Eis van Gül aan Hamas

Hamas moet Israëls bestaansrecht erkennen. Die opvallende uitspraak deed de Turkse president Gül op 20 mei tegen de Wall Street Journal. Hij noemde Obama’s oproep, op 19 mei, om een Palestijnse staat te scheppen op basis van de grenzen van ‘voor 1967’ en landruil ‘een belangrijke stap’. (In Obama’s rede komt de uitdrukking ‘voor 1967’ overigens niet voor.) Gül zei tegen de krant dat Obama ‘een punt had’ toen hij vorige week zei dat men van Israël niet kan verwachten dat het onderhandelt met een beweging die het bestaansrecht niet erkent. Hij zei dat hij Hamas al eerder over deze kwestie had aangesproken. Hij zei dat hij gelooft dat Hamas bereid is om Israël te erkennen. De Turks-Israëlische betrekkingen zijn gespannen sinds de Gaza-oorlog en het incident met de Mavi Marmara, 31 mei vorig jaar.

1 Reactie

  1. Turkije heeft in de sporen van de islamitische revolutie in het M.O. na het verslaan van de kruisvaarders in 1300 de touwtjes in Israel in handen genomen, tot ze in WO1 verslagen werden door de Engelsen. Er hebben altijd joden in Israel geleefd sinds de terugkeer uit Egypte. De islamitische overheersers (net als de kruisvaarders) zorgden ervoor dat het aantal joden klein bleef en ongeorganiseerd. Moslims werden voorgetrokken op elk niveau en het harde bestaan voor de joden leidde ertoe dat velen wegtrokken of zelfs overgingen naar de islam, (een deel bleef in het geheim joden tot vandaag toe in bijv. Juda en Shomron). De Turken hadden in Israel niets te zoeken, ze hielden het bezet, ook de Engelsen hadden er niets te zoeken, ze hielden het bezet, zoals ook de Byzantijnen, Romeinen etc.
    Ondanks hun kolonialistische en vaak afgrijselijk gedrag in het verleden, denken al die volken ons en anderen te vertellen hoe of dat we ons moeten gedragen. Tonnen boter op het hoofd en schijnheiliger kan het niet.
    De Palestijnen zijn een probleem voor ons maar ook een feit waar we niet omheen kunnen. Als ze niet konstant gemanupileerd, opgestookt en vals voorgelicht werden door de halve wereld, met hun arabische broeders voorop, zouden we een goede oplossing vinden voor beide partijen, maar valse hoop, met de moedermelk ingeplante haat en verschoond van enige zelfkritiek aan de kant van de palestijnen houden elke oplossing tegen en een steeds groter deel van de Israeli’s heeft geen enkel vertrouwen meer in de Palestijnen.
    Meneer Gul doet er beter aan aandacht te besteden aan Turkije en vooral aan alles wat Turkije zijn eigen bevolking en anderen gedurende honderden jaren, tot de dag van vandaag aandeed.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.