7-jarig Israëlisch schaaktalent mag Tunesië niet in

Het 7-jarige schaaktalentje Liel Levitan uit Haifa mag dit jaar niet naar het wereldkampioenschap schaken voor scholieren. Tunesië, dit jaar de organisator van de wedstrijd, staat niet toe dat het meisje naar het land afreist omdat zij de Israëlische nationaliteit heeft.

Levitan kwalificeerde zich dit jaar voor het WK nadat zij het Europese kampioenschap schaken voor scholieren won. De 7-jarige versloeg daarvoor in acht dagen twaalf andere talenten. Volgens haar ouders schaakt Leil al sinds haar vierde op hoog niveau.

Het is niet de eerste keer dat Israëlische schakers vanwege hun nationaliteit de mogelijkheid wordt ontzegd om deel te nemen aan nationale toernooien. Zo mochten meerdere Israëlische spelers niet meedoen aan het WK-schaken in Saoedi-Arabië.

Als antwoord op de weigeringen heeft een Israëlische speler, Lior Eisenberg, een alternatief toernooi in het leven geroepen. Tijdens de World Alternative Championship, georganiseerd in Israël, zijn schakers uit alle landen, dus ook de Arabische, van harte welkom. Volgens Eisenberg is het ‘tijd om een einde te maken aan discriminatie tegen Israëli’s’. Ook liet hij weten dat Liel Levitan is uitgenodigd om op het toernooi te spelen.

Het is niet duidelijk of de weigering van Tunesië verdere gevolgen heeft. Eerder deze week liet de Internationale Judobond weten dat Tunesië en Abu Dhabi de komende tijd geen judotoernooien mogen organiseren nadat zij de Israëlische atleten als minderwaardig hadden behandeld. De judoka’s mochten dit jaar wel meedoen aan toernooien in de landen, maar het was verboden om hun eigen vlag te vertonen of het Israëlische volkslied te zingen.

Een oproep aan de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond om uit solidariteit met het 7-jarige Israëlische meisje weg te blijven uit Tunesië kunt u doen door een mail naar: [email protected]

 

 

 

 

15 Reacties

 1. Ik ben met stomheid geslagen: Het 7-jarige Israëlische schaaktalentje Liel Levitan uit Haifa mag dit jaar niet naar het wereldkampioenschap schaken voor scholieren in Tunesië?

  Kunnen we niet beter een oproep doen aan alle Media en de Eerste en Tweede Kamer om uit solidariteit met het 7-jarige Israëlische meisje weg te blijven uit Tunesië zolang Israëlisch daar niet welkom zijn?

  Krijgt Minister Blok nu toch geen gelijk met zijn uitspraken over Islamitische immigranten die niet willen/kunnen integreren in de Westerse samenleving?

  Hoe lang blijft het Kabinet Rutte en Sigrid Kaag de Mantra’ s van de Islam nog dulden die roept dat de Islam tolerant en vredelievend is naar anders gelovigen/denkenden?

  Islam tolerant en vredelievend? Was dat maar waar! Is de Islam al niet eeuwen een godsdienst van verschroeide aarde? Iedere dag wereldwijd hoofdnieuws op TV-Radio en andere Media.

  Tof dat de Israëlische speler, Lior Eisenberg, een alternatief toernooi in het leven geroepen. “Tijdens de World Alternative Championship, georganiseerd in Israël, zijn schakers uit alle landen, dus ook de Arabische, van harte welkom. Volgens Eisenberg is het ‘tijd om een einde te maken aan discriminatie tegen Israëli’s’. Ook liet hij weten dat Liel Levitan is uitgenodigd om op het toernooi te spelen.”

  Wanneer horen we een luide verontwaardiging vanuit de Arabische schakersbonden over deze discriminerende gang van zaken?

  Ik wens de veelbelovende 7-jarige Israëlische Liel Levitan uit Haifa en haar ouders alle succes en zegen toe! Spreuken 3.

