Arnon Grunberg, nuttige idioot

Foto: Claudia Kamergorodski

Er zijn van die dagen waarop je je beter ver van sociale media kunt houden.Had ik dat dit weekeinde gedaan, was mij een nogal onverkwikkelijke discussie met schrijver en Volkskrant-voorpaginacolumnist Arnon Grunberg bespaard gebleven. Maar op zowel Facebook als Twitter attendeerden verschillende Joodse vrienden en volgers mij op zijn Voetnoot van 4 mei. Mijn abonnement op die krant heb ik natuurlijk al jaren geleden opgezegd, want ik ben nu eenmaal geen masochist.

Grunbergs Voetnoot heette ‘Herdenken’ en natuurlijk ging het daar helemaal niet over. Nee, de schrijver greep zijn column op deze beladen dag aan om de lezer nog eens het allang als nepnieuws ontmaskerde bericht dat 95 procent van de antisemitische incidenten in Duitsland uit extreemrechtse hoek komt door de strot te duwen. Voor wie dit heeft gemist: het is onzin, de Duitsers rekenen automatisch bijna alle gevallen van Jodenhaat aan extreemrechts toe. Grunberg wist dat natuurlijk best, maar een kruistocht is nu eenmaal een kruistocht en oh boy, is Arnon op kruistocht.

“Wie veinst dat antisemitisme een islamitisch probleem is, bezoedelt de herinnering aan de Holocaust,” schreef hij in zijn Voetnoot. En: “De Jood gebruiken om een ander mee te slaan, is klassiek antisemitisme.” Toen ik mij op Twitter verbaasde over deze uitspraken, kreeg ik onmiddellijk om de oren van de schrijver zelf. Ik misbruikte de Jood om mijn eigen haat te legitimeren en was dus een antisemiet. Erger nog: “De zes miljoen vermoorde Joden waren slachtoffer van witte, christelijke Europeanen,” wist Grunberg, om eraan toe te voegen: ‘mensen zoals u’.

Mensen zoals ik. Ga er maar aan staan. Wat maakt het dan nog uit dat ik weinig mensen ken die witter zijn dan Arnon Grunberg – qua huidskleur, qua denkwijze, qua alles eigenlijk. Of dat ik atheïst ben. En 25 jaar na de Shoa geboren. Nee, mensen zoals ik hebben zes miljoen Joden vermoord. Als Arnon Grunberg in al zijn New Yorkse celebrity-Joodsheid zegt dat het allemaal mijn schuld was, wie ben ik dan om daar aan te twijfelen?

Maar toch. Schreef hij niet zelf dat ‘de Jood’ gebruiken klassiek antisemitisme is? En deed hij dit niet zojuist bij mij? Sterker nog, heeft hij niet zijn hele columnistenschap lang de jaren dertig en de Holocaust gebruikt – ‘misbruikt’ volgens zijn eigen definitie – om het rechtspopulisme te bestrijden? En ben ik echt schuldig aan wat mijn medecontinenters een kwart eeuw voor mijn geboorte hebben aangericht, enkel omdat wij dezelfde huidskleur hebben? Als dat zo is, vindt  Grunberg dan ook dat moslimbaby’s die in 2026 worden geboren verantwoordelijk zijn voor 9/11? Ik denk en hoop van niet, maar dat zou wel zo consequent zijn. Is Arnon Grunberg dan helemaal niet zo consequent, maar misschien een ietsepietsie, een heel klein beetje, slechts een snuifje hypocriet?

Dat vindt hij vast zelf niet, want zijn strijd – zo liet hij ook nog weten – is vooral gericht tegen de opvatting dat al het antisemitisme tegenwoordig van mohammedaanse makelij is. Maar er is letterlijk niemand die dat beweert. Op aarde. Wat mij opviel was de enorme bijval die de schrijver kreeg vanuit, laten we zeggen, ‘antizionistische’ hoek. Personen die normaal gesproken hun neus ophalen voor alles wat Joods is – ik noem Denk-Kamerlid Farid Azarkan en verschillende redacteuren van de antisemitische haatsite Krapuul. Collectief stonden zij te juichen bij Grunbergs redenering dat het aankaarten, laat staan het willen bestrijden, van islamitische Jodenhaat zelf antisemitisme is. Nogmaals, als het om rechtspopulisme gaat, doet de schrijver zelf al jaren niet anders. Het gaat Grunberg c.s. dan ook helemaal niet om antisemitisme, dat interesseert ze geen haar op hun toges, maar om de vraag of de Jodenhater wel het juiste profiel heeft. Lees: man, blank, rechts van het midden.

