De Hamasliefde van Olaf Koens

Dat de berichtgeving op de Nederlandse televisie over het Israëlisch-Palestijnse conflict niet altijd even neutraal kan worden genoemd, is niet bepaald nieuws. Maar zo bont als Olaf Koens het in een recente reportage maakte, daar lusten de honden geen brood van. Hier de meest opvallende staaltjes Hamasliefde van de RTL-correspondent:

“De Palestijnen vechten onder leiding van Hamas voor een einde aan de bezetting van de Gaza-strook”
Misschien moeten we het Olaf Koens vergeven dat hij niet lijkt te weten dat de Israëli’s zich in 2005 unilateraal uit Gaza terugtrokken, hij zat toen nog niet in het Midden-Oosten. Eigenlijk stond er vanaf dat moment weinig een vreedzaam en welvarend Gaza in de weg; de Israeli’s en Palestijnen sloten zelfs hoopvol een akkoord over het verkeer van personen, goederen en diensten. Ware het niet dat in 2006 Hamas er de verkiezingen won (dat waren meteen de laatste in de Strook), Fatah dat niet pikte en dit leidde tot een mini-burgeroorlog waarbij 118 Palestijnen werden gedood. Door andere Palestijnen, welteverstaan. En wat kreeg Israël als reactie vanuit Gaza in ruil voor de terugtrekking? Een eindeloze barrage raketaanvallen en terreuraanslagen. Afzender: Hamas en andere, kleinere terreurorganisaties. Hoe dan ook, Gaza is niet, ik herhaal niet bezet. Geblokkeerd? Deels zeker, maar dus niet bezet.

“Gaza is door Israël van de buitenwereld afgesloten”
Het lijkt wel of Gaza alleen aan Israël grenst. Maar wacht, Egypte houdt zijn grens met de Strook net zo gesloten – nee, geslotener zelfs – als Israël. Interessant dat Koens aan die blokkade geen aandacht wenst te besteden. Terwijl het toch eigenlijk opvallender is dat juist de Egyptenaren hun Palestijnse broeders ‘van de buitenwereld afgesloten houden’. Waarom gooit Egypte de grens met Gaza niet open? Omdat Caïro dat pas wil doen als Gaza onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit valt. Blijkbaar zien de Egyptenaren Hamas ook als een terreurorganisatie en niet als een organisatie ‘die voor de bevrijding van Gaza vecht’, zoals Koens ons wil doen geloven.

Overigens is de Israëlische blokkade van Gaza lang niet zo waterdicht als de RTL-correspondent suggereert. Alle goederen die in Gaza worden gebruikt – van voedsel, medicijnen en kleding tot bouwmaterialen (de bevolking van de Strook groeit razendsnel) en auto’s – komen uit of via Israël. Datzelfde geldt voor elektriciteit. Als bij rellen weer eens elektriciteitslijnen of pijpleidingen worden verwoest, herbouwt Israël deze. En dan is er nog dit geheimpje dat Koens angstvallig verzwijgt: weet u wie de blokkade van Gaza enthousiast steunt? De Palestijnse Autoriteit in Ramallah en haar leider Mahmoud Abbas.

“Hamas wil dat Israël verdwijnt en Israël wil dat Hamas verdwijnt”
Koens komt hier met een joekel van een drogreden: de false equivalence, het vergelijken van twee onvergelijkbare grootheden. Wat hij hier zegt is: Hamas en Israël zijn allebei (even) slecht. Je moet maar durven: de enige westerse democratie in het Midden-Oosten gelijkstellen aan een terreurbeweging, die nadat zij de democratie misbruikte om aan de macht te komen, deze zo snel mogelijk weer afschafte. Blijkbaar is er geen verschil tussen terroristen die een staat willen vernietigen en diezelfde staat die als reactie hierop van die terroristen af willen. Volgens Koens’ redenering had je dus na het Bataclan-bloedbad in Parijs kunnen stellen dat: ‘IS wil dat Frankrijk verdwijnt en Frankrijk wil dat IS verdwijnt’. Eén pot nat eigenlijk.

