Amsterdams duoraadslid collecteert voor BDS

Vreer Verkerke, duoraadslid voor partij BIJ1 in Amsterdam, heeft eind juli op het Leidseplein in Amsterdam gecollecteerd ‘voor Gaza’.

Dat blijkt uit beelden die het NIW toegestuurd kreeg. Het raadslid collecteerde samen met BDS-activist Simon Vrouwe bij diens inmiddels beruchte karretje. De ‘artistieke installatie’ van Vrouwe bestaat steevast uit foto’s van Syrische oorlogsgruwelen die worden afgedaan alsof deze hebben plaatsgevonden in Gaza.

Vrouwe werd in het afgelopen jaar meerdere keren aangehouden en veroordeeld voor illegaal collecteren. Ditmaal zei de activist wél een vergunning te hebben gekregen voor het inzamelen van geld. Volgens Vrouwe zouden de opbrengsten gaan naar ‘zonnecollectoren’ voor het Shifa-ziekenhuis in Gaza. In totaal mocht BDS volgens Vrouwe een week lang legaal collecteren.

Op Facebook laat het BIJ1-raadslid zich ook negatief uit over de Joodse staat. Zo schrijft Verkerke dat de Palestijnse bevolking protesteert tegen ‘indringers die er al 70 jaar huishouden’ en dat Gaza zou worden ‘vermorzeld door Israël dat een Joods land wil hebben’. Volgens het duoraadslid zou Israël zich moeten terugtrekken tot op de grenzen van 1948 (let wel, niet van ’67 dus) en moeten beginnen met herstelbetalingen. “Dan kunnen we verder kijken,” aldus de volksvertegenwoordiger.

19 Reacties

 1. Hoe is het mogelijk dat die linkse rakkers,als raadslid functioneren en tevens als “bijbaan” collecteren voor BDS?
  Ze hebben geen idee hoeveel Arabische mensen( zg Palestijnen” ze treffen met die BDS.Zij hebben daardoor geen werk meer!
  Bovendien mag je als raadslid je wel eens beter informeren over de geschiedenis van het 70 jarige bestaan van Israel.

  • Raadslid zijn is geen fulltime baan. Duo al helemaal niet. Verder vind ik dat een raadslid zich niet per definitie hoeft te informeren over Israël. Liefst niet. Laat ze groene daken aanleggen of de wegen veiliger maken.

 2. “Volgens het duoraadslid zou Israël zich moeten terugtrekken tot op de grenzen van 1948 (let wel, niet van ’67 dus) en moeten beginnen met herstelbetalingen. “Dan kunnen we verder kijken,” aldus de volksvertegenwoordiger.”
  Hahahaha, weer zo’n ‘vooraanstaand’ Nederlands schooljongetje, met het betweterige wijzende vingertje….. Van welk partijtje was hij ook al weer? “Bij1geraapt”?! Zielig….

  • “De grenzen van 1948” en “de grenzen van 1967” is hetzelfde!
   De oorlog van 1948 en de wapenstilstand die daarop volgde resulteerde namelijk in grenzen die zijn blijven gelden tot 1967.

 3. Ik betwijfel of de bijzondere gevallen Simon Vrouwe en Bij1 interessant genoeg zijn voor een artikel in een psychologisch vakblad, voor mij zijn ze dat in ieder geval niet. Tijdens een bezoek enkele weken terug aan Amsterdam met kinderen en kleinkinderen hebben we onze Michael demonstratief de hand geschud en succes gewenst en daarmee laten weten hoe wij erover denken.

 4. Wat mij en vele anderen steeds verbaast is dat deze mensen die zo begaan zijn met de medemens zo slecht en eenzijdig geschoold en geinformeerd zijn. Normale historische en academische geschriften laten de historie van het land Israel zien, het diepgewortelde en millennia oude antisemitisme, de verdrijving van de joden en moordparijen op joodse mensen in het midden oosten ver voor de staat Israel een staat was. Het gezoen met Hitler door de grootmoefti van Jerusalem. De joodse oorsprong van Jerusalem en vermoorden door Palestijnen van onschuldige joodse burgers. Laten wij ook niet het vreselijke gedrag van Hamas, Fatah tegen hun eigen burgers niet vergeten. Inderdaad als je het dan voor Hamas en concorten opneemt hebben psychiaters ook de handen vol aan je. Misdadih.

 5. Deze collecte was voor het kleine Dar Essalam ziekenhuis in Khan Younis (zuidelijk Gaza). De Stichting Palestina steunt dit ziekenhuis met geld voor medicijnen, de opleiding en inrichting van wijkposten, het Poor People Fund (voor wie zelf de ziekenhuiskosten niet kan betalen) en noodhulp. Deze collecte gold speciaal de installatie van zonnepanelen.

  Vindt het NIW het verkeerd om te collecteren voor een ziekenhuis?

  • De salafisten collecteren voor het graven van waterputten, wat is daar mis mee, behalve dat het geld in de praktijk naar terreur gaat ?

