Culturele genocide

Een biecht: toen in Syrië de archeologische schat Palmyra werd verwoest, was ik daar emotioneler over dan toen ik hoorde dat er weer eens veertig mensen in Bagdad waren opgeblazen.

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik soms meer waarde hecht aan een stapel oude stenen dan aan mensenlevens. Voor mij geen mooiere vakantie dan bewondering voor het majestueuze Petra of eerbied voor de buitenaardse schoonheid van het Alhambra. Het is een gevoel van verbondenheid met het verleden, een archetypische connectie. Niemand zal ontkennen dat Petra Jordaans erfgoed is, en het Alhambra, hoewel het in Spanje ligt, onmiskenbaar Moors. Volken hun culturele erfgoed ontzeggen is crimineel. Je ontneemt hen een deel van hun ziel. Het Alhambra als zuiver Spaans betitelen, en daarmee de Moorse oorsprong ontkennen, is ondenkbaar. Deze voorbeelden gaan dus niet eens alleen over de religie van een volk, maar vooral over zijn culturele schatkist.

Die schatkist wordt, als het om Joods cultureel erfgoed gaat, nu geplunderd. Geplunderd door de Unesco die waar mogelijk alles van Joods-historische waarde uitgumt. De organisatie deed dat eerder met de Tempelberg en nu opnieuw met de Machpela-grot in Hebron. Hier rusten volgens de overlevering onze aartsvaders en -moeders (op Rachel na, zij ligt in Betlehem). Al duizenden jaren is het een heilige plek voor Joden, de heiligste zelfs na de Klaagmuur.

De arrogantie van de Unesco om dit Joods cultureel erfgoed nu te bombarderen tot Palestijns is weerzinwekkend. Natuurlijk zal Hebron, wanneer de Palestijnen ooit klaar zijn om een staat te stichten, deel gaan uitmaken van die staat. Maar om rücksichtslos de Joodse wortels met Machpela bij het grofvuil te zetten, is net als eerder bij de Tempelberg een gotspe. Bovendien is het ontkennen van het Joodse verleden in het heilige land een vorm van ‘culturele genocide’, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de poging van de Spaanse kolonisator het verleden van de Maya’s uit te wissen door – op drie na – al hun boeken en geschriften te verbranden. Uit de acties van Unesco kan maar één conclusie worden getrokken: het is geen culturele VN-instelling, het is een politieke. En moet Nederland daar, als braafste jongetje van de klas, een bijdrage aan blijven leveren? Ik denk het niet. Dus hierbij de oproep aan de komende regering: weiger verdere subsidie aan deze valse VN-instelling. Bied geen mogelijkheid meer aan de walgelijke zielenroof van een heel oud volk.

10 Reacties

 1. De VN faalt gigantisch haar hoofddoel – het bevorderen van de vrede op de wereld – te realiseren. Ze faalt nog gigantischer om de grootste van alle bedreigingen voor de wereldvrede – de verschrikkelijke bevolkingsexplosie – aan te pakken. Eén van de weinige dingen die ze wel met gedeeltelijk succes doet, het toezien op het nakomen van vredesbestanden, kunnen ook zónder de VN uitgevoerd worden. Als podium is de VN nu niets meer waard: Wie volgt er nog wat daar gescandeerd wordt ? Wordt het dus überháupt geen tijd om deze zinloos miljarden verslindende organisatie op te doeken ? Dat het in de VN niet ontbreekt aan antisemitisme is een publiek geheim en dat het “roven van de ziel” een geniepige en achterbakse vorm van handelen is, ben ik helemaal met Esther eens. De redactie kan echter helaas de VN niet sluiten. Wat de redactie wel kan doen is de reacties weren van types – jimmach sjmam – die op andere fora en zelfs in deze krant consequent proberen om ons van onze ziel te beroven.

 2. De besluiten van de UNESCO vormen het zoveelste bewijs dat de besluitvorming in de VN gedomineerd wordt door (islamitische) dictaturen.
  Immers, islamitische dictaturen vormen bijna een derde van de VN.

  Hoog tijd voor een alternatief voor de VN, waarbij er wel oog is voor rechtvaardigheid en mensenrechten.

