Femke Halsema toch niet Joods

Lange tijd werd er heftig over gespeculeerd: was de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, nu wel of niet van Joodse komaf? Historicus Bart Wallet zocht het uit en schrijft op Jonet dat het antwoord ‘nee’ is.

De moeder van Halsema, voormalig PvdA-wethouder in Enschede Olga Fles, zou afstammen van de bekende Joodse familie Fles. Een van de bekendste Joodse leden van die familie was Levie Fles (1871-1940), een uitgesproken atheïst die de strijd aanging met het Joodse establishment. De man publiceerde documenten waarin hij het rabbinaat en het religieuze jodendom onder vuur nam.

Uit onderzoek van Wallet blijkt nu echter dat de moeder van Halsema geen directe verwantschap heeft met deze Joodse familie. Volgens Wallet stamt moeder Olga af van een niet-Joodse familie Fles die in onder andere Driehuis-Velsen, Rotterdam en Leiden hebben gewoond. Na diep graven werd door de historicus nog wel een Joodse voornaam in de familie gevonden, de in 1840 geboren Izaäk Fles. Toch benadrukt Wallet dat er buiten deze – eventueel Joodse – voorouder uit de eerste helft van de 19e eeuw, verder geen sprake is van een Joodse familie.

Foto: Harold Pereira – Wikiportret

Het artikel van Bart Wallet kunt u hier lezen.

7 Reacties

 1. Een Joodse voornaam zegt sowieso bar weinig, de laatste deccennia krijgen tal kinderen Joodse namen toebedeeld van hun veelal níét religieuze ouders, enkel omdat zij de namen gewoon mooi vinden. Daarnaast zijn er steeds meer joden die met niet- Joden trouwen dus daarmee ‘verwaterd’ het Jood(s) zijn ook steeds vaker en sneller.

 2. Ik snap even niet wat nu de discussie is van meneer Bart Wallet.
  Is dit belangrijk of mevr.halsema wel of niet joods is?
  Omdat ze burgemeester van Amsterdam gaat worden en joods moet zijn?

  Komkommertijd heet dit geloof ik.

  Meneer Wallet tijd voor vakantie dus.

 3. Als Femke Halsema wel joods zou zijn, zou dat waarschijnlijk in het voordeel van de joodse gemeenschap kunnen zijn.

 4. Moshe Hirsch van Neturei Karta was honderd procent Joods. Heeft dat ons blij gemaakt ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.