Alleen

Onze oudste wordt vandaag zeventien jaar. Onvoorstelbaar wat een mijlpaal.

Zijn laatste jaar als kind is ingegaan. Want als je kind achttien wordt is het gelijk volwassen. Heb je er geen omkijken meer naar, woont hij/zij zelfstandig. Verdient het kind geld en denkt het na over de namen van je kleinkinderen. Onzin natuurlijk. Mijn eigen ouders hebben me geleerd dat je kind altijd (je) kind blijft, hoe oud het ook is. Maar wat zijn de omstandigheden nu anders dan zeventien jaar geleden!

We woonden vrolijk in Zwolle en er was nog geen sprake van terreurdreiging. De Twin Towers zouden het nog drie maanden volhouden, Theo van Gogh pafte er vrolijk op los met drie jaar in het verschiet. Soms stond er een politiebusje voor de sjoel. De agenten kregen thee. Dat was het wel. Ongedwongen Joods leven met af en toe een donkere wolk, zoals elk mens die in zijn leven wel ontmoet. We verhuisden naar het West’n, omdat we meer Joods leven wilden en dat is in Amsterdam en omstreken nou eenmaal voorhanden.

Langzaamaan werd het leven ingewikkelder. Ik hoef het u niet uit te leggen, ook u ziet de vestingen waarin de synagogen zijn veranderd, het onvoorstelbare gedoe als je je kind naar een Joodse school brengt. De stress. Het sussen. Ook nu nog zijn er genoeg mensen die zeggen dat het tussen onze oren zit. Dat we ons bang laten maken, dat er eigenlijk niet zoveel loos is. Vandaar ook de tienduizenden Franse Joden die inmiddels zijn vertrokken naar Israël. Die gaan daar heerlijk een paar decennia op vakantie natuurlijk. Want er is eigenlijk niks aan de hand. ‘Ha, maar dat is buitenland hè! Das heel nie hier hee!’ Oké. Laten we het dicht bij huis houden, helemaal prima.

Unheimisch
Ik pik een willekeurige dag, een dinsdag, drie weken geleden. Mijn toen nog niet jarige kind ging met school op reis naar een Duitse universiteit. Gezellig met andere pubers in een bus, dolle boel. Totdat de jongen naast hem ontdekte dat hij naast een Jood zat en per se ergens anders wilde zitten. Hij vertelde mijn zoon hartverwarmend dat hij hoogstpersoonlijk de Joden zou uitroeien. Dezelfde dag hoorde ik van een vriend dat hij die ochtend was afgesneden door schreeuwende mannen in een auto. Het werd bijna een ongeluk. De mannen hadden hem op de korrel genomen omdat hij een keppel droeg. In de middag belde ik met een klant die me vertelde dat ze geen zaken met me wilden doen omdat ik Jood ben. Een schrale troost: ook met ‘negers’ wilden ze niets te maken hebben. Deze drie dingen, op één dag. Er is natuurlijk niets aan de hand. Niemand is gewond geraakt. Het viel reuze mee. Mensen met rood haar hebben het ook moeilijk. Bagatelliseer maar door. Er hangt wel degelijk wat in de lucht, en het geeft me een unheimisch gevoel.

Laten we toch weer eens over de grens kijken: De VN stemde de afgelopen week over het onzalige plan van Algerije en Turkije om voor de zoveelste keer Israël aan de schandpaal te nagelen voor gewelddadigheden die op zijn pad kwamen. Het maakt niet eens uit waarover de resolutie echt ging, het is toch elke keer hetzelfde liedje: Israël is vreselijk, de Palestumpers zijn ook vreselijk, maar dan vreselijk zielig. Net even wat anders. Afijn. Honderdtwintig landen steunden de resolutie, vijfenveertig onthielden zich van stemming (en spraken zich niet uit, steunden Israël niet). Acht landen stemden tegen. Acht! Uiteraard zaten hier de VS en Israël zelf bij. Onder de landen die voor de resolutie stemden vinden we België, Frankrijk en Spanje. Ons eigen heldhaftige Nederland onthield zich van stemming.

We staan er alleen voor. Wereldwijd.

