De top-5 lachwekkende VN-besluiten

Door Bart Schut

Dat bij de Verenigde Naties de leugen regeert en hypocrisie de leidraad is mag al decennia geen nieuws meer heten. Nergens is dit zo duidelijk als in het ‘beleid’ aangaande Israël en het Midden-Oosten. Hier de top-5 van recente bizarre VN-besluiten, want als we er niet om willen huilen, kunnen we er maar beter om lachen.

5. Syrië zit VN-ontwapenings-conferentie voor
U leest dit goed, het regime van dictator en oorlogsmisdadiger Bashar al-Assad mocht deze week in Genève de Conference of Disarmament van de Verenigde Naties (VN) leiden. De enige staat op aarde die deze eeuw chemische wapens heeft ingezet – ook nog eens tegen de eigen bevolking – en de favoriete doorvoerhaven van het Iraanse regime voor rakettenleveranties aan terreurbeweging Hezbollah gaat de rest van de wereld vertellen hoe je het beste tot ontwapening kunt komen. Hoe grotesk dit ook klinkt, het past uitstekend binnen het beleid van de VN als het gaat om nogal buitenissige benoemingen. Wat dacht u van Saoedi-Arabië als lid van de commissie voor vrouwenrechten? Of Zimbabwes dictator Mugabe als VN-gezant voor toerisme? Of de lijst van landen die lid zijn van de VN-mensenrechtencommissie, die leest als een ‘wie is wie’ van dictaturen: China, Saoedi-Arabië, Iran, Qatar, Cuba, Venezuela en zo kunnen we nog even doorgaan. Wie u er niet zult vinden? Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten.

4. Israël is het enige land op aarde dat gezondheidsrechten schendt
Ook dit leest u goed. Niet Egypte, waar vrouwenbesnijdenis – warm aanbevolen door de belangrijkste islamitische rechtsscholen in Caïro – nog steeds de standaard is. Niet Syrië, waar het bombarderen van ziekenhuizen schering en inslag is. Niet Saoedi-Arabië, dat door zijn genocidale oorlog in Jemen een ongekende cholera-epidemie heeft veroorzaakt. Nee, Israël schendt massaal gezondheidsrechten. En dat als enige staat op aarde! Althans, dit wil de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), onderdeel van de VN, u doen geloven. Wat maakt het dan uit dat Palestijnen uit de Westbank dagelijks in Israëlische ziekenhuizen worden geopereerd omdat alleen de Joodse staat de zorg kan bieden die patiënten in de regio nodig hebben? Of dat slachtoffers van de Syrische burgeroorlog in Israël worden behandeld, ongeacht hun afkomst of religie. Dat laatste werd overigens aanvankelijk wel door de WHO erkend, maar opmerkingen hierover werden uit het eindrapport geschrapt omdat zij de Joodse staat in een te positief daglicht zouden stellen. Verbaast het u nog? Vast niet als u weet dat de VN-gezant voor geweld tegen vrouwen, Dubravka Šimonović, vorig jaar rapporteerde dat als Palestijnse mannen hun vrouwen slaan, dat de schuld is van… Israël.

3. Jeruzalem is geen Joodse stad
Zoals bekend is Israël de enige staat op aarde die niet zijn eigen hoofdstad mag kiezen, maar dat de VN met terugwerkende kracht ook nog eens de geschiedenis van Jeruzalem verandert, kwam zelfs voor de grootste antisemieten – pardon, ik bedoel natuurlijk antizionisten – als een aangename verrassing. Het besluit in 2016 van de Unesco 3000 jaar Joodse geschiedenis te negeren en slechts de Arabische naam van de Tempelberg (Al-Haram al-Sharif) te gebruiken schoot zelfs de VN-leiding in het verkeerde keelgat. Unesco lijkt te geloven dat de geschiedenis van Jeruzalem begon in 637, het jaar van de moslimverovering van de Heilige Stad. Voor de Amerikanen was hiermee de maat vol: oktober vorig jaar trokken zij zich terug uit de culturele poot van de Verenigde Naties.

2. De Dode Zee-rollen zijn niet van Israël
Meer geschiedvervalsing is op komst, dus waarschuwen wij u er hier alvast maar voor. In juli vergadert de Unesco – zeer tevreden over haar succesvolle Jeruzalem-resolutie – in Bahrein (weer zo’n fijn democratisch land) over het eigendom van de Dode Zee-rollen. De Palestijnen hebben het eigendomsrecht van de rollen alvast opgeëist. Logisch, want de oorspronkelijke auteurs waren natuurlijk islamitische Palestijnen. Maar, zegt u, die rollen zijn toch tenminste 700 jaar ouder dan de islam en geschreven 2000 jaar voordat iemand in de regio zich Palestijn noemde? Dit soort details zullen vast door de Unesco in een volgende resolutie worden opgelost. Orwell wist het al: wie het heden beheerst, bepaalt het verleden.