“Bijna twee miljoen onschuldige burgers zitten hier in de Gazastrook gevangen. (…) Tussen een armoedig leven en de dood die altijd op de loer ligt.”
Deze poëtische uitsmijter van Koens is natuurlijk je reinste flauwekul. Armoede in Gaza (iets dat in de reportage niet wordt onderbouwd, we mogen blijkbaar geen cijfers hierover weten) en de ‘op de loer liggende dood’ hebben niets met elkaar te maken. En sowieso, waar ligt de dood niet ‘altijd op de loer’? Gaza is niet een bijzonder gevaarlijk gebied voor zijn ‘onschuldige’ inwoners, zolang zij tenminste hun mond houden over Hamas’ schrikbewind. Doen zij dat niet volgen arrestaties, martelingen, verdwijningen, executies, en met een beetje pech worden hun lichamen achter brommers gebonden en door Hamas-leden – als bijdrage aan wat RTL ‘de bevrijding van Gaza’ noemt – door de straten van getrokken. Als u mij niet gelooft, neem het dan aan van het bepaald niet pro-Israëlische Human Rights Watch. Israël komt pas in actie wanneer de ‘onschuldige’ Gazanen raketten afschieten of proberen de grens met Israël te bestormen en doorbreken. Kent u één gebied op aarde waar dat anders is?

Maar misschien wel het ergste aan dit alles is dat Koens’ berichtgeving niet eens de meest gekleurde is op de Nederlandse televisie. Want wat dacht u van NOS-teletekst, dat doodleuk meldt dat de Palestijnen demonstreren om terug te mogen keren naar ‘gebieden die Israël sinds 1948 bezet houdt’. Huh, 1948? Heel Israël dus.

 

23 Reacties

 1. “Eigenlijk stond er vanaf dat moment weinig een vreedzaam en welvarend Gaza in de weg;”. Daar ben ik gestopt met lezen. Wat een ongeloofelijk arrogant en van slechte smaak getuigende opvatting. Ken uw geschiedenis. Gaza is een gevangenis.

  • Ehhh, ja, er was vooruitgang, totdat Hamas de raketten weer liet vliegen. West bank arbeiders in Israël verdienden hun geld voor hun families, totdat de oproep kwam om in het wilde weg op Israëli’s in te rijden en steken.

   • Alexander, U bent ziende blind. Heeft u zich er wel in verdiept? Of heeft u zich laten conditioneren – gemakshalve – door de linkse media. Ik denk het laatste. Welterusten!

  • Als Gaza al een gevangenis is, hetgeen objectief gezien onzin is, dan heeft dit vooral te maken met de wijze waarop HAMAS dit bestuurd en de bewoners gijzelt in een islamofascistische totalitaire wurggreep. Het volledig terugtrekken uit Gaza was een enorme handreiking van Israël. Een handreiking richting vredig naast elkaar leven. Die hand werd afgeslagen en sindsdien gebruikt Hamas en andere islamofascistische fracties Gaza als terreurplatvorm om Israël en haar burgers te bestoken met talloze vormen van terreur. Het is niet meer dan logisch dat Israël, net als Egypte, haar grenzen bewaakt en zich verdedigd tegen pogingen om illegaal en met genocidale intenties de grens over te steken. Iets anders menen dan genoemde geschiedkundige feiten, in weerwil van die feiten is pas ‘een ongelooflijk arrogant en een van slechte smaak getuigende (eenzijdige en mogelijk antisemitische) opvatting’.

  • Eduard van Winschoten – inderdaad ken uw geschiedenis, en misschien daarnaast een cursus begrijpend lezen volgen ; dan zou u kunnen weten dat die zin wel degelijk klopt. In die bewuste periode was het er relatief ‘vredig’ en was er vrij verkeer, handel etc mogelijk tussen de gebieden, TOTDAT……. HAMAS in 2006 aan de macht kwam (exact wat het artikel ook zegt)

   • Voor de eerste Intifada ging ik met een vriend uit Kedumim gewoon op bezoek bij Arabische vrienden in Nablus. Met Israelisch kenteken op de minibus. Geen enkel probleem. We aten foel bij onze vrienden in Nablus, dronken thee en hadden veel plezier met elkaar. Had er geen intifade geweest, dan hadden de Palestijnen al lang een eigen staat met uitstekende banden met Israel.

  • Gaza een gevangenis ? Moeten mensen die in volledig democratische verkiezingen tussen twee mogelijkheden hebben gekozen voor de volledige vernietiging van Israël en voor de volledige vernietiging van alle Joden, tot en met de laatste zoals duidelijk omschreven, die werkelijk hun uiterste best doen om dit waar te maken, soms vrij rondlopen door Israël ? Moeten deze mensen, die ook de terreur tegen Egypte ondersteunen zich vrij bewegen in de Sinai ? Er lopen in Nederland niet alleen teveel verwarde mensen door de straten, ze plaatsen zelfs reacties in het NIW.

