Column: Geert Wilders, geen vriend van de Joden

strache200812_726fb

Een cartoon toont een dikke bankier met haakneus en met davidsterren als manchetknopen. Hij vreet zich zwetend vol terwijl zijn glas wordt volgeschonken door een net geklede man waarboven het woord ‘die Regierung’ staat.

Heinz-Christian Strache, de leider van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), plaatste deze cartoon op zijn Facebookpagina. Het zorgde voor internationale ophef en de Oostenrijks- Joodse gemeenschap sprak haar afschuw uit. Als een verrassing kwam de cartoon bepaald niet. Van Strache is bekend dat hij zich in zijn jeugd ophield met neonazi’s en meedeed aan paramilitaire oefeningen. Jörg Haider was zijn voorganger. De laatste jaren richt de partij, waar na de oorlog nazi’s hun thuis vonden, zich vooral op moslims.

Met deze man had Geert Wilders onlangs een ontmoeting in Wenen. Hij omschreef Strache op Twitter als een ‘erg indrukwekkende man’ en voegde eraan toe dat de ‘anti-EU-coalitie’ steeds dichterbij komt. Volgens een persverklaring van de FPÖ verklaarde Wilders dat hij ‘met bewondering naar Oostenrijk en de FPÖ kijkt’. Eerder al sprak Wilders na persoonlijke bezoeken lovende woorden over Marine le Pen van het Front National en Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Zowel Marine Le Pen als Dewinter hebben nooit antisemitische uitspraken gedaan, maar vanuit hun aanhang klinkt die wel.

NIW-columnist Hans Knoop riep vorige week in NRC Handelsblad minister Opstelten op om de strafbaarheid van een eventuele alliantie met de FPÖ te onderzoeken. Bij een demonstratie van de PVV werden vorige week extreem-rechtse groepen en neonazi’s gespot. Het CIDI riep de PVV-leider op om afstand te nemen van deze groepen, waarop Wilders verklaarde: „De PVV verwerpt uiteraard alles wat riekt naar nationaal- socialisme en extremisme.”

Wilders is geen antisemiet, maar maakt wel vrienden in antisemitische, neonazistische kring. Dat is, zeker nu de PVV virtueel de grootste partij van Nederland is, een schokkend gegeven. Hij profileert zich al jaren als vriend van Israël en bewaker van het ‘Joods-christelijke erfgoed’, maar die verbondenheid met het Joodse volk weerhoudt hem blijkbaar niet van een alliantie in extremistische kring. De vijand van mijn vijand is mijn vriend, denkt Wilders blijkbaar, waarbij de EU en de moslims dan de vijand zijn. Ik beschouw Wilders, zeker door zijn recente liefdesbetuigingen, in ieder geval niet als een vriend van de Joden. Hoe denkt u, de NIW-lezer, erover?

7 Reacties

 1. U schrijft: “De vijand van mijn vijand is mijn vriend, denkt Wilders blijkbaar”.
  Mijn vermoeden is dat Wilders denkt dat Israël een vijand van moslims is. Wanneer het er echt op aankomt blijkt en zal blijken dat hij geen ware vriend van Israël en het Joodse volk is.
  Er komt naar mijn mening zelden iets positiefs uit Geert Wilders, rara hoe kan dat? Waar het hart van vol is loopt de mond van over (haat, woede).

 2. Weer een geval van ‘het kind met het badwater weg gooien?’

  Extreme situaties veroorzaken vaak vreemde bedvrienden.
  Inderdaad, de beste anti-islam politici zijn ofwel neo-nazis zelf of hebben zo’n achterban. So what?
  Men moet het grotere euvel met het kleinere bestrijden.
  Zodra de islam hier hun terreurstaat heeft geëtableerd, is alles voorbij. Zolang nog een westerse maatschappij de lakens uitdeelt kunnen de antisemieten en rechts-extremen op hun plaats gehouden en bestreden worden!

 3. Ik wel. Ik vind het schandalig dat dit in twijfel wordt getrokken. Overweeg zelfs mijn abonnement op het NIW op te zeggen.