23 Reacties

 1. Het is al eeuwenlang hetzelfde verhaal. Ik lees net twee interessante boeken over de geschiedenis van de Joden in Europa en een uitgebreid historisch onderzoek over het nomadisch bestaan in Europa van de Sefardische Joden. Nagenoeg 2000 jaar gediscrimineerd, vernederd, gebruikt, misbruikt, uitgeperst, afgeperst en wanneer het uitkwam, vermoord, gemarteld, beroofd, en, diegenen die overbleven, verbannen, zonder enige bezittingen, slechts de kleding die ze droegen. Vele honderden keren, 2000 jaar lang. Door de katholieke kerk, monarchisten, protestanten, communisten, socialisten, fascisten….de lijst is lang. Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitse en Italiaanse deelstaten, Rusland….enz. In de moslim wereld exact hetzelfde patroon. Jihad verovert nu ook Europa, zonder slag of stoot, iets wat ze 1100-1300 jaar geleden met geweld niet lukte. Extremisten haten elkaar, vermoorden elkaar, maar er is één ding wat hun bindt: antisemitisme. Gelukkig hebben altijd maar weer een aantal Joden al die moord- en slachtpartijen en uitbanningen overleefd. En we zullen dat blijven overleven, coûte que coûte. Gelukkig hebben we nu weer een eigen thuis, verfoeid Israël. Am Israel chai

 2. Roel, ik ben geen jood maar ik zie het om me heen. Joden, vrijmetselaars, Bilderberb, nieuwe wereldorde. Griezelig, heel vervelend. Beangstigend, vooral omdat een groot deel van de “medelanders ” Dit met de giflepel dagelijks op Al Jazeera zien en horen maar diezelfde medelanders steken hun leeftijdgenoten aan. En onze overheid die ook heel moedig de Turkse e Marokkaanse Nederlanders weigert of niet durft de les te lezen. En….hand in eigen boezem, wij Nederlanders doen soms heel hard mee, vlak dat niet uit.

 3. Een goed artikel met een unheimische ondertoon die zo waar is. Hoelang kan en wil de overheid ons nog beschermen ? Hoelang is er nog joods leven mogelijk in Europa. Onze ‘leiders ‘willen immers meer men meer moslims binnen laten. Miljoenen. Daar is geen kruid tegen gewassen.

  • Als er miloenen Moslims in Nederland komen te woonen, dan is het gauw gedaan met de Joodse bevolking in Nederland. Nederland was altijd een beetje anti-semitis, ik vond dat uit toen ik ongeveer 5-6 jaar was en naar de kolonie ging in Petten. Om dat ik zwart haar had en bruine oogen en een beetje donkeren huid had werd in Sammie genoemt, maar ik was niet Joods. Ik woond al 62 jaar niet in Nederland,en vergeet veel Nederlandse woorden hoe je ze uit spreekt maar vergeet de behandeling in Petten niet.

 4. Beste Roel Abraham. Wie het laatst lacht, die lacht het best. Israël zal op een dag alle vijandige en antisemitische volken de loef afsteken en tot hun verbazing tot Hoofd de Volken worden gepromoveerd door de Eeuwige.,

  Wie de historische Bijbelboeken grondig doorleest ziet dat Israël vaak in het nauw gedreven werd maar er altijd weer roemrijk bovenop kwam met hun Machtige God van Israël. Laat de moed niet zinken, het allerbeste komt nog voor het Joodse Volk en het Land Israël als uw Masjiach die ook mijn Masjiach is zal heersen van Zee tot zee! Psalm 72.

  Ik ben momenteel weer eens de 2 boeken van de Makkabeeën aan het lezen. Zij zagen niet op de rampzalige omstandigheden waarin Israël zich bevond onder de Griekse overheersing maar op de levende God van Israël waarmee ze ongelooflijke overwinningen boekten net als hun voorgangers trouwens: Abraham, Mozes, David, Salomo die Israël tot een wereldmacht leidde.

  God in de hemel lacht [Psalm 2] om al die antisemieten en booswichten van deze tijd die niet alleen Joden naar het leven staan maar ook de Christenen in veel landen. Wij bidden net als de Joden uit hun Siddoer Het Onze Vader gebed. Zijn Koninkrijk zal komen op deze aarde en Zijn wil zal geschieden.

  Israël wordt spoedig met zijn Masjiach tot Hoofd der Volken. Jesaja 60-66 en Openbaring 7, 14 en 19. Ik hoop die dag spoedig mee te maken. Mijn koffer staat klaar en vertrek dan onmiddellijk naar Jeruzalem, EL-Al naar de stad van de grote Koning en vraag daar asiel aan! Psalm 48 en Mattheus 5:35.

  • En heeft u nog een praktisch, uit te voeren alternatief ?
   Iets voor onze politici, bijvoorbeeld ?

   • Beste Louisa u schreef 25 JUNI 2018 OP 19:53…
    En heeft u nog een praktisch, uit te voeren alternatief?
    Iets voor onze politici, bijvoorbeeld ?”

