Brandbrief van een bezorgde Jonge Socialist

Asjer Waterman is lid van de Partij van de Arbeid en van de Jonge Socialisten Amsterdam. Hij schrijft deze brandbrief omdat die partij zaterdag meeloopt met de anti-Israël demonstratie ‘Jongerenmars van terugkeer’.

Beste bestuursleden van de Jonge Socialisten Rijnmond,

Van de week las ik een artikel in Elsevier waaruit blijkt dat jullie op zaterdag 12 mei meelopen in de “jongerenmars van terugkeer” in Rotterdam. Als sociaaldemocraat, lid van de PvdA en van de Jonge Socialisten Amsterdam schrok ik erg van dit bericht.

In Israël is al decennialang een ongelooflijk ingewikkeld conflict gaande, een conflict waar soms geen einde aan lijkt te komen. In Nederland zijn we het over veel onderwerpen vaak sterk met elkaar oneens. Maar als het over de oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict gaat, lijken vrijwel alle politieke partijen het met elkaar eens te zijn: twee staten voor twee volkeren. Een Joods-Israëlische staat en een Palestijns-Arabische staat. Voor zover ik weet is dit ook het standpunt van de PvdA, de moederpartij van de Jonge Socialisten.

Yossi Klein Halevi schreef onlangs in The Wall Street Journal dat de “mars van terugkeer” volledig haaks staat op het idee van een tweestatenoplossing, met een Palestijnse staat in Gaza en de Westelijke Jordaanoever die naast Israël zou bestaan. Deze mars heeft als doel om de Palestijnse vluchtelingen te laten terugkeren naar de plaatsen waaruit zij in 1948 verdreven zijn, met de vernietiging van Israël tot gevolg. De mars heeft niet tot doel de gevolgen van de 6-daagse oorlog van 1967 terug te draaien, toen Israël Gaza en de Westelijke Jordaanoever bezette. Het doel is om de gevolgen van 1948, de oprichting van Israël terug te draaien. Hamas-leider Ismael Haniyeh was er heel duidelijk over: het doel is de terugkeer naar heel Palestina, van de rivier tot de zee.

Het meelopen in de jongerenmars van terugkeer op 12 mei is geen steunbetuiging aan de Gazanen, of aan het verschrikkelijke lot dat veel Palestijnen ten deel is gevallen in 1948. Het is een steunbetuiging aan het idee van de een-staatoplossing waarbij geen ruimte is voor een Joodse staat. Het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking kan en mag geen onderwerp van discussie zijn. Net zoals het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen geen onderwerp van discussie mag zijn. Elke activiteit die ofwel het recht van de Palestijnen, ofwel het recht van de Joden op zelfbeschikking in twijfel trekt, is fout en verdient in Nederland geen steun te krijgen, al helemaal niet van de PvdA.

Je aansluiten bij deze mars draagt nergens aan bij. De situatie in het Midden-Oosten is veel meer gebaat bij goed geïnformeerde en genuanceerdere standpunten.

Met vriendelijke groet,
Asjer Waterman

31 Reacties

  • Deze brief geeft een paar goede argumenten tot nadenken. Het laat zien dat de jongeren geen flauw idee hebben wat er aan de grens afspeelt. Ga naar Israël en maak kennis met de geschiedenis en de ligging van het land. Zie hoe onrealistisch een twee-statenoplossing is. Moet Israël nóg meer land afstaan op strategische punten? Dat zou zelfmoord betekenen. Ik hoop en bid dat de ogen van de jongeren, die het zeker het beste voor ogen willen hebben, open zullen gaan voor de werkelijke, realistische situatie. En… dat is niet de situatie die geschetst wordt door de Nederlandse nieuwsberichten

 1. Ze snappen er kennelijk helemaal niets van en lopen als vee achter een organisator aan…..

 2. Ik sluit me volledig bij de brief aan. En probeer je eens voor te stellen dat een groepje Palestijnen doorbreekt. En probeer je voor te stellen wat ze dan doen. Ze vermoorden elke Jood die ze tegenkomen. Jong, oud, man, vrouw, kiimd. En bedenk dan eens waar dat op lijkt. Ik stel de PvdA verantwoordelijk voor dit misbaksel van een actie. Een goede vriend van mij zegt altijd dat tien procent van de wereldburgers goede mensen en tien procent is uitermate slecht. En de overige tachtig procent staat in het midden, en sluit zich al maar gelang het uitkomt aan bij de een of de ander, zonder er veel van te begrijpen. Ik stel voor dat de partijleider, Asscher tijd gaat steken in de opleiding van deze leden zeker van deze jonge socialisten. Ander gaat de wereld nog eens aan domheid ten onder. En dat zal zelfs de PvdA niet willen toch?

