Deugen en demoniseren

Tamarah Benima

Toen Sven Kramer in 2010 een verkeerde wissel maakte en Olympisch goud verspeelde, was ik een week van slag. Tot mijn eigen verwondering. Zondag stonden de tranen in mijn ogen toen Kramer de tijd neerzette die hem opnieuw Olympisch kampioen maakte.

Weer tot mijn eigen verwondering. Waarom greep het lot van Kramer me indertijd zo aan? Misschien omdat het een moderne versie van het verhaal van Job was. Heel anders, maar toch hetzelfde. Alsof er ergens in sjamajim, de hemelen, een vuil spel werd gespeeld. Sven kon alles. Dacht iedereen. En toen: knal, droom kapot. Hij verloor niet alles wat hij bezat, maar er werd toch een vuil spel gespeeld, ergens. De manier waarop hij daarna met… ja, hoe zullen we het noemen… zijn onfortuin omging, dwong bij mij enorme bewondering af. Het was groots. Schaatsen heb ik nooit goed geleerd. Als kind was ik zo’n mager scharminkel dat elke val op het ijs voor pijnlijke blauwe plekken zorgde. Maar samen met mijn vader naar schaats-wedstrijden kijken op televisie was deel van mijn jeugd. Kijken doe ik al lang niet meer. Maar die foute wissel heb ik gezien. Misschien is het kijken naar topsporters zo bevredigend omdat alles wat ze doen transparant is (voor de eenvoud vergeten we de doping even).

Onbeschaamd
Zo anders dan wat de politici doen. Zoals een Halbe Zijlstra die liegt. Een Bibi Netanyahu die liegt. Een Alexander Pechtold die een gift van een ton niet aan het parlement meldt, waardoor het de zweem van corruptie krijgt. Een goed verdienende Marleen Barth die pingelt om een lagere huur. En al die andere politici die onbeschaamd de fout in gaan. Vuil spel en stomme uitglijders zijn er in de sport
natuurlijk ook, maar er is geen karaktermoord en demonisering zoals in de politiek. Pim Fortuyn heb ik niet gekend. Geert Wilders ken ik niet. Thierry Baudet ken ik niet. Maar Annabel Nanninga ken ik toevallig wel. Ik durf met mijn hand op mijn hart te verklaren dat zij geen racist is. Die vrouw deugt. Maar het vuile spel van de demonisering wordt weer gespeeld, hier op aarde: zij moet kapot. Als zij haar FvD-zetel in Amsterdam wint, zal ik net zo blij zijn als bij het Olympisch goud van Kramer afgelopen zondag. Demonisering is een vloek. Altijd!

21 Reacties

 1. Mooi verwoord Tamarah Benima. Ik mag hopen dat mevrouw Nanninga, die ik niet ken, de sterke schouders heeft die “de last” van de macht kan dragen.
  “Integrity pays, but not in cash” en macht corrumpeert, dat is de realiteit in de politiek, niet te vergelijken en te verwarren met de sport.

 2. Onder welke steen leeft Tamara Benima?
  Geert Wilders kent ze niet. Thierry Baudet kent ze niet. Het lijkt me dat je de heren niet hoeft te ‘kennen’ om te weten waar ze voor staan.
  Dat ze ondergewaardeerd worden weet ook iedereen zonder ze persoonlijk te kennen.
  Maar let op: behalve dat ze Annabel Nanninga wel persoonlijk lijkt te kennen (Annabel, weet jij wie dat is, Tamara Benima?..dat dacht ik al) zegt ze ook te weten dat Zeilstra halbe waarheden heeft verkondigd en dat ook Pechthold en Netanyahu leugenaars zijn. Kent ze die dan wèl? Of matigt zij zich nu een oordeel aan zonder de noodzakelijke feitenkennis?
  Laat ze daar liever nog even mee wachten totdat in ieder geval Netanyahu vervolgd en schuldig bevonden wordt. Want zonder dat ik de man ‘ken’ weet ik wel waar hij voor staat.
  En ik mag aannemen dat Tamara Benima daar ook voor staat!

 3. Ach, Annabel. Mooi type, soms pittig gebekt. Maar absoluut geen racist. Daar is ,,dat mensch” trouwens te intelligent en – niet voor iedereen, toegegeven – te grappig voor.
  Overigens, geheel Nederland: mag je in Amsterdam, voor de verandering, weer eens voluit voor de joodse medemens opkomen, ook al heb je beroerd geschiedenisonderwijs gekregen?

 4. Wat een mooi stuk, bedankt Tamarah Benima. Ik ben al heel lang fan van Annabel Nanninga, nuchtere verstandige vrouw. Nu ze de politiek in is gegaan schrijft ze niet (veel) meer, ik mis haar artikelen.

 5. Wat maakt het uit. Waarom zouden we mensen diskwalificeren omwille van een label opgeplakt door anderen

 6. Ontzettend goed verwoord! Ik hoop dat de Joodse mensen binnenkort weer veilig de straat over kunnen maar heb daar een zwaar hoofd in, gelet op het feit dat zelfs de korpschef van politie in Amsterdam liever naar een iftar gaat.
  Nederland moet eindelijk weer eens orde op zaken stellen. Zachte rechters maken stinkende wonden. Als je voor de rechter staat/zit ben je veel beter af als moslim.
  Hoe ver kan Nederland nog zakken!

 7. Geweldig goed artikel van die Mevrouw. Ze legt de vinger op de wonde.
  Het demoniseren van mensen is de laagste en verfoeilijkste praktijk
  die je maar kunt bedenken. Maar D66 voelt wel aan dat ze door de stupiede
  houding van hun leider (????) wel dreigen zetels te gaan verliezen.
  Dame Nanninga ziet er heel sympatiek en deskundig uit bij haar interventies.
  Zij een raciste??? Dat woord is inmiddels zo gedevalueerd dat het door veel mensen
  schouderophalend wordt afgedaan.
  Ik hoop van ganser harte dat alle Amsterdammers die teleur gesteld zijn het goede idee hebben op haar te stemmen. D66 zal dan wel anders piepen.