 4. Ik heb hem nooit als een vriend van ‘de Joden’ beschouwd. Zelfs zijn geflirt met zijn liefde voor Israël heb ik nooit vertrouwd. Al geloof ik wel dat hij vrienden in Israël heeft. Maar alle contacten die hij heeft met neonazistische groeperingen en extreemrechtse politici, plus de ondemocratische manier waarop zijn beweging gestoeld is, de alleen maar negatieve inbreng in het politieke spel, het heeft allemaal niets met democratie te maken. Is er in de afgelopen 10 jaren één positief en werkbaar voorstel van de PVV gekomen? Ja.. de Nationale Politie..Die was er binnen de kortste tijd. maar Is dat positief? Ik vind het griezelig, denkend aan het verleden.
  Het alleen ruzie en schelden. en anderen belachelijk maken in het openbaar tekent ook de persoon
  Wilders’ partij heeft, door zijn organisatie of niet-organisatie, maar één lid. Alleen Geert Wilders. HIJ wil groot worden. Alle anderen mogen zich daarbij aansluiten. Griezelig. Het flirten met al die anti-Europese organisaties en extreemrechtse groeperingen is voor mensen van vóór de oorlog een herhaling van zetten van toén. Zijn enige verweer is niet het ontkennen, niet met de kracht van argumenten laten zien dat wie hem wantrouwt ongelijk heeft, maar in paniek gaan schelden en anderen uitmaken voor alles wat mooi en lelijk, vooral het laatste, is.. Tot grote bewondering ook nog van zijn volgers. En dat is een tweede en derde zaak die me bang maakt. Voor de politieke toekomst. Maar ook voor de beschaving van de komende generaties.
  Ik heb hem ook niet horen beweren dat die NSB-vlaggen en die Neo-Nazi’s bij hem niet welkom zijn. Het enige verweer was schelden op iemand die hem daarop wees. En hem daarmeede kans gaf inderdaad afstand te nemen. Dat wekt bij mij bepaald geen vertrouwen. En ik hoop van harte dat al die Joodse mensen die Wilders nog steeds volgen dat gaan inzien. Want je moet er toch niet aan dènken…..?!

 5. Het mag duidelijk zijn dat een toenemend xenofoob klimaat nooit goed nieuws is voor Joden. Ten tijde van de discussie over rituele slacht werd dat al op pijnlijke wijze duidelijk. Het zal ook duidelijk zijn dat Wilders mede verantwoordelijk is voor een toenemend xenofoob klimaat. Ik zou zeggen, trek uw conclusies.

 6. Men kan zien dat hij geen vriend van Joden noch van Israel is doordat hij tegen een paar basis-regels is die het Jodendom beschermen

  -het houden van de Sjabbat en daarmee soms het conflict met de identificatieplicht waarbij Joden dan maar hun identiteit en 3500 jaar oude wetten moeten aanpassen.
  -de besnijdenis van onze jongens op de leeftijd van 8 dagen.
  -de Joodse Koosjere slacht, die werd/wordt bestempeld als dieronvriendelijk of zelfs als dierenmishandeling.

  En al deze opmerkingen kwamen uit het kamp van wilders.
  kortom: geen vriend van de Joden en de millennia oude Joodse traditie, maar een populist en een demagoog.

 7. Ik start een nieuwe politieke partij onder de naam Holland Is Vrij (=HIV)
  Ik, alleen ik, bepaal wie er mee mag doen in mijn HIV. Ik ben alleen lid van HIV, verder kan er niemand anders lid worden van mijn HIV, zodat ook niemand anders kan bepalen wat er gaat gebeuren in en met mijn HIV, dan ik. Ik, de leider, Achtelijke Henkie, vind dat rituelel slachten maar dieronvriendelijk. Dus ik, Achtelijke Henkie dien een amendement in bij de 2e kamer voor een verbod op de Rituele Slacht. Ondertussen meld ik dat ik een grote ‘vriend’ ben van Israel en de Joodse gemeenschap. Ondertussen weet ik Achtelijke Henkie, nog uit de verhalen van mijn opa, dat de 2e wet die de Nationaal-Socialisten in Nederland doorvoerden, was, jawel…..een landelijk verbod op de rituele slacht….
  Het Führerprizip is zelden in West-Europa zo pünktlich en ‘majestueus’ ingeleid als mijn partij HIV…..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.