Aalten ligt dwars

Het conflict rond de rabbijnswoning in Aalten lijkt nog niet voorbij. De Aaltense wethouder Ted Kok laat weten dat het gemeentebestuur vorige week met de tachtigjarige Sallo van Gelder rond de tafel heeft gezeten over de kwestie, maar dat er nog geen duidelijke uitkomst is.

“We hebben meneer van Gelder twee opties voorgelegd die naar ons idee heel redelijk zijn”, zegt Kok. De gemeente zegt de woonbestemming voor het historische huisje terug te willen draaien voor Van Gelder, maar alleen zolang hij in leven is. “Daarna willen ze het gewoon weer een schuur maken”, zegt Van Gelder. De tweede optie is dat Van Gelder in het naastgelegen huis gaat wonen en dat de rabbijnswoning gebruikt mag worden voor recreatief verblijf van maximaal vier maanden. “Daar heb ik helemaal niet om gevraagd. Ik vind het eigenlijk geen eerlijk voorstel.”

Dat de  gemeente de woonbestemming van het huisje terugdraait zodra Van Gelder komt te overlijden, is een extra tegenslag. “Ik zet me zo hard in voor deze zaak omdat ik juist probeer veilig te stellen dat de beheerder van de synagoge na mij in het huisje kan wonen. Het is belangrijk voor de Joodse gemeenschap dat de beheerder daar mensen kan ontvangen. Ik heb dat zelfs al halverwege 2017 in mijn testament laten zetten.” Volgens wethouder Kok kan er geen uitzondering gemaakt worden voor Van Gelder, omdat het permanent terugdraaien van de woonbestemming zou betekenen dat Aalten nog maar 399 in plaats van 400 woningen mag bijbouwen. Van Gelder heeft nog niet besloten of hij ingaat op het aanbod.

3 Reacties

 1. Geachte burgemeester Stapelkamp,

  het was mij niet zo belangrijk een reactie van u te ontvangen op mijn eerdere schrijven, dat ik hoop dat u ontving, maar ik hoopte wel op flexibiliteit van de gemeente Aalten in deze kwestie. Uit dit bericht https://www.niw.nl/aalten-ligt-dwars/ blijkt nog niet veel van zulke flexibiliteit, naar ik meen – maar misschien klopt het rapport of mijn lezing daarvan niet.

  Mag ik u nogmaals op het hart binden om te bewerkstelligen dat hier zaken in der minne geschikt gaan worden en niet alleen “volgens de regels.” Een bevolking die tegen de regels in Joden in huis kon nemen, met gevaar voor eigen leven nog wel, moet ook een oude, Joodse man een rustige oude dag gunnen ongeacht allerlei regeltjes.

  Het treft mij zeer dat deze oude, Joodse man, die ik niet ken maar die naar verluidt een hoop geleden heeft en zich ondanks hoge leeftijd nog voor de gemeenschap inzet, zich thans moet verdedigen tegen een gemeente die 70 jaar geleden zo veilig was voor Joden. Ik neem aan dat u dat ook niet lekker zit. Mag ik hopen op beter nieuws?

  Dank u,

 2. Dit ons een gemeente onwaardig.In dit geval zou ik in hoger beroep gaan, zeker als het gebouw aantoonbaar geschikt is als woning. Het voorstel is bovendien immoreel. De gemeente gebruikt als argument voor dit gesjoemel de beperking van het aantal te bouwen huizen. Vraag: moet de heer Van Gelder zich met deze tijdelijke vergunning schuldig voelen als hij nog lang leeft ?

 3. Is er nu niemand die voor deze, moedige Joodse man Sallo van Gelder, die zoveel ellende heeft gehad, wil opkomen? De argumenten van de Aaltense Gemeente zijn toch niet steekhoudend? Wat is er op tegen dit kosters huisje in stand te houden als bijgebouw van de synagoge?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.