Evelien Gans overleden

Historica Evelien Gans is donderdagmiddag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt Uitgeverij Prometheus.

De uitgeverij schrijft dat de historica overleed na ‘enkele maanden van depressie’. “Ze had net haar agenda min of meer leeg om te beginnen aan het tweede deel van de dubbelbiografie (‘Jaap en Ischa’) waar ik haar bij zou helpen. We hebben uren bij haar thuis gezeten, archieven doorgespit en oude verhalen en anekdotes opgehaald en sketches beluisterd van Ischa Meijer. Maar ze kreeg last van ernstige somberheid,” zegt Ronit Palache, hoofd publiciteit bij Prometheus, tegen het NIW.

In 2008 verscheen het eerste deel van de door haar geschreven dubbelbiografie over vader en zoon Jaap en Ischa Meijer. In 2011 ontving Gans de Henriëtte Boasprijs voor het boek.

Gans werkte als senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies en schreef meerdere boeken over de moderne Joodse geschiedenis. De actualiteit en historie van antisemitisme vormden een belangrijk onderdeel van haar onderzoeken en publicaties. Daarbij schuwde Gans het publieke debat niet. Voor haar proefschrift over de veranderende identiteit van Joodse sociaaldemocraten en socialistisch-zionisten De kleine verschillen die het leven uitmaken (1999) ontving ze de Henriette Roland Holst-prijs.

Naast onderzoeker bij het NIOD was Gans bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom aan de Universiteit van Amsterdam. Ook was zij actief als lid van de Commissie voor de Geschiedenis en de Cultuur van de Joden in Nederland van het Menasseh ben Israel Instituut.

Foto: Ernst Coppejan via uitgeverij Prometheus

8 Reacties

  1. Met spijt neem ik kennis van het overlijden van Evelien Gans. Ik heb haar leren kennen als een integere geleerde, die zeer begaan was met het (historisch) zionisme en daar op een indringende manier over geschreven heeft. Haar door is een verlies voor Joods en Niet-Joods Nederland.

  2. Baruch Dayan Ha’emet. Dat zij in vrede mag rusten en haar nagedachtenis ons tot zegen zal zijn. Zij laat veel wijsheid na.

  3. Ik heb Evelien leren kennen tijdens haar zoeken naar de geschiedenis en het verleden van Jaap Meijer (Saul van Messel)in Winschoten en heb een bijdrage kunnen leveren met informatie in ook mijn zoek tocht naar de geschiedenis en leven van deze oud Winschoter en ik bij de presentatie van het boek in Amsterdam aanwezig.Ik vind het jammer dat het haar/ons niet gegeven is om het 2e deel te schrijven,dag Evelien.

  4. Altijd, al tientallen jaren, reageerde Evelien direct, attent én met humor op mijn vragen en opmerkingen. Ze was ook steeds heel positief als ik iets had bijgedragen aan de strijd tegen antisemitisme. Haar boeken en columns blijven maar haar geweldige kennis en vooral haar positieve uitstraling zoals tijdens lezingen en haar colleges zullen wij allen, Joods en niet-Joods Nederland, enorm missen. Evelien, wij zullen je nooit vergeten.

  5. Ik maakte kort geleden nog de afspraak met Evelien dat zij mijn uitgebreide Ischa en Jaap Meijerarchief kon krijgen, nadat ik het essay De geboorte van Saul van Messel [Jaap Meijer) zou hebben voltooid en gepubliceerd. Zij was daar blij mee. Ik dacht vol goede moed. Helaas.

  6. Geschrokken en bedroefd om het overlijden van de integer en gevoelig, zeer geleerde Evelien. Ik heb twee bindingen:
    in de tachtige jaren heb ik Evelien, via haar vader Marco tijdens onze opleiding tot psychotherapeut leren kennen.
    En dan vorig jaar als lid van het Commité Kamp Schoorl heb ik haar gevraagd om tijdens onze jaarlijkse herdenking gastspreker te willen zijn. In haar moeilijke (laatste) jaar heeft zij zich voorbereid, op 11 juni j.l. met Frank naar Schoorl gekomen en bij het Monument een brilliant toespraak gehouden, het allerbeste toespraak daar. We hebben haar, nog zo kort geleden, vlammend zien spreken. Baruch dayan Ha’emet Evelien. De dankbare leden van Commité Kamp Schoorl.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*