Dat Grunberg bereid is de Joden te offeren op het altaar van zijn politieke overtuigingen, aan hangjongeren, wannabe-jihadi’s en als Palestijnenvriend vermomde serieantisemieten, is voor wie hem met enige regelmaat leest allang geen verrassing meer. En dat hij daarvoor liegt en een verbluffende hypocrisie tentoonspreidt ook niet. Grunberg heeft de pathologie van de fellow traveller, de naam die men in de vorige eeuw gaf aan de rode meelopers die hun ogen sloten voor de misdaden van het communisme omdat zij (in het gunstigste geval) geloofden in een betere, linkse wereld. Lenin zelf had een andere, adequatere naam voor hen: useful idiots. Zeg nou zelf, kent u een nuttiger idioot dan Arnon Grunberg?

17 Reacties

 1. Niets aan toe te voegen Bart Schut. De mooipraters en weg-kijkers zijn medeplichtig. Wanneer iemand getuige is van een misdrijf en niet ingrijpt is medeplichtig. De linkse Gutmensch – waar Grunberg toe behoort – is meer dan medeplichtig. Hij vergoelijkt het.
  Natuurlijk woont Grunberg niet in Geuzenveld of Bos en Lommer in een sociale huurwoning middenin de islamitische gemeenschap. Hij woont in het Joodse NYC. Wat een luxe om je dan een mening hierover aan te meten.

 2. Ik heb de boeken en columns van Arnon Grünberg met plezier gelezen, hij zet me aan het denken, ook als ik het er niet mee eens ben, altijd verrassend, een groot schrijver.

 3. Helaas is Grunberg niet de enige Joodse ‘nestvervuiler’.Hij is ook niet de 1e en zal helaas ook niet de laatste zijn. Het enige wat wij tegen dit soort idioten kunnen doen is altijd een luid en duidelijk tegengeluid laten horen.

 4. Los van het feit dat ik het absoluut niet eens ben met AG, wij Joden hebben en nemen de vrijheid het niet met elkaar eens te zijn. Wij lopen niet aan een leiband.

  • Er zijn ook nog eens 1,2 miljard mensen van een bepaalde levensovertuiging die het niet met Joden eens zijn. Ook geen probleem zeker?

 5. Arnon Grunberg moet met keppeltje op door de Rivierenbuurt in Utrecht lopen, of in welke stad dan ook in Nederland groter dan 30K. Kijken of hij dan nog zo overtuigd is van zijn pedante ‘gelijk’.

 6. Grünberg is idioot, maar useful is hij zeker niet. Het is een poseur met weinig diepgang maar slaagt erin zijn ongein als briljante vondsten te verkopen.
  De glans is er allang af; zijn boeken liggen voor een habbekrats in iedere kringloopwinkel.Het spoor dat je nalaat Grünberg,is wat telt. Niet je opgeschreven theatrale onzin.

 7. Interessant. Joden die elkaar de maat nemen. Beste Joodse vrienden, als het jullie hier niet bevalt, neem een enkele reis Tel-Aviv en kom nooit meer terug. Nederland heeft helemaal geen Joods-christelijke wortels, alleen christelijke. Ik ben overtuigd Protestant, en daar is niets Joods aan.

  • Voor uw informatie: Jezus was een jood, zijn discipelen waren joods en de schrijvers van de evangelies en de rest van het Nieuwe Testament waren joods. Hoezo geen Joods.Christelijke wortels?

