Erfpachtkwestie: VVD, wat maak je me nu?

Esther Voet_uitsnede commentaarUit diverse hoeken heb ik begrepen de VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad morgen meestemt met het voorstel van burgemeester Van der Laan. Een voorstel waarbij de toegezegde gelden over de Erfpachtkwestie zullen verdwijnen in het collectief. 

Waarover het ook alweer ging? De gemeente Amsterdam belastte Joden tijdens de oorlog gewoon erfpacht door, terwijl we allemaal weten dat ze op dat moment niet in hun huizen konden wonen. We weten allemaal waar ze wel zaten. Als werkelijk gaat gebeuren wat nu dreigt, worden de tenminste 210 Joden die kunnen bewijzen dat ze na de oorlog erfpacht moesten afdragen, opnieuw bestolen.

De royale toezegging van Van der Laan om 10 miljoen euro ter beschikking te stellen als ruiterlijke rechtzetting was natuurlijk prachtig, hij noemde het ‘geld dat de gemeente niet wil hebben’, maar er zat een addertje onder het gras. Het moet volgens de burgemeester naar collectieve doelen: het Holocaust Museum, of de Namenwand die zal gaan verrijzen op de Weesperstraat. Maar de meeste Joden hebben van het Holocaustmuseum niet zo veel meer te leren, zul je begrijpen.  De Namenwand, waarvan ik voorstander ben, komt op de plek waar nu een schandvlek van de historie staat: het Monument van Joodse Erkentelijkheid. Erkentelijkheid voor de prachtdaden van het Nederlandse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. We weten inmiddels wel beter. Prachtdaden waren er zeker, maar zeer beperkt. Dat monument van erkentelijkheid moest in de jaren ’50 worden opgehoest door de Joodse gemeenschap die nog bezig was bij te komen van de oorlog.

Ik weet niet wat de beweegreden van Van der Laan is om de tenminste 210 mensen nu te passeren. Maar hen niet vooraan laten staan bij de verdeling van de gelden, hen niet tenminste het bedrag naar hedendaagse maatstaven terug te betalen? Ik kan er met de pet niet bij. En al helemaal begrijp ik de positie van de VVD niet, die dreigt morgen mee te stemmen met het voorstel van Van der Laan.

Dit gaat over moreel besef. Een besef dat op dit moment klaarblijkelijk in de Amsterdamse gemeenteraad ontbreekt. Erger nog, ook bij mijn partijgenoten van de VVD! De VVD is een sleutelpartij in de Raad. De enige partij die tegen het Plan Van der Laan is, is D66. Als lid van de VVD en Amsterdamse Joodse vind ik het standpunt van de VVD-fractie volstrekt onbegrijpelijk. Gaat dit plan door, dan worden tenminste deze 210 mensen of erfgenamen opnieuw bestolen. Het gaat hier niet om een gunst, maar om een recht, waarbij het eigenlijk belachelijk is dat dit nog niet eerder door een rechter is toegekend. Excuzes moi le mot, maar deze mensen zijn na de oorlog genaaid door de gemeente Amsterdam omdat die daarmee haar enorme begrotingsgat wilde dichten. Sinds wanneer heeft de Raad 70 jaar na dato het recht dat opnieuw te doen? En, wat is er mis binnen de gelederen van de VVD, wat is hier aan de hand?

2 Comments

  1. Ja, de Amsterdamse bestuurders willen graag dat er bewustzijn wordt gecreeerd voor wat haar Joodse deel in de oorlog is aangedaan. Vreselijk vinden ze het! Dus moet er een Holocaust Museum en een Namenwand gaan komen. Maar het moet wel op z’n Hollands, namelijk met wat ze hier in de VS ‘a Dutch treat’ noemen.
    Het na-oorlogs schuldcomplex van niet-Joods Amsterdam gefinancierd met Joods geld….
    Wat klopt hier niet? Of anders gevraagd: wat klopt hier wel?

  2. Lieve Esther .ik Ben het volkomen met Je eens . Maar Ik denk dat het probleem is wie wat krijgt . Het was met de Jokos al een groot probleem . Mijn moeder kreeg soms van een famillie lid een 268 deel . En dat was in de jaren 60 . Mijn tante Esther was getrouwd met Jacob Gokkes .die had een pand in de Weesperstraat Wie moet daar van erven .? Wie heeft er recht op ? Alleen dat uit zoeken kost handen vol geld . Ja Ik Ben ook voor het namen monument ..Komt op de grond te staan Waar mijn Opa en Oma woonde .ik zou dat heel mooi vinden . We wachten af .Ga Zo door met Je werk .Je zet mensen aan het denken en dat kan nooit verkeerde zijn .Groetjjes Evelina lopes salzedo van Der Laan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*