Ambassadeur Israël reageert op rel rond NRC-journalist die Israël moet verlaten

Foto: Dirk P.H. Spits/DPHOTO
Foto: Dirk P.H. Spits/DPHOTO

 NRC-journalist Derk Walters moet per 1 juli Israël verlaten. “Wij kunnen niet anders dan het besluit te zien als een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over dat land te belemmeren,” aldus NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. De Israëlische ambassadeur in Nederland Aviv Shir-On had een uitgebreid interview met het NIW, waarbij hij ook ingaat op deze affaire. Zie hieronder zijn reactie. Het hele interview vindt u morgen in het NIW.

Ambassadeur Aviv Shir-On: “Laat ik het zo zeggen. De pers heeft het voordeel om een overheid zonder pardon te kunnen bekritiseren. Maar het is geven en nemen; het lijkt erop dat het moeilijk is voor de pers om kritiek te ontvangen. Het belangrijkste is dat deze beslissing niet is genomen vanwege de manier waarop de NRC verslaggeeft, maar vanwege het feit dat Derk Walters wetten en regels heeft overtreden die voor alle journalisten in Israël gelden. Als deze beslissing was genomen vanwege de manier waarop de NRC verslaggeeft, was dit [het niet verlengen van het visum, red.] al lang geleden gebeurd. Ten slotte, velen zeggen dat dit niet gebeurt in een rechtsstaat, maar als je in een rechtsstaat de wet overtreedt, moet je daarvoor een prijs betalen.”

 

5 Comments

    • @ Wim Ruygrok: Ja, dat hebben ze en dankzij die vrijheid van pers en een pers die oneerlijke feiten boven water haalt, belanden in Israël politici die niet deugen in de gevangenis, in tegenstelling tot de situatie in Nederland, waar sommige eenzijdige kranten de waarheid zonder schroom verdraaien of ronduit liegen en politici die de boel flessen hun leventje rustig door kunnen zetten.

  1. @Robert Zurel,

    Ook ik denk bij NRC een ondertoon aan vooroordelen te herkennen tav Israël. Iets van latent antisemitisme misschien of antiwesters of antikapitalistisch etc. Dat gezegd hebbende: ze hebben wel een aantal standaarden die zij redelijk goed hanteren, dat biedt dan bescherming tegen die eventuele vooroordelen.

    Verder is het, mi, belangrijk om een van de meest gelezen kranten van het land niet te negeren, dan weet je niet meer wat er speelt in de politiek of samenleving. Al kan ik me voorstellen dat al die negativiteit niet goed is voor het welbevinden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*