  • Misschien toch even doorlezen. En zelf historische kennis verwerven over het conflict. Want nee, u getuigt niet van veel historische kennis, met uw mager commentaartje. Wist u bijvoorbeeld dat Gaza ooit zelfs een vliegveld had? Alles kapot gemaakt door het kwaad dat Hamas heet. Gaza is misschien een gevangenis, maar de gevangenbewaarders zijn de moordenaars en tirannen van Hamas. Doet u ook nog eens een gedachten-experiment. Verplaats Gaza naar de kust van de Randstad en stel u voor dat daar nog wat NAZI’s de dienst uitmaken die al het geweld uit de kast halen om Nederland te ‘heroveren’. Raketten op Amsterdam afgevuurd, voortdurende invasiepogingen via land, zee en lucht; stelt u zich dat eens voor. Stelt u zich voor dat er dagelijks met vliegers, brandbommen op de Nederlandse akkers worden gedropt. Gewoon laten gebeuren?

   Misschien, om u zelf op te voeden, het manifest van Hamas een keertje lezen?

  • van Winschoten—-je moet wel erg dom zijn, of gewoon een Hamas propaganda papegaai. De keuze is aan jou. Totdat Hamas aan de macht kwam hadden wij zeven Gazanen in dienst. Reisden iedere dag op en neer. ‘Happy as can be’. Totdat Hamas daar een einde aan maakte door bomaanslagen en raketaanvallen op onze burgers. Tja, toen ging de poort dicht. Van die zeven zijn er drie dood (door Hamas vermoord), twee zitten in de Hamas gevangenis (een echte, zo een met cipiers die martelen en af en toe een gevangene executeren, zo maar, voor de lol) en van een nooit meer iets gehoord. Een is het gelukt te ontsnappen en woont nu vrij en blij in Parijs.
   Dus, manneke, hou op met je nonsens uit te kramen. Jouw attitude stinkt naar iets, een -isme wat met de letter a begint.

 2. It is not the question of “how can Olaf Koens be so dumb ?”.
  The question is “how dumb can RTL Nieuws be to place him there as their correspondent in the Middle East” ? And “what are his qualifications ?”

  • Nobody is watching him Olaf !
   Do not give him a podium. He wantd to get paid for his piece below mediocre. Boycott RTL

 3. Een correspondent kan zonder goedkeuring van zijn werkgever niets publiceren. De verantwoordelijke is RTL die inhaakt op de trend. Het is van het grootse belang om Gaza, politiek en militair anders te benaderen dan tot nog toe het geval was. Laat de Gaza niet de achillespees van Israël worden. Ik heb het volste vertrouwen, dat mijn zienswijze juist door bestuurders in Israël de aandacht heeft die het behoeft.

 4. Misschien is Koens wat eenzijdig, maar dit artikel is zeker niet minder eenzijdig. Ook de laatste zin getuigt natuurlijk van grote eenzijdigheid: is het echt zo vreemd als Teletekst zegt dat de Palestijnen willen terugkeren naar “gebieden die Israël sinds 1948 bezet houdt”? De enige juridische rechtvaardiging voor het uitroepen van de staat Israël in 1948 is de VN-resolutie over het verdelingsplan (een plan dat groot onrecht deed aan de bevolking van Palestina). Maar Israël heeft toen heel wat grondgebied bezet (en geannexeerd) dat ook volgens dit verdelingsplan Israël helemaal niet toekomt (o.a. West-Jeruzalem).

  • Dit conflict is zo ingewikkeld en duurt al zo verschrikkelijk lang, dat niemand meer weet hoe het precies in elkaar steekt. Iedere keer weer het zelfde gehakketak wie er gelijk heeft. Daar gaat het hier niet om, het gaat om de bevooroordeelde mening van de pers die neerkomt op:
   “Israël is stout en bewoners van Gaza en de Westbank zijn lief, inclusief Hamas en aanverwante clubjes.”
   Daar gaat het om !

