Cultuur: ‘Te Joods’

leo-smitHet Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft besloten de Leo Smit Stichting komend jaar niet meer te subsidiëren. De Stichting publiceert werken van in de oorlog vervolgde en omgekomen Nederlandse componisten en voert deze uit met het Leo Smit Ensemble, met tot nu toe 150 concerten in de Uilenburgersjoel en in binnen- en buitenland.

Leo Smit was in 1996 de eerste van 35 componisten van wie het werk op deze manier weer tot leven kwam. Het AFK vindt het werk van de Stichting inhoudelijk van voldoende niveau, maar ze ‘missen een vertaalslag naar de huidige tijd, ‘bijvoorbeeld componisten die oorlogsgebieden van vandaag de dag moesten ontvluchten’. Ook heeft de organisatie volgens het AFK ‘aandacht voor de Joodse cultuur en geschiedenis van Amsterdam, maar verbindt zich niet met de actuele stedelijke vraagstukken die daaraan gerelateerd zouden kunnen worden’. Verder meldt het AFK dat bij de Stichting ‘een visie ontbreekt op de diversiteit van bestuur en medewerkers’ en het ondernemingsplan ‘focust op de bestaande doelgroepen, die vrij klein zijn en weinig groeipotentie hebben. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met interesse in zowel de Tweede Wereldoorlog als klassieke muziek.’

Het bestuur van de Leo Smit Stichting heeft tegen het besluit van het Fonds bezwaar aangetekend en dit toegelicht op een hoorzitting. “We hebben een heel specifiek doel, de muziek laten horen van vermoorde componisten,” meldt een woordvoerder ons. “Dat doel komt niet dichterbij door een koppeling met vluchtelingen. En ook zijn we niet een maatschappelijke organisatie die al het onrecht in de wereld probeert recht te breien.” Half januari komt het AFK met antwoord.

12 Comments

 1. Nee de ambtenaren geven liever subsidie aan moslimorganisaties en zo heel geniepig vervaagd de holocaust meer en meer en mogelijk is het inde toekomst niet meer “politiek correct” om over de holocaust te spreken en wordt het in de stijl van George Orwells boek 1984 een zogezegde on-gebeurtenis. Een gebeurtenis waarover niet gesproken wordt omdat men vindt dat het niet waar is (er is namelijk een verschil tussen de waarheid en wat men vindt dat de waarheid is). Op scholen durft men ook al vaak niet meer over de holocaust te spreken omdat een deel van de leerlingen erg vervelend wordt.

  • Ja, Marcel, wat je schrijft klinkt mij profetisch, maar ik hoop dat het niet waar is. In veel -overwegend- Islamitische landen is dit al waarheid.

   • Ja de volkerenmoord op de Armeniers in 1915 wordt in Turkije ook als een on-gebeurtenis beschouwd en heeft zogenaamd niet plaats gevonden. En Deborah ik hoop ook niet dat ik gelijk krijg.

 2. Ja de Atheisten hebben het voor het zeggen, het kan hun niet schelen, ze vergeten dat de Nederlandse samenleving als ondergrond heeft de Joods-christelijke cultuur. De Islam oftewel de Anti-christ probeert ook in Nederland de baas te spelen zoals overal in Europa. Zelfs de jeugd van de Islam leert alle niet islamitische te vermoorden, zie hun video’s op YouTube. Het wordt hen de les te spellen, oftewel integreren of ze stant te pede op vliegtuig of boot te zetten en terug te zenden vanwaar ze kwamen…

 3. Nav het hierboven te lezen uitstekende artikel van BART SCHUT: AANKLAGEN DIE CLUB!!!!!
  Doen mensen, net kan!!! helaas niet mogelijk voor mij, levend in Israel.!

 4. Wat een trieste bedoening. Meebuigen met de huidige politieke correctheid. Hoezo te weinig diversiteit ? Driewerf schande !

 5. Het is onbegrijpelijk dat de subsidie stopt. De Leo Smitstichting gaat door en het elektronische bestand met werken is er dankzij de crowdfunding.
  Het is een relatief laag bedrag wat gevraagd wordt.
  Amsterdam toon wat meer karakter en kom over de brug, zodat de uitstekende Uilenburger concerten doorgang kunnen vinden.

 6. Ik heb weinig vertrouwen met wat er in Nederland verder gebeurd en ben blij dat ik in Israel ben. Begin dit jaar zag ik iemand doodgaan op de Weesperstraat. Ik belde een ziekenwagen en ze hebben geweigerd de man mee te nemen. De twee verplegers hebben me zelf bedreigd en gezegd dat ik mijn mond moest houden. Ik was toen zelf doodziek en ben na een medisch behandeling naar Israel vertrokken, zoals ik van plan was. Het was een 70-jarige Serb die al 40 jaar in Nederland woonde. Iemand van Binnenlandse? Zaken heeft zijn verzekering afgepakt en de Gezondheidsministerie heeft hieraan meegewerkt. Ik heb zelf rondgevraagd en heb het met mijn eigen ogen gezien. Maar ik heb nog geen Nederlandse journalist kunnen vinden die het geval wil onderzoeken. De mensen en de instanties in Nederland veranderen niet.

 7. Het AFK is bekend om haar incompetentie. Bijvoorbeeld, subsidie wordt verleend aan ‘cultuur’ die feitelijk ‘straatkunst’ blijkt te zijn, en geeft de voorkeur aan amateurisme. Ik weet van een afwijzing van subsidie om de reden dat het project ‘teveel nationale en internationale uitstraling’ had. Als het AFK de verantwoordelijkheid zou hebben voor het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw, zou zij die instituten sluiten vanwege ‘teveel uitstraling’. Een betere naam zou zijn: Amsterdams Fonds tegen de Kunst. Wat betreft de Leo Smit Stichting, dat is geen antisemitisme – dat zou te ingewikkeld zijn – maar typisch beleid gebaseerd op domheid en gebrek aan cultuurbesef.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.