    Israël heeft van de Eeuwige in Deuteronomium 4 de allerbeste adviezen gekregen. Als Premier Netanyahu en de Knessetleden die samen met Psalm 81 ter harte nemen zullen ze spoedig van al hun problemen en vijanden verlost worden en zal ook het nijpende watertekort in het Meer van Galilea voorgoed tot het verleden behoren…

    Hosea 6:3…Ja, wij willen de Here kennen, ernaar jagen Hem te kennen. Zo zeker als de dageraad is zijn opgang. Dan komt Hij tot ons als de regen, als de late regen, die het land besproeit.

    Joël 2:23…En gij, kinderen van Sion, juicht en verheugt u in de Here, uw God, want Hij geeft u de leraar ter gerechtigheid; ja, regenstromen laat Hij voor u nederdalen, vroege regen en late regen…

    Shalom. Bas Fortuin.

  • Meneer Bas Fortuin, wij Joden bidden geen onze vader gebed en staat ook niet in onze siddur. Uw Mashiach is niet onze Mashiach. Wij geloven niet in JC. De Joodse Mashiach is gewoon een man uit Israel en krijgt opdracht om Israel uit te redden. Hij is geen zoon van G-d en al helemaal geen G-d.
   Met respect gesproken.
   JJD Post

 5. De Joden blijven als volk bestaan door hun gehoorzaamheid – zo goed en kwaad als het kan – aan de voorschriften van het land waarin zij wonen, voor zover die niet in strijd zijn met de wetten van Mozes. Nederland daarentegen gaat, samen met de Westerse beschaving en onder leiding van het Herrenvolk uit de woestijn, langzaam ten onder bij gebrek aan morele discipline, zoals ook vele eerdere culturen zichzelf te gronde richtten. Dat is jammer, maar het hoort kennelijk bij de gestage ontwikkeling van de mensheid!

 6. Een heel goed sfeer artikeltje dat ook een Israëliër zoals ik laat zien dat er iets rot is in het land van Nederland… Niet dat ik dat niet wist. Ben niet voor niets haast 50 jaar geleden uit Nederland gevlucht naar Israël.

  • Nederland is door alle eeuwen heen een land geweest van kooplui die met alle winden meewaaien om maar vooral winst te kunnen blijven maken. Geen moraal, slechts de knip telt. Tolerant als het uitkomt, onder een laagje vernis van zogenaamde beschaving heult men met het kwaad, als het maar profijtelijk is.
   Onder het mom van beschaving toegeven aan de onbeschaafden, omdat dat makkelijker en profijtelijker is.
   De dominee en de koopman. Door alle eeuwen heen. Na de oprichting van de staat Israël stonden wij op hysterische wijze achter Israël en toen de Arabieren de oliekraan dichtdraaiden veranderde dat. Nu staan wij ( omdat dit makkelijker en profijtelijker is ) op hysterische wijze achter de zogenaamde Palestijnne, een enkele uitzondering daargelaten.