  • Niets verkeerd met collecteren zolang het legaal is. Alles fout met BDS, een zogenaamd humanitaire groepering die mensen en dan vooral de Palestjnen het leven zuur maakt (zie bijv. Soda-Club). Indien Hamas nou die miljoenen die zij investeren in onder anderen die terreur-tunnels nu eens in hun bevolking zouden investeren had het Poor People Fund niet eens nodig geweest.

  • Het genoemde Essalam ziekenhuis ( مستشفى دار السلام ) maakt op zijn site pas op 15.01.2018 melding van de aanschaffing van zonnepanelen, voor een prijs van 30.000 dollar, ruim na het begin van de “drooglegging” van Gaza door Abu Mazen en nog veel langer na de genoemde collecte. Er wordt met geen woord gerept over of bedankt voor donaties, in tegenstelling tot andere zaken, waarvoor wel bedankt wordt.

   • Vindt u het echt vreemd dat de opbrengst van deze collecte die nu gehouden wordt nog niet overgemaakt, ontvangen, uitgegeven, verwerkt en op de website vermeld is?

   • Ja, ik vind het echt vreemd dat je gaat collecteren voor iets wat al op het dak van het ziekenhuis staat en vraag me dan af waar het geld dan werkelijk voor bestemd is, temeer omdat het ziekenhuis aan zijn westelijke kant grenst aan een Hamas-instituut.

   • Ook vind ik het vreemd, dat de uitgebreide site van het Dar es-Salam ziekenhuis bij de Salah ed-Dinstraat in Khan Yunis, met o.a. informatie over de zonnepanelen inclusief een foto ervan, die gisteren nog te vinden was door de naam in latijnse of of in arabische letters in te geven, nu spoorloos verdwenen is.

 6. Meestal waren het dictators die schuldig waren aan genocide op hun eigen volk. Echter steeds vaker zie je dat organisaties waarvan de leiders in weelde leven en eigen volk in totale armoede houden, door niet in banen en werk te investeren en veel erger, in angst houden door de schuld bij anderen te leggen. Een helaas triest voorbeeld is de gijzeling van eigen burgers door hen de grens tussen Gaza en Israël te laten bestormen, wetende dat Israël haar grenzen zou verdedigen en de media Israël daarvoor zouden veroordelen. In de Westbank is het een heel ander geval waar men bezig is, succesvol te investeren. Allerlei industrieën bloeien op, die het nationaal inkomen laten stijgen die aan het volk ten goede komen. Mensen die de misdaden ondersteunen die vanuit Gaza gepleegd worden, verhinderen betere levensomstandigheden voor het volk. Vreer Verkerke en Simon Vrouwe acht medeverantwoordelijk voor de doden die in Gaza zijn gevallen en nog zullen vallen.

  • Graag mijn instemming met genuanceerde reaktie van Denker. M.i. zijn de tirannieke politieke leiders van de Palestijnse burgers hun grootste vijand en een 70-jarig sta-in-de-weg voor hun eigen vooruitgang. Met elke cent voor BSD draag je bij aan de verpaupering van het Palestijnse volk. Indien de Palestijnen zich echt zouden focusen op vrede en samenwerking met Israel zou die regio een geweldige opkopmende markt kunnen worden.
   Elk woord of beeld besteed aan bovengenoemde activisten is er een teveel. Ik beschouw hen niet meer dan “useful idiots”, ergo niet meer dan notoire wegkijkers niet gehinderd door enige interesse om kennis van zaken op te doen, maar slechts gedreven om in hun eigen subcultuur popi jopie aanzien te verwerven.

   • Zelfs stevig rechtse Israëlische politici bekommeren zich in de praktijk meer om het welzijn van Palestijnen dan zowel Palestijnse politici als Europese Palestina-activisten. De laatsten bekommeren zich voornamelijk om hun eigen ego. Het is wel jammer dat hun toegestaan wordt hier te collecteren voor terreur onder het mom van liefdadigheid.

 7. Dit is antisemitisme waar je op kunt reageren. Helaas zie je dat hetzelfde op een meer diplomatieke manier ook gebeurt. Het antisemitisme/antizionisme neemt hand over hand toe. Het hierop reageren stempelt je zo langzamerhand tot een rechtse extremist. Van de politiek en de kerk, uitzonderingen daargelaten, hoef je niets te verwachten.

 8. Een duo-raadslid heeft geen zetel (dus ook geen stemrecht) in de gemeenteraad, maar participeert in raadscommissies. Bij1 is met hakken over de sloot met 1 zetel terechtgekomen in de gemeenteraad van Amsterdam als gemarginaliseerde politieke partij. De kans acht ik overigens klein dat Bij1 een volgende keer terugkeert in de raad. De stemmen die Bij1 kreeg bij de 2e Kamer verkiezingen uit de regio Amsterdam was aanzienlijk meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Amsterdam Zuidoost verloor Bij1 veel aanhang en sympathisanten. Het proces van afkalving is al ingezet. Het is echter goed om het publiek te informeren over de activiteiten van een politieke partij. Als Bij1 zich profileert als BDS aanhanger, zal dat zeker tegen hen gebruikt worden bij de volgende verkiezingen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.