Beetje schuldig

Het liep wat uit de hand, die Poeriemgrap van vorige week. Toen we het bericht van mijn zogenaamde alia online zetten, was het hek van de dam. Als ik had kunnen inschatten wat voor deining het zou veroorzaken, had ik me wellicht bedacht. Poeriemgrappen zijn traditie in het NIW.

Er zijn klassiekers, zoals de beroemde Miss Piggyverkiezing voor ‘de mooiste vrouw van de PIG’, de Portugees-Israëlietische Gemeenschap. Op de gepubliceerde datum stond een aantal kandidates bij de Portugese synagoge. Er was ‘de Joodse vriendin’ van kroonprins Willem-Alexander. We hadden ‘Mix Match’, een interreligieus datingbureau waarvoor mensen zich echt aanmeldden. Trouw nam het verhaal over, in alle ernst. Atheïst Bart Schut wordt nog steeds gevraagd hoe het met zijn gioer gaat. Zet je zo’n grap online, dan zijn er natuurlijk velen die van het bestaan van Poeriem geen weet hebben. Voor al die lezers: Poeriem viert het verhaal van koningin Esther die het Joodse volk in het oude Perzië redde van een dreigende genocide. We vieren het met verkleedpartijen en grappen, vergelijk het met carnaval en 1 april.

De geschrokken en vooral ook lieve reacties stroomden binnen. En hoe meer en hoe liever, hoe schuldiger ik me begon te voelen. Misschien toch iets te geloofwaardig geschreven? Want een groot deel van de tekst was waar. Ja, ik maak me zorgen om antisemitisme. Ja, ik fantaseer wel eens over een leven in Israël en omdat ik de taal niet voldoende machtig ben, zou ik dan inderdaad iets willen doen met interieurontwerp, yoga en dans. Maar Arnon Grunberg als opvolger? Dáár zou toch niemand intrappen?

Daarbij komt: ik weet dat we ontzettend veel op ons landje schelden, ja, ik bedoel Nederland, maar ik hou van dit land en ben er trots op. Iedere keer als ik op Schiphol land, ben ik weer een beetje blijer dat Nederland mijn thuis is, want we hebben het hier hartstikke goed.

Dus ik maak me weliswaar zorgen, maar hoop ook dat het nog heel lang een hartstikke goed land zal blijven, ook voor Joden. En laten we het van de positieve kant zien: sinds vorige week weten iets meer mensen wat Poeriem inhoudt, om met Gert-Jan Segers te spreken: “Poeriem, phew, weer wat geleerd over Joodse feesten”. Oud-politicus Han ten Broeke hielp journalist Wilco Boom uit de brand: “You’re being purim’d.”

Laat onverlet dat ik me een beetje schuldig voel, een heel klein beetje.

15 Reacties

 1. Lieve schat je weet hoe ik dr over denk.
  We hadden elkaar wel weer ontmoet in Tel Aviv gaf ik je nog wat goede decorating tips en wilde ik ook nog wel met je dansen in de negev.
  Ach dans het leven blijf het leven je bent een waardevol uniek en prachtig mens ik ben blij dat je ook in mijn leven bent.
  Liefs

 2. Last van humor, mevrouw Voet? (In ieder geval: een goede grap want ik vroeg me al af toen ik uw column ‘Ik vertrek’ las: “Kent ze Israël wel?”

 3. Shabbat Shalom Esther, inderdaad was ik erg geschrokken. Veel reacties lieten me al twijfelen en lieten doorschemeren dat het om een purimgrap zou gaan. Stiekum hoopte ik er op, maar ik kon me niet voorstellen dat je geen Aliya zou gaan maken omdat het inderdaad heeeel erg is om als jood in Nederland te leven. Een land die meer en meer antisemitisme gedoogd. Het is diep triest dat mensen zich massaal laten opstoken. Het werk van satan!
  Ik bid elke dag voor de joodse mensen. Ik ben zelf geen jood, maar Christen. Ik schaam me ook voor de Nederlandse kerk. Vandaar mijn reactie op jou aprilgrap waarvan ik oprecht dacht dat het serieus was. Veel liefs en ben toch blij dat je bij het NIW jou belangrijke werk blijft voortzetten.

 4. 24-maart-2019.
  Beste Esther,uw verzonnen Poeriem canard om Nederland te gaan verlaten heeft toch enigszins tot verontrusting en verwarring geleid.
  Heb net weer genoten van uw gedreven en toegewijde bijdrage op T.V in W.N.L.
  Persoonlijk vond ik de opmerking over de steekpartij op de Albert Cuypmarkt van 16-maart-2019 door een ernstig geradicaliseerde man erg relevant. Net als de constatering dat de Koerden die door zeer velen in de steek worden gelaten een geweldige bijdrage hebben geleverd bij het verslaan van I.S.
  Persoonlijk vond ik dat u veel te weinig aan het woord was maar de Nederlandse samenleving mag zich gelukkig prijzen met zo’n zuivere ( Kosjere) vrouw als Esther Voet.

 5. Esther, goed beet had je mij, enige voor mij onverklaarbare twijfel kwam bij mij boven toen ik las dat grunberg jou zou opvolgen, ik heb een vermoeden dat hij niet jouw niveau en finesse heeft.toch wijsheid en zegen toegewenst

 6. Hahaha, nou ik voel me eerder een beetje schuldig want ik trapte er met 2 voeten in. Esther opgevolgd door AG, hahaha, ik dacht, jeetje wat een ramp weer!Hoe nu verder?? Hahaha

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*