 7. Wereldmachten gaan ten onder aan decadentie en chaos waarin niemand nog vertrouwen heeft in leiders die het belang van de natie aan hun laars lappen en waarin een ieder die dit kan zijn eigen gang gaat. Romeinen haalden overwonnen volkeren eerst binnen om het vuile en zware werk voor hun te doen, in een toestand van verdergaande decadentie lieten ze deze zelfs het rijk bewaken, wat ze deden zolang het hun uitkwam. We weten allemaal hoe het afgelopen is met het ooit ordelijke en geweldige rijk dat eens zoveel georganiseerd, gebouwd en vernieuwd had. Eeuwen van diepe duisternis volgden. Nu staan wijzelf voor een situatie waarin politieke leiders alles behalve het belang van de natie voor ogen hebben, voormalige “slaven” die hierheen gebracht waren om tegen lage beloning het vuile en zware werk voor ons te doen emanciperen en voortdurend aan invloed winnen, in tegenstelling tot de decadente leiders een duidelijke eigen moraal en een duidelijk doel voor ogen hebben en proberen om Europa te veranderen naar hún visie, die zoals bekend op belangrijke punten verschilt van de onze. De eerste waarschuwingen staan geschreven aan de wand, zoals het verhaal van de zoon van zo’n geïmporteerde goedkope kracht die in de politiek belandt, faalt in het op kosten van de overheid hierheen halen van een beruchte Egyptische haatimam, maar dankzij decadente leiders vervolgens benoemd wordt tot burgemeester. Pas na lange tijd zullen we weten en begrijpen wat de echte agenda van deze man is en wat hij nu uitvoert. Denk ook aan een klein maar luidruchtig en opstandig groepje met stijgende populariteit en sterke banden met het land van oorsprong, dat voortdurend de grenzen van haar kunnen opzoekt en openlijk een buitenlandse dictatoriale leider bewondert, die op zijn beurt Hitler als lichtend voorbeeld ziet. Binnen de Europese elite hebben we ook al eerste joziassen, die de bewaking overlaten aan de soldaten van die groeiende, zich vrijvechtende macht van voormalige “slaven”. Er is al helemaal niemand meer die nog probeert om de in de hoofdstad van het land luidruchtig feestvierende aanhangers van die eerdergenoemde vijandelijke en obsessief Joden hatende dictator te stoppen. De boodschap: Ga je gang, onze weerstand is gebroken, wij verdedigen ons niet meer.
  De decadente moderne Europese leiders hebben één ding geleerd van de decadente oude Romeinse leiders: Dat je in tijden van problemen de massa’s moet bezighouden met brood en vooral met spelen. De media staan er vol van – hoe lager bij de grond, hoe beter. Het moderne volk heeft daarentegen niets geleerd van het oude plebs en laat zich gewillig afleiden van de problemen. Wie probeert te waarschuwen, wordt weggezet als al dan niet gevaarlijke gek. Het zogenaamd normale, politiek correcte volk en de schertsfiguren die de plaats van echte leiders innemen, hebben samen niet willen leren hoe deze orgie afloopt en zullen straks ontwaken uit hun roes in het midden van een nieuw tijdperk van duisternis. We moeten ophouden met het zinloze proberen om het dronken volk wijsheid bij te brengen of iets goeds te verwachten van decadente leiders. We moeten ons lot in eigen handen nemen, onze eigen waarden in ere houden en die meenemen naar plekken waar nuchterheid en realiteitszin heersen.

 8. Beste JJD Post, u schreef 25 JUNI 2018 OP 20:56…Meneer Bas Fortuin, wij Joden bidden geen onze vader gebed en staat ook niet in onze siddur.”

  Bent u daar wel zeker van? 1 Kronieken 29:10-20 in het Gebed van Koning David vindt u heel veel overeenkomsten met het Onze Vader dat de Joodse Jeshua ook leerde in het Tweede Testament.

  1 Kronieken 29:10-20 stond dus model in Mattheus 6:8-15 waar Jeshua dit gebed in herinnering bracht/leerde aan zijn 12 Joodse Apostelen. Dus het Onze Vader gebed is wel degelijk een honderd procent Joods Gebed dat ik als vriend van Israël ook dagelijks bid!

  Ook in uw Siddoer lees ik dat Israël zijn Gebed richt tot God als Vader:

  bracha 5
  Doe ons omkeren, Onze Vader, tot Uw Tora
  en breng ons nader, onze Koning, tot Uw dienst
  en voer ons in volledige omkeer terug tot voor Uw aangezicht.
  Gezegend Gij, Heer, die de omkeer wil.

  bracha 6
  Vergeef ons, Onze Vader, want wij schoten tekort,
  scheld ons kwijt, onze Koning, wat zij misdreven;
  want kwijtscheldend en vergevend zijt Gij.
  Gezegend Gij, Heer, Genadige, die zoveel vergeeft.

  bracha 19
  Stel vrede, goedheid en zegen, genade, verbondenheid en erbarmen
  over ons en over heel Uw volk Israël.
  Zegen ons, Onze Vader, ons allen als één, in het licht van Uw aangezicht,
  want in het licht van Uw aangezicht hebt ge ons gegeven, Heer onze God,
  de Tora des levens en de liefde der verbondenheid, gerechtigheid en zegen,
  erbarmen en leven en vrede.

  Shalom. Bas Fortuin.

  • U bent volslagen gehersenspoeld door uw godsdienst.
   Daar kan ik helemaal niets mee en dat wil ik ook niet.
   Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waar u zich eigenlijk mee bemoeit, wij Joden hebben onze sores en zitten niet te wachten op uw aanmatigende praat.

 9. Beste Louise, Aanmatigende praat? Deze site nodigt uit tot reageren.
  Ik gaf alleen mijn persoonlijke onderbouwde reactie over een interessant onderwerp.
  Wat is daar mis mee? Twee weten meer dan een. Als mijn reactie u stoort denk dan gewoon: een oor in ander oor uit. Goed voor uw bloeddruk. Even goede vrienden!

