Bedreigd

We zagen het op RTV Drenthe: Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vertelde hoe hij naar aanleiding van zijn besluit mee te werken aan de Nacht van de Vluchteling vanuit Westerbork, bedreigingen had ontvangen. Mulder: “Ik kon een nekschot krijgen” en hij was beledigd door “mensen die tegen vluchtelingen zijn en mensen uit Joodse hoek”. Het was nieuws van maandagmiddag 29 april, vlak voor de herdenkingsdagen die voor de Joodse gemeenschap traditioneel zeer beladen zijn, terwijl de commotie over de kwestie al lang was verstomd. Mulder had de hevige protesten van Joodse Nederlanders – sommigen verbonden aan Westerbork zelf maar ook van het CJO – naast zich neergelegd. De wandeling zou gewoon doorgaan.

Bedreigingen zijn ontoelaatbaar. Altijd. Overal. Uiteraard ook als die uit Joodse hoek komen. Mulder had daar meteen aangifte van moeten doen. Dat heeft hij nog niet gedaan, zo erkent hij in het interview dat hij deze week met het NIW had. Mulder geeft de bedreigingen op als reden voor de afgelasting. Het ging hier dus helaas niet om voortschrijdend inzicht, maar om het toegeven aan die dreigementen.

Op het artikel op pagina 11 dat wij Mulder ter inzage stuurden, kwam woensdagmiddag tien over half zes een epistel terug dat zich qua lengte kon meten met het artikel zelf. Nergens erkent Mulder dat de beslissing zelf niet zo slim was en dat hij de commotie dus misschien aan zichzelf te danken had. Hij kende immers ook Joden die wel achter dit plan stonden. Naar hen had hij besloten te luisteren en tegelijkertijd legde hij de gevoelens van Holocaustslachtoffers en hun nabestaanden die er grote moeite mee hadden, achteloos naast zich neer. Je mag van een man in deze functie meer empathie verwachten. Het verbaast mij zeer dat een directeur van Westerbork niet begrijpt dat het getuige de commotie om een grote groep gaat die niét achter het plan staat.

Mulder presenteert zichzelf als slachtoffer: van verontwaardigde Joden. Geen enkele zelfreflectie: niet over zijn besluit, niet over zijn onhandige manier van communiceren, niet over het in de kou laten staan van de verontwaardigden, en ook niet over hoe hij het advies van het CJO in de wind sloeg. Mulder vindt dat de beledigingen en bedreigingen aan zijn adres te wijten zijn aan NIW-medewerkers en anderen. Maar hij blijft stil over de golf van anti-Joodse reacties op sociale media die volgden op zijn besluit de boel af te blazen.

Had iemand die al zo lang directeur van uitgerekend Kamp Westerbork is, niet beter moeten weten?

8 Reacties

 1. Helaas wordt het klimaat in Nederland steeds giftiger. De Kristallnacht herdenking wordt gekaapt door Meulenbelt c.s. om de situatie van de Palestijnen onder het licht te brengen. De dodenherdenking wordt zo breed getrokken dat het een nog slappere thee wordt dan Cohen gewoon was met liters te drinken en Westerbork wordt geleid door een man met het empathisch vermogen van een kookwekker.

 2. Heel duidelijk samengevat! En ja het blijft een triest signaal. Ik denk al weer aan de volgende toestand.
  Ik hou mijn hart vast voor 5 mei als er demonstratie recht is op De Dam. Het lijkt wel of er een bodemloze put is opengetrokken.

 3. Mulder schept het klimaat waarin antisemitisme kan gedijen. Een waardeloos bestuurder die niet naar waarschuwingen luisterde (het gesprek met de hoofdredactrice van het NIW werd door hem verbroken), talloze keurige mail hondsbrutaal beantwoordde en nadat de zaak niet meer haalbaar bleek de schuld aan de …. gaf. Frits Barend, Esther Voet en ikzelf werden daardoor ineens een ‘Joodse Lobby’ of intimiderende bedreigers. Eigenlijk is een aanklacht tegen dit stuk falderappes op z’n plaats.

 4. Beste meneer Mulder,

  De mens is blijkbaar in staat om op een bijna idillysche plek (Haus am Wannsee) een ondenkbare systematische uitroeiïng van een geheel volk te plannen en vervolgens uit te voeren. Het is van eminent belang een dergelijk gruwelijke daad tot in de lengte der dagen te blijven herdenken op plekken waar deze zijn begin had (Kamp Westerbork), opdat we herhaling ervan weten te voorkomen. Het ‘verdunnen’ van deze herdenkingsplekken door er andere gebeurtenissen aan te koppelen vervaagt de herinnering aan het ondenkbare waar we als mens toe in staat zijn en vergroot de kans op herhaling. Uitgerekend u als hoeder van Kamp Westerbork dient dit te beseffen.

 5. Ik begrijp dat het kamp vooral met Joods geld is ontstaan, gestolen van weggevoerde Joden. Kunnen jullie op grond hiervan geen beroep doen op regering of gemeente om het in jullie bezit te krijgen? Het is toch gewoon Joods eigendom?

  Ik ieder geval zou de directeur Joods moeten zijn, altijd.

  En kan deze directeur ook maar enig bewijs leveren voor die dreigementen? Moeten wij zomaar aannemen dat het zo is?

 6. Een antisemiet is niet alleen direct te herkennen aan zijn minachting jegens Joden, maar ook indirect: aan diens verontwaardiging over de gevoelens van Joden ten aanzien van de Holocaust.

 7. Dirk Mulder zou aangifte moeten doen en/of de bedreigingen publiceren, zodat we ten eerste weten dat de bedreigingen echt zijn en ten tweede kunnen helpen de daders op te sporen. Hoe weet hij bijvoorbeeld zo zeker dat de dreigingen vanuit rechts-Joodse hoek komen. Dan staat er misschien een afkorting of een naam bij, zodat die groepen of personen tot de orde geroepen kunnen worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*