Foute keus

Op de aanstaande Nationale herdenking op 4 mei staat een gedicht gepland van een scholier over zijn oudoom die zich aansloot bij de SS en sneuvelde aan het oostfront. Dat ook aan de kant van de daders de oorlog op ongekende wijze doorwerkt in volgende generaties, is helder en relevant, maar om een ss-er mede centraal te stellen tijdens de herdenking van de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog is …misplaatst. Het gedicht zelf is mooi te noemen, maar ongepast op 4 mei. Volledig terecht dat het CIDI daar in een brief protest tegen heeft aangetekend.

Het 4 mei comite begrijpt blijkbaar niet waar de herdenking voor is bedoeld: namelijk de herdenking van de vermoorde Joden, homoseksuelen, Roma, Sinti, verzetsmensen. Iedereen was een beetje dader en een beetje slachtoffer, zo wordt steeds meer de boodschap de laatste jaren in Nederland. Lekker alles grijs. Dat is niets anders dan geschiedvervalsing.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/25/ophef-over-voordracht-gedicht-tijdens-dodenherdenking-op-de-dam/

1 Reactie

  1. De meeste mensen hebben geen enkele kennis omtrent de gebeurtenissen tijdens en na de tweede wereldoorlog. Dit maak ik op uit de vele domme reacties op artikelen van de dagbladen waar vaak een platform wordt geboden om anoniem te reageren. sommige reacties zijn misselijkmakend. Maar het geeft wel een kijkje in de wereld van het ‘gemiddelde’ Nederlandse denkbeeld hieromtrent. Wat óók misselijkmakend is, is dat anderen gaan beslissen voor de vervolgden en hun nazaten wanneer het tijd is om de herdenking te verbreden. Zoals het 4 5 mei comité en de burgemeester van Vorden meenden te moeten doen. Laten wij dat zelf bepalen en wees eens niet zo schaamteloos geveinsd tolerant naar de andere ‘slachtoffers’. Die oorlog heeft met name in de joodse gemeenschap gruwelijk huisgehouden. Laat die joodse gemeenschap tezamen met de andere vervolgden van de oorlog zelf bepalen wanneer het tijd is om te verbreden….Het kan ook zo zijn dat dat moment nooit komt. Daar zou ik mij goed in kunnen vinden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.