  • Hè Nellie, hoe weet je dat de Palestijnen mocht het hen lukken vanuit Gaza, Israël binnen te komen, iedere Jood gaan vermoorden. Doe eens normaal joh. Je kunt je beter druk maken over die meer dan 40 ongewapende demonstranten die op hun eigen grond in Gaza in koele bloede zijn vermoord door het Israelische leger. Of over de blokkade van Gaza al meer dan 10 jaar door Israel. Verdiep je er eens in voordat je onzin uitkraamt.

   • An, Nellie heeft volkomen gelijk. Dat wéét je gewoon. Blijf vooral naïef en thee drinken. Gelukkig heeft Israël sterke leiders die niet zo slecht geïnformeerd zijn en hun bevolking beschermen.

   • An: Zie artikel 7 van het handvest van Hamas. En om je zwakke of selectieve geheugen een beetje op te frissen: De wegen in het zuiden van Israël waren elke ochtend en elke avond verstopt met auto’s vol Palestijnen die in Israël kwamen werken of waren kopen of verkopen, totdat Hamas hier een einde aan maakte met een lange serie bloedige aanslagen, waarbij honderden onschuldige ongewapende Israëlische burgers vermoord werden, inclusief het ongewapende medische personeel dat de overlevenden probeerde te helpen. Aangezien ook je korte termijn geheugen je blijkbaar in de steek laat: Ongeveer een week geleden hebben de Gazanen het grensstation waarlangs alle goederen Gaza ingebracht worden voor de zoveelste keer aangevallen en zwaar beschadigd, inclusief de leidingen die olie en gas uit Egypte naar Gaza brengen.

   • Gaza word ook door Egypte helemaal geblokkeerd. Daar hoor je niemand over,want Hey het zijn Arabieren.
    Hamas heeft in zijn handvest staan dat ze Israël willen vernietigen.wel logisch dat je daar de boel dichthoud. Praat dus niet zo dom An. De jodenhaat is groter dan nuchtere feiten.

   • Over verdieping gesproken;
    1. hamas had de wereldwijde vernietiging van alle joden in haar handvest staan. Officieel is dat artikel 7 er (tijdelijk) uitgehaald vanwege Westerse hulpgelden, maar de hamas-leiders slaan nog dezelfde taal uit als voorheen.
    2. fatah zegt alleen alle joden in het Midden Oosten te willen uitroeien, maar ook fatah-geestelijken prediken de wereldwijde holocaust.
    https://likud.nl/2012/01/palestinian-authority-mufti-calls-for-genocide-of-jews/
    3. de zogenaamd “gematigde” premier Abbas is afgestudeerd op ontkenning van de holocaust, en haalde onlangs het nieuws met het “eigen schuld, dikke bult” argument ter verdediging van de vorige holocaust.

    Tot zover de theorie, gaan we verder met de praktijk. Overal ter wereld halen islamitische leiders, geestelijken, media, scholen en moskeeën voortdurend het nieuws met oproepen tot haat en geweld tegen alle niet-moslims. Maar vooral tegen joden. Het zou toch heel raar zijn als dat geen invloed op moslims zou hebben? Als moslims in Nederland al juichen om de executie van joodse kleuters in Toulouse, waarom zouden moslims in islamitische landen daar dan anders over denken?

    Antisemitisme hoort net zo bij de islam als vrouwenhaat en terrorisme. Jouw claim dat kinderen die vanaf de peuterschool leren hoe ze joden moeten onthoofdden, daar spontaan anders over gaan denken als ze de kans krijgen, is zeldzaam naïef.
    Het tegendeel is waar, als moslims de kans krijgen onthoofden ze een 3 maanden oude baby; en worden vervolgens op de staats-TV als helden bejubeld.
    https://likud.nl/2012/01/baby-moordenaars-geprezen-op-palestijnse-staatstelevisie/

    Ik zou nu makkelijk 10 miljoen filmpjes kunnen plempen van islamitische geestelijken, leiders etc die haat en genocide prediken. Of kinderprogramma’s waarin de hamas-muis, de hamas-bij, het hamas-konijn en andere hamas-kleuterhelden de martelaarsdood sterven door wrede joden.
    Maar ik stel voor dat je zelf op onderzoek uit gaat.
    Nou ja, eentje dan.
    https://www.youtube.com/watch?v=dTT6NkvjDe0

