De Jews van Ali B.

Domme bitches willen ballen in de hoek

Want ze vallen voor me loot

Maar ik ben op me money als een jew

Dus ik deporteer ze even naar wat ballers uit de hood

 

Het zijn regels uit Dat is money, de nieuwe single van onze nationale k-Marokkaan Ali B. En schrik maar niet, die k staat bij Bouali, zoals zijn achternaam voluit luidt, voor ‘knuffel’, niet voor wat u misschien dacht. Hoewel?

In eerste instantie leest de tekst vooral als een aanklacht tegen het Nederlandse schoolsysteem, met dat ‘me’. Toegegeven, B. is niet het scherpste stuk gereedschap in de kist. Hij is geen Chuck D., Tupac of Nas, rappers die met hun scherpe maatschappijkritische teksten generaties jonge Amerikanen beïnvloedden. Nee, Ali is meer een kinderrapper, en als hij zoals hierboven probeert ‘gangster’ te gaan, moet u niet vergeten dat hij zijn geld vooral verdient met optredens in De Wereld Draait Door, commercials voor T-Mobile en af en toe een bar mitswa.

Sell-out

Bouali is ondanks zijn commerciële boerenverstand geen bijzonder intelligente jongen, wie meer dan twee minuten luistert naar zijn songteksten of hem ziet op tv begrijpt dat. Aan de andere kant, zoals collega Paul Damen een paar weken terug in het NIW opinieerde: “Jodenhaters zijn niet de slimste thuis, anders werden ze geen jodenhater”. En om te voorkomen dat hij teveel als sell-out van blank Nederland wordt gezien en opdat hij met opgeheven hoofd door zijn ‘hood’ kan lopen, is Ali blijkbaar niet te beroerd er af en toe een paar regels jodenhaat doorheen te jagen. Lekker gangster gevolgd door het woord deporteren, al kun je je – nogmaals – afvragen of hij zelf slim genoeg is om de beladenheid van dat woord te begrijpen.

Toen ik de bescheiden ophef op social media voorbij zag komen, moest ik aan Gordon denken, iets dat mij gelukkig niet dagelijks overkomt. Toen hij ooit bij Holland’s got talent een flauwe, quasi-racistische grap (iets met ‘nummertje 39 met rijst’ of zo) maakte over een Aziatische deelnemer, zwengelde hij daar onbedoeld een gigadiscussie over racisme in Nederland mee aan. Dagen ging het over niets anders bij de late-night-talkshows, kranten stonden er bol van en meer dan 5000 gekwetsten tekenden een petitie op change.org om de zanger te dwingen zijn excuses te maken.

Een Marokkaan die het stereotype van de gierige Jood uitdraagt… no Biggie

Laat ik u uit de droom helpen, dat alles gaat ditmaal niet gebeuren. De staatsomroep zal lieveling Ali B. de hand boven het hoofd houden en de usual suspects uit de antiracismebeweging zullen er het zwijgen toe doen. Dit komt ten eerste door de identiteit van de dader: in het monotone wereldbeeld van de Sylvana Simonss en Sunny Bergmannen maken alleen blanken zich schuldig aan racisme. Liggen uw wortels ten zuiden van pak ‘m beet de as Madrid-Rome, bent u automatisch gevrijwaard. En ten tweede komt dit door het slachtoffer: bij veel van mijn progressieve vrienden wordt antisemitisme allang niet meer tot racisme gerekend. Dus u begrijpt: een Marokkaan die het stereotype van de gierige Jood uitdraagt… no Biggie (om in rapperstermen te blijven).

Slachtofferrol

En Ali B. zelf? Die begrijpt niets van de commotie. Tegen het Parool kroop hij onmiddellijk in de slachtofferrol en klaagde erover dat iedereen Marokkanen maar als antisemieten wil afschilderen (waarschijnlijk zitten ook daar de Jews achter). Bovendien was de tekst eigenlijk bedoeld als compliment: Joden zijn gewoon goede zakenlieden – nuttin’ but respect, yo! (Overigens worden in dezelfde tekst vrouwen steevast als ‘bitches’ aangeduid en vliegt het n-woord u ook nog om de oren bij deze vertederende kansenparel.)
Dat Bouali als een van de weinige gevraagde bekende Nederlanders ooit weigerde zijn naam onder een dagbladadvertentie tegen jodenhaat te zetten, is men bij de NPO ook allang vergeten. Maar, lieve lezer, bedenk dit de volgende keer als u Ali B. wilt boeken voor de bar mitswa van uw zoontje: je kunt de rapper wel uit zijn antisemitische achtergrond halen, maar die antisemitische achtergrond niet uit de rapper.

Bart Schut

19 Comments

 1. Dat is dan een verdomd aardige vorm van antisemitisme. “Hey jij daar, met al je geld waar je zo zorgvuldig mee omgaat.”