1. Israël is een schurkenstaat
En niet alleen dat, Israël is volgens de VN de enige schurkenstaat op aarde. Als u staat, gaat u dan even zitten, als u al zit, houdt u zich dan even ergens aan vast. Van de 27 resoluties met veroordelingen tegen staten die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2017 aannam, gingen er 21 over Israël. De overige zes? Telkens één veroordeling voor Iran, Syrië, Rusland, Noord-Korea, Myanmar en de VS. Alle andere landen – ik noem opnieuw Saoedi-Arabië, Venezuela, Qatar – ontsprongen de dans. De Israëlische mensenrechtenschendingen zijn volgens de VN dus niet alleen de ergste op aarde, zij zijn meer dan driemaal zo erg als die van alle anderen landen op aarde. Samen! Dit is geen nieuw fenomeen; sinds 2006 heeft meer dan de helft van alle VN-veroordelingen betrekking op Israël en die trend lijkt elk jaar sterker te worden. Waarom juist de Joodse staat? Wij vermoeden dat het antwoord in de vraag besloten ligt.

15 Reacties

 1. Zo zie je maar weer, de VN is een volstrekt overbodige organisatie die zichzelf heeft overleefd.

 2. Dit soort internationale platforms moet gedwongen worden zich om de 40 jaar heruit te vinden. Dat vereist veel voorstellingsvermoge en gaat dit soort gesubsidieerde clubs te boven. Opheffen en over vijf jaar opnieuw beginnen zou misschien voor enkele decennia soelaas kunnen bieden.

 3. Gewoon de huur opzeggen van het UN gebouw.
  Laat POTUS Trump er maar een Veteranen Opvang Centrum van maken.
  En dan de VN maar lekker verhuizen naar Moermansk, Vladowostock, Kaboel, Cairo of Damascus.
  Schandelijke Club van harteloze tiepjes.

 4. De leugen regeert in vele VN organisaties. Het is bizar en zeer gevaarlijk voor de hele mensheid om zo’n vuurspuwende organisatie te laten bestaan

  • Zeg ik Amen op! Weg ermee, maar of dat gebeurd is een tweede! Denk zelf dat dat niet eerder gebeurd dan dat Jezus terugkomt om de wereld te oordelen voor wat ze gedaan hbbn met Gods woord en Israël! Gods uitverkoren volk!

 5. Jammer dat zo weinig mensen dit door hebben! Ik heb vaak moeten horen over alle resoluties die Israël aan zijn laars lapt leg dat maar eens uit!

  • Wat ik ook zo raar vind is dat veel mensen die zeggen het vertrouwen in de overheid zijn kwijtgeraakt blind varen op de VN wanneer het om Israël gaat en alle overe gevallen, … (verzin zelf een onderschrift) zou ik zeggen.

 6. Als zwart zo duidelijk wit genoemd wordt en omgekeerd, dan spreek je bij een gewoon mens van een psychiatrisch ziektebeeld.
  In de Bijbel wordt de vader van álle leugens, ook genoemd …
  Maar daarboven regeert de Enige, de Koning der koningen, de God van Israël en de Alpha & Omega!
  En Hij die in de hemel zit, lácht om het gedoe van de volken, toch?
  Het is een machtsstrijd, waarvan de uitkomst gelukkig al vaststaat!
  En het mooiste is: Hij komt eraan!
  “om de volken te berechten in rechtmatigheid, terwijl elke knie zich zal buigen … ”
  Dus geen paniek, het is maar tijdelijk!

 7. Wat mij al geruime tijd verbaast is dat een land dat zich op velerlei gebied hoog op de ontwikkelings ladder bevindt als voorname PR tactiek het luidkeels verkondigen dat iedereen “het” verkeerd ziet hanteert. Het moet toch mogelijk zijn om op een professionelere manier,met name zaken die veel emoties oproepen, niet alleen achteraf maar ook voorafgaand aan voorspelbare acties helder,duidelijk en vooral goed gemotiveerd over het voetlicht te brengen. Aperte tegenstanders van joods, zionistische, israelis en nog zo wat zullen hier ongetwijfeld maling aan hebben. Maar wellicht zoudentwijfelaars wat meer de mogelijkheid aangereikt kunnen krijgen om wat genuanceerder te kunnen denken

 8. Mijn toilet zat verstopt i.v.m noodweer en stortbuien en wateroverlast in de straat.
  Natuurlijk is Israël daarvoor verantwoordelijk! Wie anders…
  Ik eis schadevergoeding en wil dat de VN dat gaat verhalen op Israël!

 9. Applaus voor het besluit v.D. VS.
  Eindelijk!
  Waar staat Nederland?
  Laat me raden; Nederland keurt dit af.
  Tja met o.a. een D66, Denk en nog een paar van die partijen. ….
  Welk zinnig, normaal denkend mens kan nu achter de UN staan?
  Gezegend zij die Israël zegenen.
  Die dat niet geloven?……eens zal een ieder het weten!.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.