Geachte mevrouw Halsema, beste Femke,

Foto: Claudia Kamergorodski

Het is een publiek geheim dat je niets liever wilt dan burgemeester van Amsterdam worden. Het feit dat jij tien jaar geleden al zei dat je dat niet wilde en dat je recent herhaalde dat dit ‘niet aan de orde is’, is binnen de politiek het equivalent van een wortel in de schoen met Sinterklaas. En toegegeven, je bent zeker geen slechte kandidaat, dat vindt zelfs jouw grote concurrent Alexander Pechtold (zijn kandidatuur kan niet anders gezien worden dan als straf voor Amsterdams groezelige VOC-verleden, the horror, the horror). Alleen die partij van jou, Femke, daar heb ik nog wel een paar bedenkingen bij.

We hoeven het niet te hebben over dat in rechtse kringen grijsgedraaide akkefietje toen jij je kinderen van een multiculturele school weghaalde en bij een roomblanke plaatste. Een goede ouder doet nu eenmaal wat het beste voor zijn kind is, niet wat politiek het meest opportuun lijkt. Ik heb daar als aanstaand vader alleen maar respect voor. Bovendien, ‘doe wat ik zeg, doe niet wat ik doe’ is zo’n beetje het basisprincipe voor beroepspolitici, dus waarom zou dat bij GroenLinks anders zijn. Jouw partijleiderschap werd gekenmerkt door een frisse pragmatische wind, maar sindsdien hebben de krankzinnigen – ik bedoel de ra-razende Klaverfluisteraar Wijnand Duyvendak en zijn Justin Trudeau-lookalike buikspreekpop – het GroenLinkse gesticht overgenomen.

Die kleine, marginale groep
Maar alle gekheid op een stokje, Femke, als jij echt burgemeester van 020 wilt worden, ben je dan ook bereid dat te zijn voor alle Amsterdammers? En nee, dan heb ik het niet over het omarmen van de grote minderheden, de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, dat zit bij GroenLinks wel snor – ondanks jullie witter dan witte partijkader. Nee, ik bedoel die kleine, marginale groep die toch al eeuwen onze hoofdstad bevolkt: de Joden. Want, beste Femke, zij lijken door jouw partij tot op het bot te worden gehaat. Niet eens zozeer omdat men bij GroenLinks niets dan walging voor de staat Israël lijkt te voelen, maar omdat men bereid is mee te doen aan misschien wel de breedst georganiseerde antisemieten-bijeenkomst van onze naoorlogse geschiedenis.

Want waar PvdA, SP en zelfs de Dierenzwevers afzegden, weigert GroenLinks af te zien van deelname aan de geplande demonstratie op 18 maart ‘tegen racisme en fascisme’ in de Amsterdamse gemeenteraad (antisemitisme wordt uiteraard niet genoemd; in kringen van de organisatoren is er niet zoiets als Jodenhaat, alleen gerechtvaardigde kritiek op apartheids-staat Israël). GroenLinks is bereid mee te marcheren met Erdogans vijfde colonne (DENK), wannabe jihadi’s (Nida), Hamasfans (Internationale Socialisten), gewelddadige anti-democraten (Anti-Fascistische Actie), meer Hamasfans (Bij1, hallo Anja Meulenbelt!) en alternatieve Kristallnachtherdenkers.

Er is weinig fantasie voor nodig om elk van deze groepen als antisemitisch te bestempelen, maar GroenLinks heeft er geen enkel probleem mee samen met hen door de straten van de hoofdstad te marcheren. Jij, Femke, vond dat ‘onverstandig’, liet je weten. On-ver-standig. Wat dacht je van schandelijk, immoreel, van god los of door de wilde spinnen besnuffeld? Hand in hand marcheren met de ware racisten en fascisten – want dat zijn deze groepen – ‘onverstandig’ noemen… weet je wel hoeveel jaren dertig-vergelijkingen dat oproept? Ik zal ze hier niet maken, maar ik refereer graag aan de kleur die je krijgt als je hun rood met jouw groen mengt, Femke.

Mij maak je niet wijs dat jij niet nog steeds een enorme in-vloed hebt op je ouwe cluppie in 020. En dat wanneer jij, als burgemeester in spe, duidelijk maakt dat een mars met deze donkerbruine organisaties uit den boze is, de lokale Groen- Links-onderknuppel niet alsnog de boel afblaast. Het zou een mooi signaal zijn naar de Joodse gemeenschap, die in de hoofdstad dezer dagen toch al zo onder – bijna letterlijk – vuur ligt. Het zou een gebaar zijn dat de burgervader (m/v uiteraard) van alle Amsterdammers past, een gebaar dat PvdA’er Lodewijk Asscher wel al maakte. Hé, is die eigenlijk niet beschikbaar?