 2. Ik vind dit ontzettend ver gaan.. ik ben zelf een joodse vrouw en toevallig ken ik Ali persoonlijk… ik weet uit ervaring dat hij geen antisemiet is of een racist. Misschien moet de joodse bevolking eens ophouden op alle slakken zout te leggen en moet Nederland eens ophouden om continue een moslim of moslim groep naar beneden te halen. Ja een gierige jood is een uitspraak, en als je naar mij kijkt ook nog waarheid, maar het is absoluut niet racistisch….maak je toch eens druk om belangrijke dingen zoals alle aanslagen en hoe we ons land het beste kunnen beveiligen tegen terroristen, of tegen onze eigen overheid, wat ook terroristen zijn…. maar nee we gooien ons massaal op een tekst die geschreven is door een moslimman die iets wat heel Nederland denkt en zegt hardop rapt…

  • Mooi, zo’n stukje zelfreflectie. Want waar je een ander van beschuldigt (Ali B. die als Marokkaan in de slachtofferrol kruipt), moet je jezelf niet aan bezondigen. Dan acteer je immers op hetzelfde niveau en ben je niets beter.
   Respect voor Tamar die ‘de gierige Jood’ – na een innige-, maar confronterende reflectie – op zichzelf durft te betrekken en van daaruit kan relativeren, in plaats van te polariseren. Shalom!

 3. Ja, ja…., soms kán onze Bart er wat van!!
  Goed artikel….. en dat helemaal zonder ook maar één sneer naar Wilders of de PVV!? Of een weloverwogen campgne waarom islam zo’n vredelievende ‘godsdienst’ is?
  Knap hoor.
  Mvg

 4. Och ja Ali B. De publiekslieveling van de Nederlandse Propaganda Organisatie (npo). Altijd maar weer dat vooroordeel van dat “de joden” rijk zijn en veel geld hebben. Hou even op zeg. Zeg dat maar tegen die kleermaker, die kleine winkelier, die marskramer, die leraar, de voddenboer van vroeger, die muzikant. Zeker er zijn hele rijke joden zoasl er ook hele rijke christenen, moslims en dergelijke zijn. Wat wel vaak zo is dat nogal wat joden bereid zijn om hard te werken en zo mogelijk slim zaken te doen. Sommigen worden daardoor succesvol en rijk net als bij andere groeperingen. Dat wijzen naar die zogezegde rijke joden werd vroeger ook gebruikt om als in vroeger eeuwen het getto te gaan plunderen met bijkomende moordpartijen zodra de joden door hard werken wat hogerop kwamen (de pogroms). Op dit moment gebeurt dit met de christenen in de Arabische wereld. Wat de schrijver verwacht zal gebeuren en Ali B zal uit de wind worden gehouden in de linkserige Joepiestaanse propagandababbels van npoprogramma’s zoals de wereld draait door. Het is bij deze salonsocialisten al lang salonfaehig om verkapt antisemitisch te zijn en in ieder geval anti-Israel.

 5. Het publiek van Ali B. is van beperkte omvang en van beperkte capaciteiten en elke poging om van dit publiek normale mensen te maken, mislukt al drie generaties lang. Voor normale mensen hebben ze geen boodschap, als hun ietwat op Nederlands lijkende taaltje al begrepen zou worden. Ali B. en zijn fans zijn dan ook voor de grote meerderheid van het publiek deze aandacht totaal niet waard.

 6. Ali B is n watje want te midden tussen soms stuitende opmerkingen. Gooit hij er uit: ‘en als de baas zich druk maakt koop ik ook zijn personeel er nog bij’! Als zakelijk nationaal én internationaal Nederland dit eens hoorden!

 7. Beste. Bart
  Ik snap niet dat jij je laat meevoeren door een zoals je zelf beschrijft een niet zo een intelligente jongen..
  Waarschijnlijk ben jij net zo ”niet intelligent” als onze Ali B..
  Het feit dat je hem onze K. Marokkaan noemt maar je zelf daar snel onderuit praat om de afkorting tot knuffel te verbouwen duid al op infantiliteit en noem ik indoctrinatie.
  Ali B is juist een hele slimme jongen ,die expres geen statement rap maakt ,maar entertainment,zo verdien je centjes.
  Bar mitswaz doet hij al lang niet meer ,of het moet de bar mitzwa van een te rijke joods/israelische familie zijn in de bar-zwembad van het W Hotel,??
  Die vergelijking met Amerikaanse rappers slaat ook nergens op ,aangezien er een wereld van cultuur verschil zit tussen ons platteland en de usa ,daar heb je echte gettho’s in Nederland niet.
  Vevolgens haal je Sylvana en Sonny erbij,maart heb je er wel eens aan gedacht dat deze mensen zich dus net zo voelen als zoals jij ,,ons joden ,, omschrijft bij het horen en zien van anti wat je ook bent texten en beelden ??
  Ik lees hier een degenrerend verhaal ,die iemand voor dom ,niet intelligent,met boerenverstand en als anti semiet uitmaakt,
  Als je nou eens iets zinnigs zou schrijven ,dingen die ik me volgende week nog herinner ,nee helaas ….
  Je haalt zelfs je intelligente collega Paul Damen erbij met zijn goed over nagedachte quote ,pffff
  Zwz dat je een collum schrijft naar aanleiding vaniets wat je uit een andere krant haalt ,duid op een journalistiek onvermogen.
  Nodig de man zelf uit om zijn verhaal in ons krantje te vertellen,maar ik denk dat je dat te veel werk vindt.
  Mijn conclusie is dat jij in deze de rascist bent die een Marokkaans stereo type neerzet.
  Lees je eigen laatste alinea

 8. Ali wil, net zoals velen anderen voor hem, meezeilen op het succes van het hedendaags antisemitisme.

 9. Vind deze tekst van Ali een lelijke misser. Ook stereotype ‘complimenten’ zijn discriminerend.

  Schrijver van dit stuk mist wel dat Ali B. vooral zijn geld verdient met optreden in het theater.
  Daar maakt hij in zijn meest recente show juist een prachtig en intelligent pleidooi tègen racisme.