 3. Ik denk altijd maar dat het een troost is te weten dat geschiedvervalsing — want dat is het wat de Unesco hier doet — op de lange termijn geen succes beschoren is. Het joodse volk gaat echter volgens mij altijd voor de lange termijn. Uiteindelijk wint de waarheid het toch en worden de geschiedvervalsers ontmaskerd en in de galerij van de infamen bijgezet. En uiteraard moet Hebron nooit deel gaan uitmaken van een Palestijnse staat. Het idee alleen al.

 4. De vernietiging van het grootste deel van de Palestijnse samenleving in 1948 door de zionisten en het wissen van de sporen van hun voormalige aanwezigheid verdient de naam culturele genocide, de Unesco-resolutie niet.
  Het is toch heel eenvoudig: Hebron ligt in Palestina, dus Hebron is Palestijns. Dat heeft helemaal niks met culturele genocide te maken. Volgens de Palestijnen is Hebron van belang voor de drie monotheistische godsdiensten.

  • Fake news Bosma: Een deel van de Palestijnen moest verhuizen om plaats te maken voor het eeuwen lang vervolgde en gediscrimineerde Joodse volk en daarmee hun ethnische probleem op te lossen, net als zo’n twee miljoen Turken en Grieken dat moesten doen. Er is door Israël geen enkel belangrijk cultureel centrum vernietigd en Arabieren beleven hun Palestijnse cultuur in Israël beter dan in welk Arabisch land ook. Maar wie is er nu met consequent bezig met het verdrijven van de Palestijnse Christenen uit het belangrijke christelijke erfgoed Bethlehem, als niet je eigen Palestijnse vrienden ? Om een harde noodzaak zeker… Let op: Je mist hier kansen om Palestijnen en hun cultuur te redden ! Maar omdat Joden hier niet de oorzaak zijn, is het voor jou natuurlijk totáál niet interessant. Kom toch eens uit je kast man, zeg nou eens wat je echt bent, we weten het toch allemaal al !

  • Nadat Europeanen na het onderdrukken van de opstand van Bar Kochva een deel van de Joden als slaven afvoerden naar Europa en de overgeblevenen met economische middelen dwongen hun heil elders te zoeken, konden de horden van Muhammad zich zonder veel problemen meester maken van hun land. Toen Chovevei Zion zo’n 1800 jaar later aan (wederom Europees) antisemitisme probeerden te ontsnappen door zich in Erets Yisraël te vestigen, kochten zij onder andere grond in Hebron en vestigden zich daar. Het was common knowledge onder de Arabische inwoners, dat vele Arabische families in Hebron van oorsprong Joden waren, die zich door de Islamitische bezetting gedwongen zagen om zich te bekeren tot de Islam. De Arabische inwoners van Hebron worden hier niet graag aan herinnerd en het is aan psychologen om vast te stellen of het religieuze fanatisme onder de inwoners van deze stad hiermee samenhangt, maar zoals eind twintigste eeuw uit onderzoek bleek, bezit de meerderheid van hun Joods DNA. Velen zijn eigenlijk een soort islamitische Marranen sinds lang voordat deze term in Spanje werd uitgevonden. Hebron is dus niet alleen in cultureel opzicht een Joods centrum, maar feitelijk ook fysiek. Dat juist een Europeaan die zichzelf zionismedeskundige noemt dan met zo’n simplicistische opmerking komt is zacht gezegd vreemd, hoewel in dit geval niet verrassend.

 5. Elke organisatie betaald van ons belastinggeld vereist transparantie. De Unesco is onderdeel van de UN en de UN = United Nonsense. Deze organisaties hadden al jaren geleden ontmanteld moeten worden, omdat ze het werk waar ze voor betaald worden niet uitvoeren.

 6. Bsd. Geachte mevrouw Voet, beste Esther. Dank u wel. Wij kunnen alleen herhalen wat u schreef: “Hierbij de oproep aan de komende regering: weiger verdere subsidie aan deze valse VN(Unesco)-instelling”. Betr. Jaap Bosma: op hem is een Engels gezegde van toepassing: “do not confuse me with the facts, i have already made up my mind” (vert. “verwar me niet met de feiten, ik heb mijn besluit al genomen”) Aan alle lezers: een goede en gezonde zomer!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.