   • Dat weet je omdat ze dat open en bloot verkondigen. En ongewapende demonstranten? Met brandbommen…

   • Mensen die een grens bestormen en geen geheim maken van hun verlangen de Israël te vernietigenn, zijn geen demonstranten. Hoe zou een andere staat in het Midden Oosten hebben gereageerd op het bestormen van hun grens door lieden die uit zijn op de vernietiging van die staat? Retorische vraag, want in zo’n situatie zou er vast en zeker een bloedbad worden aangericht. Hulde aan het Israëlische leger voor de terughoudendheid en de welhaast onvoorstelbare intentie om bloedvergieten zoveel mogelijk te voorkomen.

   • Heeee An, Nellie heeft geleezen of mischien gehoord wat Hamas gaan doen als zij de kan hebben om Israel binnen te komen. Hamas zegt opelijk dat ze de Joden gaan vermoorden, hun hart uit de Joden trekken en eten en dat ze geen Jood in hun land laaten. Ze leeren hun kinderen the de Joden te haaten. Israel is niet in het Zuiden in Gaza, so kunnen ze dat gebied blokkeern? Zo misschien ben jij die onzin uitkraamt. Sorry voor mijn Nederlands, ik woon al niet meer in Nederland voor 30 jaar.

   • ‘ongewapende demonstranten’ lol
    Die lui gooiden met stenen en alles wat los en vast zit tijdens die zogenaamde ‘demonstratie’.

    Dit is net als bij die voetbal rellen roepen dat de vandalen zielig zijn als ze de ME treiteren en ze vervolgens traangas in hun bakkes krijgen.
    Alleen iemand die levensmoe is gaat een militair treiteren.

   • Grappig. Typisch weer een reactie van iemand die de Palestijnse versie van het conflict steunt en daarom prompt de ander er van beschuldigt, onzin uit te kramen.
    En uiteraard het bekende standaardadvies “verdiep je er eens in “

   • Beste An
    mij lijkt het dat U hier onzin uit kraamt. en aangezien u duidelijk een linkse goedmens bent is aan u elke vorm van discussie tevergeefse moeite. wel wil ik u vragen om met de voeten terug op de grond te gaan staan en niet boven de rest van het volk uit te zweven.

   • Het geknuffel van Westerse ignoranten houd de onderdrukking door hun eigen leiders alleen maar in stand.

 3. Hij heeft groot gelijk. Die geplande mars van 12 mei a.s. toont maar eens te meer het al herhaaldelijk door mij aangekaarte ontbreken van voldoende historisch besef in de PvdA en enkele van haar geledingen. Binnen de partij ben ik daar al jarenlang een roepende in de woestijn. Neem mij niet kwalijk dat ik deze bijbelse uitdrukking gebruik, maar een partij die er trots op is het resultaat te zijn het werk van de twaalf zogeheten apostelen moet dat kunnen hebben. Of is het begriop apostelen en meer specifiek hun rol in de geschiedenis van de Nederlandse sociaal-democratie ook al tot een taboe-onderwerp verklaard. Een stuk herbronning van de partij op onze missie, tsjonge wederom een katholiek woord, begint dan ook met de wederopstanding en bezinning van en op onze geschiedenis.

 4. Er zijn om te beginnen niet zoveel Palestijnse vluchtelingen meer die kunnen “terugkeren naar de plaatsen waaruit zij in 1948 verdreven zijn”, om de simpele reden dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen buiten Israel is geboren. Of die nakomelingen vluchtelingen zijn die aanspraak kunnen maken op rechten die hun voorouders tijdens de Palestijnse burgeroorlog hebben opgegeven, valt sterk te betwijfelen. Daarbij speelt nog een andere kwestie, namelijk de vraag hoeveel van de Arabische Palestijnen die buiten Israel leven nu eigenlijk daadwerkelijk in 1948 (?) zijn “verdreven”; een groot deel van de autochtone bevolking nam al vanaf 1946 een voorbeeld aan de bovenlaag die het Britse mandaat op eigen initiatief vrijwillig verliet. Die uittocht ging door tot na de oprichting van de staat Israel (terwijl de oprichting van een Arabisch-Palestijnse staat door hun toenmalige leiders werd gesaboteerd, gekoppeld aan een oproep om Israel te verlaten). Een groot contingent Arabisch-Palestijnse emigranten keerde later terug naar hun vroegere leefgebieden, hoofdzakelijk naar de Westelijke Jordaanoever. We weten dus inmiddels wat Arabische Palestijnen beogen met terugkeer: hun gedrag leidde in 1967 alsnog tot verdrijving. Een later aanbod van Israel om een deel van deze vluchtelingen terug te nemen stuitte op onwil van de Aarabische onderhandelaars. Kortom, het zogeheten ‘Palestijnse vraagstuk’ (waarmee de Arabische Palestijnen zich ten onrechte meester hebben gemaakt van een titel die is ontleend aan het voormalige Britse protectoraat en die de Joodse Palestijnen binnen de huidige staat Israel dus met evenveel recht zouden kunnen claimen) is oneindig complexer dan een simpele oproep tot ‘terugkeer’ suggereert. Maar de PvdA is reddeloos verloren.