 10. Gelukkig heb ik jou Door’ met nog genoeg anderen Nederlanders met gezond verstand ‘wij laten ons niet mee slepen in jou verhaal -ik hoop dat jij binnenkort nooit meer schrijft voor publiek!

 11. Wow hoeveel olie kan je op het vuur gooien Bart Schut! ? Is er niks belangrijkers in de wereld dan je met deze klodder mosterd bezig te houden? Ali B. Is geen antisemiet! . Inmiddels wordt dit woord zoveel misbruikt dat niemand meer weet wat het betekent. Een rapper gebruikt zijn dichterlijke vrijheden! Misschien, niet altijd handig en ook niet altijd even raak, maar het is een rapper en dat blijft hij. We hoeven iemand niet meteen publiekelijk te stenigen als hij zijn woorden iets minder zorgvuldig heeft gebruikt, rap betekent snel. De kloof tussen Joden en Marokkanen wordt alleen maar groter zo! Mensen zoals jij aan de rand van de kloof zullen nooit een hand kunnen geven aan de mensen aan de overkant, lees positieve bijdragen leveren aan deze wereld. En tot slot wie ben jij om iemand anders dom te noemen? Ik ken maar weinig mensen met een hoger EQ dan Ali B. En dat is nog altijd belangrijker dan een hoog IQ, maar met zijn IQ is ook niets mis.

  • Wel grappig dat op deze website geen commentaar van twee woorden wordt geaccepteerd en dat je dan weer terug moet naar het ‘commentaar kader’. Maar is hier mijn reactie van slechts twee woorden:
   Waarvan akte!

 12. Ach weet dat Jochie (Utrechts) veel. Het bijna enige land in de wereld waar Joden prettig kunnen wonen is Marokko. Zij genieten immers protectie van de Koning aldaar. Vindt dat mannetje trouwens een wolf in schaapskleren. Wacht maar tot je hem boos maakt, valt hij onmiddellijk uit zijn rol. Overigens is niemand strafbaar die een feit pleegt dat hem wegens zijn gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens, niet kan worden toegerekend. (tekst heb ik ongeveer 50 jaar geleden geleerd. Kan zijn dat er een spelfoutje in zit)

 13. Toch moeite met het stuk. Dat het niet handig was van Ali B om zo zich uit te laten over de joden en dit als Antisemitisme wordt opgevat is ook begrijpelijk.

  Maar als hij in het Parool uitlegt dat hij het zo niet bedoeld heeft moet je dat dan ook accepteren en een dialoog met Ali B. Aangaan. We doen ongewild mekaar soms zo veel pijn. Ali was zeker onnhandig met zijn uitspraak maar hij heeft het niet zo bedoeld als antie Joods. Maar wil ik u mijn schrijven voor houden.

  Onze multiculturele samenleving.

  De multiculturele samenleving bestaat uit diamantjes met verschillende kleuren. Hun ontstaan is als een ruwe diamant dat voor iedereen gelijk is. En als dit ruwe diamantje wordt geslepen tot een bepaalde cultuur in de hoop met een erkenning voor de multiculturele samenleving.

  Het respect dat ieder diamantje voor elkaar heeft vindt zijn oorsprong in luisteren en leren van elkaar. Die de Nederlandse democratische samenleving concretiseert in geschreven wetten met als basis onze Grondwet met Art. 1 als samenvatting:

  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  Een prachtig Wetsartikel die ik niet uit mijn hoofd wens te leren om de essentie van dit artikel niet uit het oog te verliezen.

  Door een bepaald gekleurd diamantje geschreven woord kan een stroming ontstaan tegen het gevestigde zoals we in het verleden vaker gekend hebben met alle gevolgen van dien.

  Daarom is het in dialoog blijven met elkaar zo van belang. Om naar elkaars standpunten te luisteren en is een verplichting om onze multiculturele samenleving optimaal te houden. Al vermoeid het of kost het verdriet en lijkt het soms onmogelijk. Dit wil ik u daarom allen voorhouden mijn geschreven woord en dan hopen dat dit liefde en dus respect voor elkaar oplevert en in de absolute wetenschap:

  Vaak maakt het vergaren van wijsheid je zo beperkt en nietig. Maar de schoonheid van die vergaarde kennis is het aangaan van de uitdaging die een ander nooit ontdekt zou hebben.

  Alfred Landman (ben abonnee van het NIW).

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.