  Wetenschap zonder religie is kreupel. Religie zonder wetenschap is blind.
  Albert Einstein

 10. Einsteins aforisme wordt door gelovigen aangevoerd om re bewijzen dat zelfs Einstein, de grote natuurkundige, in God geloofde. Echter, Einstein sprak slechts vergelijkenderwijs: De wetenschapper kan niet zonder de vervoering, die sommigen vergelijken met een religie.

 11. Mijn vader had een hekel aan alles wat Joods was, na wat research bleek hij zelf af te stammen van Joden, is zijn achternaam Joods en zijn vrouw Joods, Zijn kleinkinderen, achterkleinkinderen, veel aangetrouwde familie heeft dezelfde achtergrond.

  In zijn onwetendheid, was er een blinde haat ontstaan, waarschijnlijk doordat hij misschien gevoelig was voor stemmingmakerij en geen interesse had om te onderzoeken wie hij nu eigenlijk was. Ik vond het wel grappig om hem met de onderzoeksresultaten te confronteren. Verdwaasd bleef hij ontkennen, zichzelf verloochenend en zijn verwanten vervloekend.

  De vraag is enkel wat is precies een Jood, daar zijn genoeg discussies over te vinden op internet. Ik denk dat het iets is dat je van binnen voelt.

  Ik sprak onlangs iemand met een “haatbaard” die zich boos maakte over het tegen elkaar opzetten van de religies…Een Semiet zo te zien die geen Antisemiet was.
  Slimmer als die Joodse vader van me, tenzij de “Jodentruc” is om het gewoon keihard te blijven ontkennen en vervolging te voorkomen door je voor te doen als Goy.

  Die rode draad zie ik wel in de familie geschiedenis. Voorlopig heb ik de handen vol aan het zoeken naar wat verloren is gegaan door de generaties. Ik lees de Bijbel opnieuw, onderzoek Joodse gebruiken en Kultuur, lees over de verdeeldheid en de verschillende inzichten en stromingen. Kijk in de spiegel en nog veel meer zaken. Voel dat er een vreemdaardige verbondenheid is met mensen met dezelfde achtergrond. Ja de wondere wereld van vooroordelen, waarheid en de zoektocht naar jezelf. Ken uzelven.

 12. Ik ben heel erg verbaasd over de reacties. als wederom geboren christen hou ik van Israël en zijn bevolking. Gods uitverkorenen om Zijn Boodschap over de wereld te verspreiden. ik ben dankbaar dat de joden deze taak van God hebben gekregen. Verder ik wil niemand beoordelen noch veroordelen , dat wil ik aan de God v Israël overlaten. Ik respecteer mijn medemens en houd van mensen die positieve keuzes nastreven.Vreselijk om te lezen dat mensen veroordeeld worden omdat ze jood zijn, onbegrijpelijk en pijnlijk. Ik wens U allen een veilige omgeving. Ook ben ik dankbaar dat er de staat Israël is om mensen de plek te bieden om veilig te zijn. Het is ZIJN eigendom, Jeruzalem Zijn stad. welke plaats ik als mens vervul laat ik aan de Almachtige over. ik begin bij geweldloze communicatie en compassie. Hartelijke vredegroet.

 13. Feitelijk is elk mens het beste af in het land van oorsprong/eigen cultuur.
  In dat land is immers alles afgestemd op de eigen cultuur, geldende regels van de cultuur etc etc….
  Heeft niets met ‘vreemdelingenhaat’ of in dit geval ‘anti- semitisme’ van doen maar gewoon een nuchter vaststelling van feiten.

  Net zo min als mensen vanuit islamitische cultuur goed kunnen aarden in onze westerse maatschappij, kunnen byv. christenen dat andersom níét in islamitische landen en hetzelfde geldt voor de religieuze joodse gemeenschappen in niet Joodse culturen.
  Cultuur, normen, waarden, landsgewoonten, religie etc; het verschilt allemaal veel en veel te veel. Héél lang geleden werd er in de Bijbelse geschriften al geadviseerd aan volken om zich níét met elkaar te vermengen en al die eeuwen geleden zagen we feitelijk al dezelfde problemen als die zich heden ten dage voordoen wanneer verschillende volken/culturen zich samen (proberen) te voegen.

  Het probleem van níét (goed) samengaan van verschillende culturen is iets wat al ééuwen bestaat en zal naar ik vrees ook de komende eeuwen gewoon blijven bestaan.

  Misschien was dat ‘goddelijke’ advies van eeuwen geleden dan toch zo gek nog niet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.