  • Wanneer horen we een luide verontwaardiging v.u. Arabische schakersbond (en zij niet alleen) tegen deze flagrante discriminatie?

   Wanneer olifanten kunnen vliegen!

  • Ook ik ben heel boos op de organisatie die de kleine Israëlische Liel Levitan uit wil sluiten, ook hier zie je de islamitische vijandschap, hoeveel bewijs hebben wij nog nodig Nederlandse regering, boycot de dit toernooi en laat niemand daarheen gaan

 2. Ik ben zelf geboren in Tunesië en ik sta 100% achter Israel.
  De macht van Islaam heerst overaal!!!
  Misschien kunnen we beter oproep doen of protest tegenover de Tunesche Ambassade.
  Minister blok sprak de waarheid maar alle regerings leiders zijn tegen de waarheid. Maar ook de Minister kan niets doen, het is een zaak van Israel en Tunesië.

 3. Onderstaande ideeën heb ik naar de schaakbond gemaild vandaag:

  Aan de Schaakbond tav. Directeur Sportief en communicatiemedewerker,

  Ik neem aan dat u gehoord of gelezen hebt van onderstaande actie.
  https://www.niw.nl/7-jarig-israelisch-schaaktalent-mag-tunesie-niet-in/

  Ben benieuwd of en hoe de schaakbond hierop reageert.

  2 ideeën:
  Laat de NL schakers een trouwband met de vlag van Israël dragen op het toernooi….
  Of vraag CVI Nijkerk om kleine Israëlische vlaggetjes om naast de NL vlag naast het schaakbord te zetten.

  Met vriendelijke groeten,

  Paul Vermeer

 4. Het is een schande dat dit Israëlische meisje niet welkom is in Tunesië.Het is ook een schande dat dit nieuws niet wordt gebracht in reguliere kranten en in het NOS journaal.Ada Deyl- Verheij

 5. Een schande dat de internationale schaakfederatie een land als Tunesië dit toernooi nog laat organiseren. Onmiddellijk het toernooi een land organiseren waar het meisje meer dan welkom is.
  Nooit meer iets van internationale sporten laten organiseren door Tunesië.
  Nogmaals: wat een schaamteloze vertoning

 6. Ik vind dit erg verdrietig en discriminatie ten opzichte van Israël. De haat van de islam wordt haast overal in die landen van jongs aan de kleinste kinderen geleerd en dat zal alleen maar toenemen. Maar in de Bijbel staat dat de Heer zal uitkomst geven.Dat lezen in de psalmen van David. Gods zegen Shalom.

 7. Wat kleinzielig is dat.Geest van onbeschoftheid is dit.Dit kun je alleen verwachten van de Islam, normen en waarden is ver te zoeken bij deze mensen. Doet er wat aan Rutte en Kaag!

 8. Ik verwacht ook niet anders van een islamitisch land als Tunesië. Ze lopen gewoon achter in hun ontwikkeling. En aangezien Islam uit jaloezie en bedrog is ontstaan kun je ze niet eens kwalijk nemen. Sneu voor het meisje maar er komen nog genoeg kansen voor haar in de toekomst.

 9. Schandalig. Wat onbeschoft! Als het andersom was,had je de islamitische landen moeten horen!!

 10. Ben het eigenlijk met iedereen eens
  Altijd hetzelfde liedje tegenover Israel
  Mijn vraag is eigenlijk altijd:
  Wat kunnen we doen om dit nieuws ( en heel veel ander nieuws wat het NOS journaal niet haalt ) aan meer mensen bekend te maken?

 11. De Nederlandse schakers gaan natuurlijk gewoon naar Tunis. Ik heb al jaren geleden besloten om niet meer naar de 4-meiherdenking op de Grebbeberg te gaan, zolang Joden in Nederland niet gewoon met een keppeltje over straat kunnen en Joodse instellingen moeten worden bewaakt. Op 5 mei vier ik alleen nog mijn eigen verjaardag…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.