zware tol, al wordt dat verdoezeld door de anti israelische propaganda.
  Gelukkig worden de chaggim in Israel en in de kehillot over de hele wereld meer en beter gevierde dan ooit.
  Shana tova titkatvoe veteechatmoe besefer hachaim.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.