  • Paul K.: Ja, dat is vreemd, want de Palestijnen hebben samen met een aantal arabische legers het kleine erkende staatje aangevallen, met de verklaring het te zullen vernietigen en “de Joden in de zee te werpen” en ze hebben die oorlog verloren. Niemand, inclusief de Grieken die in tegenstelling tot de Palestijnen wel de consequenties van hun fouten accepteren, heeft het erover dat de nazaten van de 1.2 miljoen Grieken die Anatolië en andere gebieden in Turkije moesten verlaten nadat Griekenland in 1922 Turkije aanviel en die oorlog verloor, nu recht hebben om terug te keren naar Turkije. Die bewering dat Israël sinds 1948 gebieden “bezet houdt” is dus vreemd en eenzijdig.

  • U gaat er blijkbaar van uit dat Israel een soevereine arabische staat ging bezetten: wake up! Tot 1917 was het gebied een provincietje van de Turken en dat al 400 jaar; de Turken zijn geen Arabieren, maar wel bezetters geweest van dat gebied en in die tijd had het gebied gewoon een Turkse provincienaam. Verder woonde er een gemêleerde bevolking, maar niet velen. Jeruzalem was grootdeel Joods bevolkt. De Turken werden aan het einde van WO I verslagen en het gebied kwam onder het mandaat van Groot Brittanie.
   In 1948 was er inderdaad bezetting van Jeruzalem en de West-Bank, maar niet door de staat Israel, maar door 1 van de landen die de jonge staat direkt hadden willen vernietigen: Jordanie. EN wat denkt u, schonken deze toen dat gebied aan hun er reeds wonende arabische broeders? Nope. Wel vernietigde 10tallen synagogen in Jeruzalem (waaronder zeer antieke) met explosieven en gebruikte de eeuwenoude grafstenen der Joden als plaveisel en voor latrinen. Toen Israel in 67 nog een keer een aanval kon verwachten van zijn buren, deels vanuit de door Jordanie bezette West-Bank, hebben ze dat op hen veroverd. Dat de arabieren op de West-Bank die zich later Palestijnen zijn gaan noemen, daar nu enige autonomie hebben, is dus niet te danken aan hun Arabische boeders over de grens, maar aan de de accoorden in Oslo gesloten.

 5. RTL nieuws maakt het heel bont, bijvoorbeeld met dit filmpje waarbij de situatie in Gaza uitsluitend belicht wordt vanuit het gezichtspunt van de moslimfundamentalistische terreurorganisatie Hamas. Dit doet RTL zonder ook enige kritische kanttekening, zelfs niet bij de waanzinnige bewering van een Hamas woordvoerder dat Hamas zou willen dat het conflict “vreedzaam wordt opgelost”.
  Hamas stelt telkens weer dat Israël vernietigd moet worden. Hoe ziet RTL dat vreedzaam gebeuren?

  • Awi Cohen: die Hamas-video waarin een leidinggevende tegen de “vredelievende demonstranten” bij het hek zegt dat ze zoveel Joden mogen vermoorden als ze maar willen, zal wel niet getoond zijn door RTL, of heb ik wat gemist ?

   • Uiteraard niet. Maar voor zover mij bekend niemand van de mainstream media.
    Terwijl de persberichten van Likoed hen er toch bij herhaling op geattendeerd hebben ….

 6. Olaf beste man.ga een weekje weg uit comfortabel Israel en ga ff kijken in Yemen, daar is wat over te schrijven. Ik hoorde dat er ook niet teveel Nederlandse journalisten in Damascus wonen.Grappig he?Lekker Israel bashen achter een koud biertje ?

 7. Dat Gaza na de verkiezings overwinning van Hamas een gevangenis is geworden hebben de Gazanen aan zichzelf te danken. Dat de Gaze een overbevolkte armoedige bende is en zal blijven voor de meeste inwoners is ook geen wonder met een veel te hoog geboortecijfer. (geldt ook voor bijv. Egypte etc.).Daar valt economisch niet tegenop te groeien. Ondertussen leeft de Hamas elite er lekker op los want de €’s van onder andere Sigrid Kaag en de $’s van de VN zorgen daar wel voor!

  Van het RTL nieuws verwachtte ik veel in toen het in 1989 begon. Eindelijk een alternatief voor het NOS journaal dat grossiert in fake news. Maar helaas is RTL nws een armoedig broertje gebleken van de NOS. Doorgetimmerde journalistiek is op de NL tv amper nog te vinden. De tijden van G.B.J. Hiltermann & co. zijn lang vervlogen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.