Brazilië verplaatst ambassade naar Jeruzalem

De aanstaande Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft aangekondigd de Braziliaanse ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem.

Dat maakte Bolsonaro gisteren bekend via een Facebookbericht. De ultraconservatieve politicus won afgelopen zondag de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Met de aankondiging lost hij meteen een van zijn verkiezingsbeloftes in. “Israël is een soevereine staat. Als zij een besluit nemen over hun hoofdstad, dan zullen wij in overeenstemming handelen,” aldus Bolsonaro. De politicus krijgt steun van de meerderheid van de bijna 30 miljoen, over het algemeen pro-Israëlische, Evangelische christenen in Brazilië.

De inauguratie van de nieuwe Braziliaanse leider zal op 1 januari 2019 plaatsvinden. Tijdens zijn verkiezingscampagne kondigde Bolsonaro ook aan dat hij van plan is om de Palestijnse ambassade in Brazilië te sluiten. Volgens de politicus staat die ambassade te dicht bij het presidentiële paleis in Brasília. Daarbij zei hij dat ‘de Palestijnen eerst een staat moeten hebben voordat zij recht hebben op een ambassade’.

Als de Brazilianen hun ambassade verplaatsen, treden zij in de voetsporen van de Verenigde Staten en Guatemala. Ook Paraguay verplaatste onlangs de ambassade naar de hoofdstad van Israël, maar sloot deze vrijwel direct nadat het land een nieuwe president kreeg.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten blij te zijn met het besluit van Bolsonaro. “Ik feliciteer mijn vriend en toekomstige president van Brazilië voor zijn besluit om de Braziliaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem,” zei de premier in een statement. “Dit is een historische en rechtvaardige stap.”

Foto: Wikipedia / Janine Moraes 

2 Reacties

  1. De aanstaande Braziliaanse president Jair Bolsonaro is een pragmatisch politicus blijkt wel nu hij heeft aangekondigd op 1 januari 2019 de Braziliaanse ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem!!!

    Bolsonaro gaat nog een stap verder door te verklaren de Palestijnse ambassade in Brazilië te sluiten. Waarom? Volgens de politicus staat die ambassade te dicht bij het presidentiële paleis in Brasília. Daarbij zei hij TERECHT dat ‘de Palestijnen eerst een staat moeten hebben voordat zij recht hebben op een ambassade’.

    Het moet toch wel een opsteker zijn voor alle Joden wereldwijd als ik lees dat Bolsonaro steun krijgt van de meerderheid van de bijna 30 miljoen, over het algemeen pro-Israëlische, Evangelische christenen in Brazilië.

    De VN en EU en ook de Nederlandse Regering staat nu met een mond vol tanden met de blik op oneindig en het verstand op nul want zij blijven maar miljoenen doneren [haven, vliegveld, politiemacht] aan racistische Palestijnen zonder staat. Palestijnen dulden immers geen Joden in hun nog niet bestaande Palestijnse staat? Zie hun 36 antisemitische artikelen in hun Handvesten. Minister Sigrid Kaag wordt wakker AUB!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*