Bloedgeld

Foto: Claudia Kamergorodski

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra bracht deze week een bliksembezoek aan Israël en de Westbank. Dit soort bezoeken wordt altijd minutieus vanuit het ministerie voorbereid door er vooral voor te zorgen dat de Palestijnen zich niet achtergesteld voelen. Ervaring leert dat het aantal bezoekuren aan de ‘ene’ en de ‘andere’ kant tot op zo ongeveer de minuut worden afgewogen. Nederland en Israël zijn van oudsher goede vrienden en ook Halbe Zijlstra staat sympathiek tegenover de Joodse staat. Maar de afgelopen jaren is gebleken dat Nederland in verband met het gemeenschappelijke Europese buitenlandbeleid steeds minder speelruimte heeft – of neemt – om die vriendschap in woord en daad te onderhouden. ‘Brussel is leidend’ is de stelregel in Den Haag.

Lang niet alle lidstaten van de Europese Unie houden zich daar overigens aan. Zweden bijvoorbeeld laat geen kans onbenut om een duidelijke voorkeur uit te spreken voor BDS-activiteiten en beslissingen te nemen ten faveure van de Palestijnen (terwijl ze van de bescherming van de Joodse gemeenschap in eigen huis een puinhoop maken, zie pagina 8). Tsjechië, Hongarije en Roemenië daarentegen hebben zich opgeworpen als een standvastige vriend van de Joodse staat. Maar daar waar beslissingen ten opzichte van Israël politiek ook maar een beetje gevoelig liggen, verschuilt Nederland zich meer en meer achter de blauwe vlag met gele sterretjes.

De avond voordat Zijlstra een bezoek aan de Westbank bracht, werd daar een rabbijn vermoord: Raziel Shevach, vader van zes kinderen. Een terrorist opende vanaf de kant van de weg het vuur op zijn auto. Hamas juichte de aanval naar hartenlust toe en ongetwijfeld zijn er grote groepen Palestijnen op de Westbank die er net zo over denken. En de Palestijnse Autoriteit zal het niet zeggen, maar de haatspraak die het in eigen media en op scholen ten opzichte van Joden aan de dag legt, werkt terroristische aanvallen in de hand. Vooral als we bedenken dat de PA die extremisten blijft betalen voor hun ‘heldendaad’.

Hoewel zelfs voormalig minister Frans Timmermans het al met Abbas over dit bloedgeld heeft gehad, betaalt de PA nog steeds tot 2500 euro (hoe meer doden, hoe langer de gevangenisstraf, hoe hoger de bonus) uit. Ik hoop dat Zijlstra daarover toch een boompje met de Palestijnse leider heeft opgezet. Of heeft hij gedacht: ‘da’s er nou echt een voor Brussel’?

6 Reacties

 1. Laat Zeilstra het naar voren brengen waarom geen arabisch land maar ook Maleisie en andere Moslim landen geen Moslim vluchtelingen opnemen. In de media lees ik daar ook niets over.

 2. Haatspraak niet goed natuurlijk, maar ik heb de hele vorige eeuw de haatspraak over de Moffen meegemaakt en gehoord, terwijl er van bezetting geen sprake meer was en ze allang weer op eigen grondgebied waren. En kijk wat het heeft opgeleverd. En over boompje opzetten. Dat heb ik in de jaren 60 , voor 1967, in israel opgezet met alle goede bedoelingen. Toen was er nog geen sprake van een Joodse Staat maar een staat voor joden.

 3. Systematisch werden alle door Nederland of EU verstrekte goederen aan de Palestijnen door Israel vernietigd. Het loopt in de miljoenen. De nodige rechtzaken hierover zijn nog gaande. Hoe opvallend is het dat de heer Zijlstra een container-scanner bestemd voor de Palestijnen in handen geeft van de joden. Hiermee geef je je goedkeuring aan de bezetter. Ik geef toe in handen van de Palestijnen was dat ding al vernietigd.

 4. Goed opgemerkt door Mw. Voet: Nederland verschuilt zich meer en meer achter de blauwe vlag met gele sterretjes.

  Wat is eigenlijk de herkomst van die blauwe EU-vlag met de 12 gele sterretjes die ook op alle achterbumpers van auto’s verplicht werd? Ik las het in het Ref. Dagblad 18-09-1989…

  Het is geen geheim dat het Vaticaan in een Verenigd Europa is geïnteresseerd. Rome ziet er een mogelijkheid in tot herstel van oude “christelijke waarden” . Het ontwerp van de vlag is afkomstig van Arsene Heitz uit Straatsburg die de vlag ontwierp in opdracht van de Belgische hoogleraar Paul G.M.Lévy, professor Katholieke Universiteit van Leuven. Allemaal Rooms dus!

  Op 25 april 1989 berichtte de L’ Ossevatore Romano, spreekbuis van het Vaticaan: “dat de compositie van de vlag van Europa de figuur van de Madonna heeft willen oproepen, met de blauwe kleur en de kroon van de twaalf sterren? Openbaring 12.

  De Vrouw is volgens Rome, Maria. Op de vlag ontbreekt ze […] de Europese vlag met de twaalf sterren, die ook de Eurobiljetten sieren, is een product van Misleiding op grote schaal. […]

  De officiële Europese uitleg luidt dat de vlag het symbool is van vrede, solidariteit en eenheid, van perfectie en volheid ontleent aan de sterrenhemel. Maar deze uitleg is niets anders dan BEDROG want in werkelijkheid heeft de ontwerper van de vlag zich laten inspireren door de “Wonderdadige Medaille” in 1832 geslagen naar aanleiding van de Mariaverschijning aan de heilige Catharine Laboure,( 1806-1876 ) in Parijs.

  De datum waarop de EU-vlag werd voorgesteld was 8 december 1955, “het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, onze Medeverlosseres”?

  De ontwerper van de vlag voor Europa bedoelde zo de betreffende EU-volkeren onder de Banier van de Koningin des hemels en het vanaf de “Stoel van Petrus” geregeerde Roomse Rijk te brengen.”

 5. Niet te geloven….Maar als dit bekend is/was hoe, in vredesnaam, kan dit dan gehonoreerd zijn destijds…Ik neem aan dat er een COMMISSIE benoemd is ooit. Wij Europarlementariërs gaan niet over één nacht ijs. Ik weet dat die kat.kliek in Rome teveel invloed had/heeft Maar dat ze hier mee wegkwamen is voor mij een raadsel. Dank U voor de info.

 6. Esther, wie kan zich beter identificeren met de gefrustreerde Palestijnen die tevergeefs proberen uit verschillende culturen en met verschillende belangen een eenheid te smeden dan de Europese ministers die voor het zelfde probleem staan en net als de Palestijnen in galop voorbij gestreefd worden door andere partijen ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.