7 Reacties

 1. Laat ik nu eens een goed woordje te zeggen over de SP: Het is geen gráái-partij, in tegenstelling tot bijna alle andere partijen. Wat érg jammer is, is dat de SP denkt dat zij om politiek te overleven, eenzijdig de kant moet kiezen van een publiek dat voor het overgrote merendeel van nature rechts tot ultra-rechts is en dat sommige leden, of inmiddels ex-leden, zoals de beruchte Harry van Rommel, zelfs Oostindisch doof demonstraties bijwonen waar keihard geroepen wordt dat wij vermoord moeten worden of zelfs zover gaan om speciaal naar Damascus af te reizen om daar met leden van de ultra-ultra-rechtse en ultra-antisemitische Hamas te gaan knuffelen. Dat is niet alleen moreel helemaal fout, zelfs uit een puur opportunistisch politiek opzicht is dit een grote fout. Met haar pro-islamitische standpunten koopt de SP weliswaar tijdelijk stemmen onder dit publiek, maar dit zelfde publiek zal volgens verschillende deskundigen progressieve en linkse partijen de rug toekeren en dit onnatuurlijke bondgenootschap verlaten zodra zij zich sterk genoeg voelen, iets waarvan we het begin al zien. Ondertussen heeft de SP het met deze morele en taktische en historische fout wel (voor-)goed verbruid bij een groot publiek, dat een vertegenwoordiging tegenover de diverse roverspartijen eigenlijk hard nodig heeft.

 2. Woorden en woorden, om in redelijkheid de lezer te overtuigen. Wel, er is links antisemitisme en rechts antisemitisme en Halsema hoort bij de linkse antisemieten en is daarom niet geschikt als burgemeester in een stad waar joden wonen.

 3. Ja dat wat ik liever groenlink noem. De joodse gemeenschap kent gote
  empathie voor sociale gerechtigheid heeft. Maar Femke Bugermeester van
  Amsterdam is geen goede. Ze beter Burgemeester worden van het groningse Loppersum. Aardebevingen activist. De juiste naam.Mar deze vrouw wekt niet samen bindend. Ze zal zeker het minisery van anti Israelische zaken
  instellen. Jesse Klaver is een kloon van haar. We weten de krachten die achter haar staan . Sorry om te zeggen maar helaas uit minder gunstig gezinde krachten
  voor de westerse waarden. En zeker voor de joodse gemeenschap. Moge
  de charlatans Femke en Jesse Nooit Amsterdam vertegenwoordigen.
  Maar dat dan van de gene die anti discriminatie hoog in het vaandel heeft.
  He zelf in de hand werkt. De leugen van de Palestijnen ettert maar door.
  Ik ben van joodse bloede en voel het maar al te goed wat e aan zit te komen
  met deze dame. Haten doeik haar niet alleen wat ze doet.
  Zij zal de bom leggen onder het Joods Christelijk erfgoed.
  Geen zin in een tweede Abu belabberd zoals die in Rotterdam ik ben voor Joodse Burgermeesters in Amsterdam en draag Esther Voet voor
  Ja de samenstelling van de bevolking nu zal dat niet snel doen denk ik
  als het gekozen gaat worden. Nee een vrouw moet nu burgermoeder worden.
  Tot zover Shalom
  Nee

 4. Beste Bart,
  Geloof jij in sprookjes? Ik niet. Nederland is verloren…..
  Vooral de grote steden. En als er tot overmaat van ramp, in onze Joodse gemeenschap clubs bestaan. B.v. EAJG, of rabbijn L v/d K, die beweerd dat het allemaal wel mee valt, en zegt dat het allemaal incidenten zijn?! Nederland loop rechtstreeks zijn ondergan tegemoet.

  • @ J.J. Post: Nederland lijkt inderdaad verloren, niet zozeer door groepen die als schreeuwende meeuwen en kraaien op een vuilnisbelt bruikbare resten komen zoeken, maar doordat Nederland door haar eigen deplorabele toestand in een geestelijke vuilnisbelt verandert.

 5. Halsema heeft indirect de joden al lang in de kou gezet d.m.v.haar frisse en pragmatische kamerbreed aangenomen motie van 27 oktober 2010 waarin ze als fractievoorzitter van GroenLinks de regering oproept geen beleid te maken van het tegengaan van islamisering.
  Nee, de joden in Amsterdam hebben niet veel te verwachten van deze mevrouw.

 6. Goed pleidooi tegen deze koude, anti-semitische vrouw. Mijn stad heeft een warme burgemeester nodig, iemand tegen wie je kan aanhangen, die zijn arm om je schouder zal gooien en daarmee een waardige opvolger van Van der Laan zal zijn. Besturen zal ze best wel kunnen (denk ik) maar Amsterdam is een mensenmensenstad. En daar hoort ze niet, daar is ze veel te elitair voor. Asscher heeft inmiddels duidelijk laten weten niet te willen, dus Hup Pechtold!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.