  • Nou mensen, deze Gerard is een man naar mijn hart.
   Gewoon even de FEITEN kort benoemen , en de dogma’s doorprikken.
   Maar waarom er nog “joden” links stemmen, is mij een raadsel.
   Waarom iemand nog links stemt is mij een raadsel.
   Wie in God gelooft, wie in waarheid leeft, die kan nooit links stemmen.

 5. Al gaat de hele wereld op zijn kop staan, er komt geen Palestijnse staat. Niemand anders dan de Palestijnen zelf staan daar garant voor. Zonder Palestijnse staat komt er ook geen terugkeer van Palestijnen, noch toelating van duizenden door de UNWRA tot Palestijnse vluchteling bekeerde migranten uit andere Arabische staten. Dat de PvdA zelf na jarenlang grof bedrog van haar kiezers een vernederende nederlaag moest lijden en nu wanhopig vanuit haar eigen ballingschap probeert terug te krabbelen, zal niemand verrassen. De vraag is of het Nederlandse publiek zo dom is als de PvdA denkt en zich door dit soort afleidingsmanoeuvres van de wijs zal laten brengen.

 6. Ik noem de 6-daagse oorlog meer een herovering op wat Arabieren ingepikt hadden. De Turken bijvoorbeeld zijn wel bezetters. Zij bezetten namelijk een deel van Griekenland. Moslims redeneren anders. In de koran staat, dat wanneer moslims een stuk land veroverd hebben, zoiets altijd islamitisch grondgebied zal blijven. Vandaar dat er nooit vrede zal bestaan tussen Palestijnen (Arabieren) en Israël, welke handreiking er ook gedaan wordt. Na Israël, 11 september 1683 of Spanje. Ken je vijand, geschiedenis. Maar eerst zul je deze moeten herkennen en anders zal de geschiedenis zich herhalen.

 7. Een wijs man zei eens, pvda staat voor partij van de arabieren. Dus best logisch dan dat ze voor de palestijnen gaan protesteren.

  • Vooral dat laatste maak ik mij grote zorgen over; dat uit electorale overwegingen de seculiere staat te grabbel wordt gegooid. Als religieuze partijen hier weer de dienst gaan uitmaken, zal het met veel verworven vrijheden weer gedaan zijn. Het gedweep van seculiere partijen met een religie die nog met de voeten in de middeleeuwen staat, is voor mij volstrekt onbegrijpelijk.

 8. Het is bijzonder moedig dat Asjer Waterman, lid van de Partij van de Arbeid en van de Jonge Socialisten Amsterdam, luid aan de bel trok en een Brandbrief schreef! Het is ontstellend dat die partij 12 mei meeloopt met de anti-Israël demonstratie ‘Jongerenmars van terugkeer’.

  Ik dacht aan politiek leider PvdA Willem Drees sr. vele jaren een grote vriend van Israël, draait zich nu om in zijn graf. Ook Asjer Waterman gaat Israël aan het hart en volgt in zijn politieke voetsporen.

  Laat Asjer Waterman nu ook doen wat Willem Drees sr en jr deden toen de PvdA extreem Nieuw Links werd: Zij beëindigden zonder spijt hun lidmaatschap van de PvdA.

  Het is te begrijpen dat Nederland met deze PvdA moreel diep in het moeras aan het zinken is.

  De Eeuwige sprak eens tot Abraham bemoedigende woorden:
  Genesis 12:2…IK zal u tot een groot volk maken, en u zegenen, en uw naam groot maken, en gij zult tot een ZEGEN zijn. 3 IK zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal IK vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden.

