Defensieattaché zit al in Iran

Uit vervolgvragen die het NIW stelde aan het ministerie van Defensie blijkt dat de militaire attaché die is aangesteld op de Nederlandse ambassade in Iran, daar al is gestationeerd.

Naar aanleiding van onze berichtgeving hebben Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV), Van Helvert (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers. Daaronder was de vraag welke bondgenoten van Nederland ook een defensieattaché in Iran hebben en of er ook bevriende landen zijn die er bewust voor hebben gekozen dat niet te doen. Ook vroegen zij hoe het benoemen van een defensieattaché en het aanhalen van de militaire banden met Iran zich tot de geopolitieke en militaire ambities van Iran in het Midden-Oosten verhoudt, met inbegrip van de wapenleveranties aan Hezbollah en de bedreigingen aan het adres van Israël.

Daarnaast willen de partijen een toelichting op de vraag hoe de benoeming zich verhoudt tot mogelijke aanscherping  van Europese sancties tegen Iran vanwege het ballistische raketprogramma. “Er moeten wel heel goede redenen zijn voor een vrij land om op dit moment de militaire banden aan te halen met Iran,” aldus fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. “Dat land is feitelijk een islamitische dictatuur waar mensen die anders denken geen leven hebben. Daar komt bij dat Iran een onruststoker is in het Midden-Oosten en terroristen ondersteunt. Als je dan uitgerekend nu de betrekkingen aanhaalt met zo’n land, roept dat grote vraagtekens op.” De SGP-website: “Onlangs bezocht minister Kaag Iran. Kort daarna ging de Nederlandse ambassadeur op bezoek bij de Iraanse minister van Defensie, generaal Amir Hatami. Dat kan geen toeval zijn.”

Naar aanleiding van onze berichtgeving reageerde ook de woordvoerder van minister Kaag, Herman van Gelderen. Zijn tekst leest u hier. Daarbij moet worden opgemerkt dat het NIW dagenlang heeft gewacht op antwoord vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat uiteindelijk slechts zeer summier reageerde op onze vele vragen. Aanvullende vragen van onze redactie aan het ministerie van Defensie, werden ondanks de ruime tijd die daarvoor stond, voor onze deadline niet beantwoord.

6 Reacties

 1. D’66 heeft doelbewust mensen op bepaalde posten gezet. Wie zet er nou een persoon neer die notabene getrouwd is met iemand uit het “terroristen” kabinet van Jasser Arafat. Dat is “de kat op het spek binden”, dus met andere woorden: Vragen om moeilijkheden. Maar hier is doelbewust te werk gegaan bij de verdeling van de ministerposten. “Verdeel en heers”
  Notabene een land wat de grootste onruststoker in het Midden-Oosten is.
  Ik kan me nog de WikiLeaks berichten herinneren…. daarin waren berichten van omringende landen van Iran. Ze zeiden over Iran: “Haal de angel er uit” Veelzeggend lijkt mij…. en wat doet Nederland?

  • @Jacov Post: Na Pakistan gaat Nederland Iran helpen met wat het zo graag wil. Ik denk dat er DRINGEND een diepgaand onderzoek moet komen naar mevrouw Kaag. Ik vrees dat haar extremisme veel verder gaat dan algemeen vermoed wordt en als ik gelijk heb kunnen de gevolgen van haar handelen vergaande gevolgen hebben voor de Westerse wereld.

 2. Grote staatslieden hebben wij niet (meer). Men overziet de grotere belangen niet. De politicus van nu wordt gedreven door eigenbelang. Hoe kan men in hemelsnaam een defensieattaché aanstellen in Iran? Dit dient geen enkel doel. Of misschien toch wel, mevrouw Kaag ? Geef eens uitleg …?

 3. De militaire attachee kan beginnen door met de Mullahs een organisatie op te zetten die financiele vergoedingen gaat uitwerken voor de ongeveer 90.000 Iraanse Joden die het land zijn ontvlucht sinds 1948. Mijn Iraans Joodse vrienden durven niet terug, bang dat ze Iran nooit meer leven zullen verlaten. Hoe kan Nederland vriendschappelijke banden aangaan met een bewind dat terrorisme sponsort?
  In het land der blinden is Euro Koning en moraliteit? …ach die waren we allang kwijt.

 4. Ben blij dat wij middels Defensie een militaire attaché in Iran hebben. Onze grote voorbeeld – Israël – heeft ze daar ook maar noemt ze anders.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.