Extremen

Foto: Claudia Kamergorodski

U vindt in dit NIW een artikel van de hand van Michael de Werd, die de Joodse stemming peilt over de op handen zijnde Oostenrijkse regering waaraan hoogstwaarschijnlijk de uiterst rechtse FPÖ zal deelnemen. In Duitsland wordt gespeculeerd over nieuwe verkiezingen nu het Angela Merkel niet lukt een ‘Jamaica’-coalitie te vormen, en velen vrezen dat de Alternatieve für Deutschland, de AfD dan nog meer zetels zal halen. Dat de AfD steeds extremer wordt, ook richting Joden, blijkt uit de uitspraken van Björn Höcke, zoals u hiernaast kunt lezen. Volgende week publiceren wij een artikel van collega Bart Schut, die de stemming peilde onder Joden in Hongarije, waar het extreem-rechtse, volgens velen fascistische en antisemitische Jobbik stevig aan de weg timmert. En vanwege zijn anti-immigratiebeleid kijkt West-Europa ook met grote argwaan naar premier Viktor Orbán. Daar staat tegenover dat het aantal antisemieten dat bij het Engelse Labour een veilig heenkomen heeft gevonden, zo langzamerhand niet meer te tellen is.

In tegenstelling tot Hongarije, Duitsland en Oostenrijk zijn de partijen ter rechterzijde van de VVD hier in Nederland eerder pro-Joods dan anti-. Nederlandse Joden onderling vertonen ook een steeds grotere polemiek. De groepen maken elkaar uit voor naïef en blind voor het gevaar van de andere kant. Die discussies worden steeds feller, ook op sociale media, waar een andere politieke voorkeur je steeds vaker komt te staan op een ordinaire scheldpartij.

Kijk, een stevige discussie kan heerlijk zijn en het uitwisselen van goede argumenten nuttig, maar het is bijna lachwekkend hoe sommige leden van ‘rechts Joods Nederland’ Joden met een linkse signatuur voor communist en anti-Joods uitmaken (hier en daar krijgen ze zelfs het woord ‘antisemiet’ voor de voeten geworpen) en hoe links Joods Nederland de rechtse hoek met liefde uitscheldt voor fascist en racist. Vaak doen beide groepen dat dan ook nog teruggrijpend op het verleden (lees: de oorlog) en dat de andere groep daar niets van geleerd heeft. Dat terwijl we al de handen vol zouden moeten hebben aan de bedreigingen van buitenaf. De antisemitische David Icke mocht vorige week niet alleen rustig twaalf uur lang in het Maastrichtse MECC zijn ‘theorieën’ verkondigen, protest van onze kant toonde op sociale media ook dat neonazi’s in Nederland nog steeds springlevend zijn en hun mond weer durven open te doen. Een beangstigende ontwikkeling.

3 Reacties

 1. Dit artikel zegt precies wat ik voel. Naast het toenemend antisemitisme vind ik de onderlinge ” strijd” tussen joodse groeperingen alarmerend, terwijl juist nu eenheid zo belangrijk is.

 2. Heel opvallend om de onderlinge discussie af te doen met , We zouden de handen vol moeten hebben aan de bedreigingen van buitenaf en dan moet je ze natuurlijk wel blijven opzoeken. Nu begrijp ik waarom er contacten worden onderhouden met de Saoedi,s.

 3. Nu we het toch over extremen hebben: In het extreme heeft het leven zijn waarde, in het gemiddelde zijn behoud. Godfried Bomans.

  Ik heb geleerd wanneer iemand het niet met mij eens is en daardoor steeds luider gaat praten zodat je je opgelaten voelt, deze persoon tot bedaren kunt brengen door zelf steeds zachter te antwoorden. Zelfbeheersing is een waardevol TOOL als je met heethoofden te maken hebt.

  Anderzijds kun je veel leren in discussies van opponenten die hun standpunten vurig verdedigen en/of eloquent kunnen verwoorden.

  In Tenach las ik een bevestiging van deze stelling:Jeremia 48:10…Vervloekt, wie het werk des Heren met Lauwheid verricht. De Apostel Paulus moet zeer onder de indruk geweest zijn van het advies van de profeet Jeremia…Paulus schreef daarom ook aan de gelovigen in Romeinen 12:11…
  Weest in ijver onverdroten, VURIG van geest, dient de Here.

  Het zal u duidelijk zijn dat extremisten overal ter wereld in de gaten gehouden, en als de pest gemeden worden. Psalm 58 en 101.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.