  Ik zal morgen op Sjabbat niet meelopen in die mars, maar zal bidden voor de Vrede van Jeruzalem. Mogen allen die haar liefhebben, rust genieten, vrede zij binnen uw muur, rust in uw burchten. Om mijn broeders en mijn vrienden wil ik zeggen: Vrede zij in u: om het Huis van de Here onze God, wil ik het goede voor u zoeken. Psalm 122.

 9. Uiteraard ben ook ik het eens met de brief van Asjer Waterman. Mijn gedachten gaan naar Den Haag 2014. De extreme Jodenhaat tijdens een Gaza (Jodenhaat) demonstratie onder het toeziend oog van een Burgemeester zal ik nooit vergeten. IS vlaggen, vlaggen met hakenrkuis afbeelding, de Hitlergroet werd gebracht en er werd gescandeerd “dood aan de Joden’. De Jodenhaat in Nederland en andere landen is weerzinwekkend. Israel een minilandje dat wordt omringd door landen die als doel hebben de Joden te willen vernietigen. Wat mij verbaast is de selectiviteit van deze mensen. Het is een Israel obsessie. Shalom Israel!

 10. Een uitstekende brief vam Asjer Waterman, het ongemak verwoordend dat ik als sociaal-democraat al jaren ervaar. Wij belijden met de mond en op papier de tweestaten oplossing, maar partijgenoten nemen vaak ongenuanceerd pro-Palestijns stelling. De deelname aan deze demonstratie en het flirten met NIDA in Rotterdam, zijn schaamteloze uitingen van het loslaten van iedere redelijkheid in de stellingname in het tragische Israëlisch/Palestijnse conflict. Zelfbeschikkingsrecht lijkt voor alle volkeren van de wereld te gelden. Behalve voor de Joden.

 11. zo, komt de jonge joodse asjer er achter dat “jonge socialisten” nogal lijkt op “nationaal socialisten”.meer en meer een terechtere vergelijking waar het joden betreft. misschien tijd om op te stappen asjer.

 12. Sta mij toe mijn onbegrip te uiten over dat er uberhaupt nog Joden zijn die zich thuisvoelen bij de linkse partijen. Steeds meer raken Joden in de verdrukking doordat nieuwe Nederlanders de Palestijnse kwestie persoonlijk toe-eigenen en daardoor menen een oordeel te kunnen geven of tot kwetsende acties over te gaan. In hoeverre blijft Europa op deze wijze een veilig thuis voor deze mensen? Ik heb namelijk niet de indruk dat met name de linkse partijen daar iets aan willen doen, of op zijn minst stevig tegen willen of durven optreden. Wel staan ze vooraan bij de officiele herdenkingen etc.

  Maar als ik van de week lees dat de eigenaar van het Joods restaurant in Amsterdam overweegt zijn deuren te sluiten, omdat de gemeente niet thuisgeeft, na alle incidenten, dan is dat toch diep triest!

  Er heerst een gevoel dat men vooral de Islamitische groepen moet behagen, ten koste van veel. Nederland is sowieso een zwakke cultuur. Past zich snel aan, neemt veel op, buigt goed mee. Heeft eeuwen lang een klein land ook successen gebracht. Maar op moment dat er een dominante cultuur dit land binnenstroomt en in kracht toeneemt vrees ik het erste. Gedrag van de linkse partijen is een exponent hier van.

  Ikzelf ben niet Joods, noch heb ik enige verbintenis daar mee, maar goed het gaat me wel in die zin aan het hart dat men Israël vanuit Europa zo makkelijk kritiseert. Van uit enkel emotionele argumenten. Men beseft niet dat de totstandkoming van de Israëlische staat ook het handelen van hen heeft bepaald.
  In Europa zijn de mensen gedwee en gemakzuchtig geworden. Wissel Nederland van plek met Israël en ons land was al lang overrompeld. Misschien maken ze niet altijd de meeste verstandige keuzes, wie weet. Maar het is wel duidelijk dat gezien haar voortdurende dreiging het moet reageren zoals ze doet.

  Vanuit de hoge droge linkse morele deugtorens worden vervolgens zulke acties bedacht als deze. Weg van de minste weerstand en duidelijk niet objectief doordracht…

 13. Gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen is uiteindelijk toch de oplossing!

 14. Bosma: De meerderheid van de Palestijnen denkt daar heel anders over en heeft in blijkbaar eenmalige democratische verkiezingen heel duidelijk aangegeven wat naar hun mening de uiteindelijke oplossing moet zijn. Heeft helemaal niets te maken met gelijkheid en alles met genocide. Leef je op deze aarde ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.