 8. Annabel krijgt ook mijn stem. Zij zal een verfrissing in de Amsterdamse Gemeente Raad zijn. Annabel schaf de Stadsdeelraden af.

 9. In de bovenstaande reacties kan ik mij volledig vinden.
  Wat is Nederland toch een zielig, bekrompen land aan het worden. En onze regering….. maar maar maar…. ik word bijna onpasselijk als ik naar het journaal kijk. Die doen nog alsof we in de 17e eeuw leven (VOC mentaliteit((Balkenende)) terwijl Nederland nog bestaat uit een aantal in elkaar stortende provincies (woon in Heerlen, Mijnstreek. Laatste beproeving van God, als je je hier kunt “handhaven” (wat het politieapparaat eigenlijk moet doen maar die werken nog met de telex), kun je dat in schier ieder land. Ik ben zeer blij met vrouwen als Annabel en hoop dat ze D66 eens de oren uitspuit!!!
  Forum voor Democratie ook een aanwinst voor het land. Ik vertrouw erop en hoop dat mensen tot bezinning komen en leren lezen en schrijven i.p.v. appen (in mijn dorp is er veel analfabetisme) en mensen die de Nederlandse taal moeten leren, verstaan de mensen uit Heerlen niet. KIRCHROA (dat is Kerkrade)en dat is weer janz jet anges wie HEERLE (en dat is weer heel iets anders dan Heerlen). Een gemiddelde actie radius van 5 kilometer. En de gebouwen ( o.a.Het Loon) verdwijnen in de niet dichtgemaakte mijnschachten en als Lex en Max naar KIRCHROA komen om de mijnsluitingen te herdenken, zitten de OPZICHTERS van destijds van het Apostolisch Genootschap vooraan!! Veel mensen (vooral de jongeren) hadden nog nooit van Joop de Uyl gehoord (les gegeven op een school Arcus!! en van een Brexit ook niet, dat is ons voorland… de managers van de toekomst! De mijnwerkers met de zuurstofapparaten mogen buiten staan en de mooie jurk van Max bewonderen. Hoe ver kunnen we nog zinken in dit land dat zo groot is als een speldeprik op de wereldkaart maar voor de Europese bijdrage zijn we altijd goed. Zag Timmerfrans (heeft nog een grote villa in HERLE (waarom niet aan de vluchtelingen gegeven)praten over de bijdrage. Spat bijna uit zijn maatkostuum van het grote ego. en die Judaskussen met Juncker!!
  Waar het eigenlijk over ging: demoniseren..
  Het artikel dat mevrouw Benima schrijft is uit mijn hart gegrepen en mevrouw Nanninga is inderdaad geen racist. Veel succes, Julia Dassen

 10. Dat kan zijn, maar Thierry sprak op bijeenkomsten van Oostfronters in België en hij is leider van het hele stel.

 11. Wat een onnavolgbare column. Als Annabel Nanninga deugt, waarom sluit zij zich dan bij zo’n omstreden pseudo-rascistische partij aan ?

  En vooropgesteld, ik geloof Tamarah Benima best, maar feit blijft dat zij een partij met omstreden ideeën dient.

 12. Bij gek de bek open toen mevrouw Nanninga de vrouwen en kinderen die dood ronddreven in de Middellandse Zee “Dobbernegers” noemde. Hahaha, het was grappig bedoeld. Of cynisch, ironisch of wat voor zwakke smoes dan ook. Het was gewoon een weerzinwekkend woord, met een weerzinwekkende mentaliteit erachter. Neerkijken op gestorven donkere mensen (“negers”) die vluchten voor oorlog, armoede, geweld, slavernij.
  OK, we moeten die immigratie in de klauwen krijgen, er is werk aan de winkel, maar dit is de manier niet. Net als de PvdA “maffia” noemen, dus vergelijken met een criminele organisatie. Schelden op “vriendjespolitiek” maar wel persoonlijk zèlf benoemd worden door “vriendje” Baudet. Zonder screening. De pot en de ketel.
  U mag haar kennen, en zal best een toffe meid zijn voor vrienden en intimi, maar ze gedraagt zich als een vlerk (m/v). En nee, raciste is ze niet. Behalve dat “neger”. Daar heb ik haar niet op betrapt. Maar dat ontslaat haar niet van schuld aan haar andere verbale misdragingen.

  • Ach, wat te denken van Sylvia Witteman, columniste in de VK waar haar liefje hoofdredacteur is. Zij schreef in een column in 2013 dat zij graag ‘harde grappen over Anne Frank en concentratiekampen maakt ‘als zij met haar vrienden onderuitgezakt aan de wijn zit. Sylvia, zo rood als een kreeft én zo lomp als ze eruit ziet.

 13. De meeste politici zijn leugenaars en huichelaars, en zij is vermoedelijk niet anders. De tijd zal het leren. Ze hunkert naar aandacht voor haar partij. En die krijgt ze nu ook vanwege haar meest verschrikkelijke tweets, waarmee ze heel veel mensen verdriet doet. Staat umdaar ook achterste uw hand op uw hart?

 14. A. Nanninga zou geen racist zijn.
  Nou en?
  In mijn ogen en oren is ze even slecht als zij schrijft.
  En wat zijn haar goede punten FGS?

  Zo een dommerd hebben wij lang niet meer gezien.
  Daar laat ik het beleefd bij.
  MP Timmermans

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.