Berlijn draagt keppel

Vijf bekende Berlijners hebben zich met keppel op laten portretteren door de populaire krant de de Berlin Zeitung. Berlin Trägt Kippa staat boven de foto’s op de voorpagina. Het initiatief was een reactie op het incident vorige week toen rabbijn Daniel Alter door een groep Arabische jongens in elkaar geslagen werd.Alter liep met zijn zesjarige dochter over straat toen de jongeren hem vroegen of hij Joods was. Toen hij daarop ‘ja’ antwoordde begonnen ze hem in elkaar te slaan en dreigden zijn dochtertje te vermoorden. Alter liep een gebroken jukbeen op en moest direct geopereerd worden. De daders zijn nog niet gevonden.
In reactie op de aanval is op Facebook opgeroepen tot een Kippa Flashmob: sympathisanten kwamen bijeen en betuigden door het dragen van een keppel hun steun aan de Joodse gemeenschap. Onder andere politici, kunstenaars en zakenlieden liepen mee.

De organisatoren vinden het niet toelaatbaar dat Joden in Berlijn bedreigd worden omdat zij een keppel dragen. Eric Schweitzer, voorzitter van de Berlijnse handelsorganisatie zei: „We zijn blij dat steeds meer Joden van over de hele wereld naar Berlijn komen. Er is hier geen plaats meer voor antisemitsme.” De rector van het Abraham Geiger College in Postdam, waar rabbijnen worden opgeleid, raadt zijn studenten af zichtbaar een keppel te dragen uit angst voor antisemitisme. Een week na de aanval op Alder werd in Berlijn een groepje ultraorthodoxe meisjes op straat omring door een grote groep allochtone jongeren die antisemitische leuzen riepen.

1 Reactie

  1. Met al zijn schuldgevoelens en voorlichtingsacties is Duitsland toch zeer tekort geschoten op het gebied van aanpakken van dit soort groepen jongeren. Oppakken moet kunnen en als straf individueel uiterste voorlichting, gang naar kampen, schoonmaken begraafplaatsen, gedwongen luisteren naar overlevenden en hun nakomelingen en Jiddisch leren. Zoveel en zo lang mogelijk in de Joodse gemeenschap diensten bewijzen… Dat zou trouwens in ons eigen land ook niet gek of te ver gezocht zijn. Ik denk zelfs dat daar een open mind voor is in Nederland bij Joodse mensen…..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.