  • Beste meneer Damhof, hartelijk dank voor uw aansporing om te emigreren ! Hoewel het idee niet nieuw is en de laatste tien jaren veel jonge gezinnen, zowel Joodse als niet-Joodse, die goed begrijpen waar het hier naartoe gaat al geëmigreerd zijn uit zorg voor de toekomst van hunzelf en van hun kinderen, vind ik het toch heel goed van u om de weifelaars nog eens aan te moedigen. Dat u die Joodse wortels van het Christendom nog niet ontdekt heeft, die precies verklaren waarom de eerste Christenen, toen nog messiaanse Joden, zowel als rabbijnse Joden na de opstand van Bar Kochva door de Romeinen als straf als slaven werden afgevoerd, dan wel met economische maatregelen het leven in het land van Israël onmogelijk werd gemaakt, waarmee de verspreiding begon. U bent natuurlijk te druk met de toekomst om u in het verleden te verdiepen, met zaken zoals bijvoorbeeld het dilemma wat ú straks moet gaan doen: Kiezen voor een moeizaam en gevaarlijk bestaan zoals die overtuigde Christenen in Egypte, die vele generaties geleden op een dag wakker werden in een land dat ineens islamitisch geworden was en sindsdien gebleven, of zelf emigreren ?

  • Beste Klaas, Wellicht is dit nieuw voor u, maar de bijbel is door Israel tot u gekomen. Sterker nog, alle apostelen waren Joods, zelfs Lucas ( want hij was arts ;-))Oh ja en Yeshua, waar is Hij ook alweer geboren? En uit wie? EN mocht u in de wederkomst geloven, waar komt yeshua terug en als wat? Koning van Israel of zoiets?
   Uw opmerking over ” een enkele reis nemen ” is antisemitisme van de bovenste plank en getuigd van weinig wijsheid. Ik stel voor dat u eerst eens wat bijbelkennis opdoet voordat u zo hoog van uw toren van Babel blaast.
   Ik lees het NIW omdat ik het zeer verhelderend vindt. tevens is er voor ieders mening ruimte. Kom daar maar eens om in uw protesteernde kerkgenootschap.
   Trouwens bent u al eens in Israel geweest? of heeft u wel eens een echt gesprek met een Jood gehad? Zeer verhelderend!

 8. Arnon Grunberg is een pathologisch deerniswekkend geval van de beruchte “Joodse zelfhaat”. Hij leek aanvankelijk een origineel, want ook inspirerend provocerend schrijver. In woord en geschrift heb ik hem meermaals hoog geprezen. Tot hij, wellicht door te groot succes en kritiekloze bewondering, in het levensgevaarlijke Stockholm-syndroom verzeilde: de vereenzelviging met de vijand. Grunberg is ineengeschrompeld tot een zielige dwerg, verdwaasd om zich heen slaand, een icoon van het nieuwe fascisme zoals dat met name door columns en “opiniestukken” de Volkskrant en NRC-HB als politiek correcte idiotie aan de oppervlakte komt. De ondergang van een talent. Arnon Grunberg is verworden tot een van de deerniswekkende personages uit zijn eigen romanwereld. Een totale loser. Misschien wel knap dat hij zijn eigen gekte en waardeloosheid al lang geleden zelf beschreven heeft.

 9. Grunberg is een enorme idioot die alles bij elkaar verzint om te laten zien dat hij zijn Islamitische vrienden verdedigt tegen al die foute blanke mannen. Dat deze totale idioot nog steeds op handen gedragen wordt in ons naieve tolerante land doet je regelmatig twijfelen aan de geestelijke gesteldheid van ons Nederlanders…..

 10. Net als Bart Schut mijd ik de Volkskrant als de cholera. Toevallig, werkelijk heel toevallig, viel mijn oog op bovengenoemde column. Vond het heel naar dat ik als niet-Joodse Nederlandse burger die begaan is met het lot van het Joodse deel van de Nederlandse bevolking én met de staat Israël zo word weggezet. Ik vrees het anti-semitisme van de Islam op dit moment in de geschiedenis meer dan dat ik het anti-semitisme van Neo-Nazi’s vrees’maakt mij dit een klassiek anti-semiet? Het moet niet gekker worden

 11. De term ‘useful idiot’ is helemaal niet van Lenin afkomstig.
  Laat staan dat Lenin dat in het Engels zou hebben gezegd.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.