Blok ontmoet Iraanse diplomaat

Terwijl in Iran de protesten tegen het moellahregime steeds luider worden en door veiligheidsdiensten steeds gewelddadiger worden neergeslagen, sprak minister Blok afgelopen week uitgebreid met de Iraanse speciale zaakgelastigde in Nederland, Laya Joneydi.

De twee pleegden overleg over de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), beter bekend als de Irandeal. Dit meldt de officiële Iraanse nieuws site MEHR. Nu Amerika zich heeft teruggetrokken uit de overeenkomst die het Westen in 2015 met de Iraanse regering sloot over de nucleaire aspiraties van het land, richt Iran zijn pijlen op Europese landen om zijn belangen veilig te stellen. Joneydi is adviseur van regeringsleider Hassan Rohani op het gebied van internationaal recht. MEHR noemt in het persbericht de terugtrekking van de Verenigde Staten ‘illegaal’. Joneydi deelde Blok volgens MEHR mee dat als de positieve gevolgen van het akkoord voor haar land niet worden gehonoreerd, de deal niet langer zal worden nageleefd.

Blok zou op zijn beurt hebben gezegd dat hij de terugtrekking van de VS betreurt. “Wij en andere Europese landen doen er alles aan om de JCPOA in leven te houden,” zei de minister volgens MEHR, waarbij hij zou hebben benadrukt dat het in stand houden van de sancties tegen Iran contraproductief zou zijn voor de naleving van het akkoord.

De banden tussen Nederland en Iran zijn de laatste maanden tot ongenoegen van Israël versterkt. Nederland stuurde een militair attaché naar de ambassade in Iran en ook bezocht minister Kaag van Buitenlandse Zaken het land, waar zij onder meer een onderhoud had met Rohani.

2 Reacties

  1. De ministers van Eurabia, sorry, Europa zullen nog even proberen om de dictatuur van de ayatolla’s, die het angstzweet flink uitgebroken is vanwege de algemene onrust, te redden ??? Van Kaag kan ik het wel begrijpen, want op 25 juni riepen de boze Iraanse burgers in koor o.a. : “Dood aan Palestina !”. Wat zouden de boevenvrienden van Kaag moeten beginnen zonder Iraanse steun, nadat andere belangrijke supporters hun de rug al toegekeerd hebben ?

  2. Door je vijanden verraden worden is bedreigend maar als (NL)burgers door je éígen regering verraden te worden is dodelijk.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.