Een wrede beroving

foto bejaarden

Vorige maand werd in de Amsterdamse Heemstedestraat een hoogbejaard echtpaar zwaar mishandeld bij een overval in hun eigen woning. De wreedheid van de beroving riep nationale verontwaardiging op. Slachtoffers blijken de Joodse Samuel (87) en Diana (86) Blog te zijn. Voor het eerst vertellen ze hun verhaal.

Het echtpaar zit aan tafel van een revalidatie-afdeling voor een bord snijbonen en aardappelpuree. Ze zijn er net een paar dagen, na drie weken in het ziekenhuis te hebben gelegen vanwege hun verwondingen. „Ik hoef dit eten niet,” zegt Diana terwijl ze naar haar bord kijkt. „Eten interesseert me niet meer. Ik heb zo’n pijn. Ik ben van binnen gebroken.” Samuel neemt met moeite een hap. Hij is praktisch blind sinds die zwarte dag waarop twee als politiemannen vermomde criminelen zijn appartement binnenvielen. Tot die tijd functioneerden Diana en Samuel zelfstandig. Nu zitten ze allebei in een rolstoel, lopen gaat niet meer. Samuels ogen tranen. Diana vertelt hoe er op de bewuste middag aan de deur werd gebeld: „Ik zei nog tegen mijn man ‘maak de deur niet open’, maar hij deed het toch. Ze riepen ‘politie’ en kwamen naar boven gelopen. Ik stond achter mijn man. Ze duwden ons hardhandig naar binnen. Ik kwam met mijn hoofd tegen de muur.” Diana reikt naar haar achterhoofd. Het is nog steeds beurs, zegt ze. „Samuel hebben ze ook geslagen. Hij zei nog ‘sla niet mijn vrouw, sla mij’. Hij heeft zijn heup gebroken en was helemaal zwart van de blauwe plekken.” Samuel knikt. De foto’s van hem die in de Nederlandse media opdoken, spraken boekdelen en veroorzaakten algehele verontwaardiging. Het echtpaar werd op de grond vastgebonden en Diana moest onder dreiging van een pistool een flesje leegdrinken. „Drugs hebben ze mij gegeven. ‘Dan gaat ze slapen,’ zeiden ze tegen mijn man, ‘dan gaat ze slapen.’ En ze bleven maar schoppen ook nadat we vastgebonden op de grond lagen. De een was mager, en de andere had een dik gezicht.” Samuel: „Ik denk dat de een rond de veertig jaar was en de andere begin vijftig. Ze wisten precies waar ze moesten zoeken en wat ze moesten doen.” De daders waren getint, vertelt Diana. „Ze hadden een Arabisch, Marokkaans uiterlijk, maar ze spraken vloeiend Nederlands.”

‘Vuile Joden’
De vader van Diana was diamantslijper. „Daarom had ik veel juwelen. Ik had een ring om met zeven stenen. Geen kleine. Ongeveer zeven karaat. En nog een ring, met een beetje gelige diamant. Die had ik van mijn moeder gekregen. Alles is weg. Mijn horloge, gouden ketting, en een broche met daarop een diamant die ik van mijn vader had gekregen.” Diana begint te huilen. Samuel zegt: „Vergeet je mijn pinkring niet? Die met een ‘S’, ingezet met een diamant?” Diana: „Ik ben overspannen. Ze wilden mijn vinger eraf snijden toen ik mijn ringen niet snel genoeg afkreeg. Kijk, hier is nog een flinke snee. ‘Jullie vuile Joden,’ zeiden ze. ‘Jullie moeten het niet dragen. Jullie hebben het al te lang gedragen. Nu is het van ons.’” Diana groeide op in Parijs, waar zij als meisje vanwege het werk van haar vader naartoe verhuisde. Tijdens de oorlog werd het gezin verraden en opgepakt. Diana werd samen met haar moeder, tweelingbroer en andere broer naar Birkenau getransporteerd en daarna naar Auschwitz. Dit was rond haar dertiende jaar. Alleen Diana en haar moeder overleefden de verschrikkingen. Ze laat het nummer op haar arm zien. „En op mijn buik heb ik nog littekens van de hond die mij heeft gebeten in het kamp. Omdat ik niet vlug genoeg liep. Ik ben drieënhalf jaar lang geslagen door de moffen, maar nog meer door deze rotzakken.”

Geen show
Samuel, wiens vader Joods is, werd als kind uit de Hollandsche Schouwburg gesmokkeld en overleefde in de onderduik. Na de oorlog kwamen Samuel en Diana elkaar tegen in Amsterdam en trouwden. Samuel startte een zaak in lederwaren, Diana werd huisvrouw. „We zijn 56 jaar getrouwd, waarvan we 46 jaar in de Heemstedestraat woonden. We waren er gelukkig,” zegt Samuel. De enige zoon van het echtpaar, Emanuel, woont in Spanje. Telefonisch vertelt hij: „Na de oorlog bouwden ze een vrij normaal leven op. Mijn moeder had trauma’s en nachtmerries, maar verder hadden we een doorsnee gezinsleven.” Emanuel was zo ontdaan over hetgeen zijn ouders overkwam dat hij besloot de foto van zijn vader te publiceren. „Ik hoorde van mijn nicht dat mijn vader bont en blauw geslagen was. Nou, maak je daar maar een voorstelling van. Dat lukte me niet echt, totdat ik de foto zag. Ik schrok me dood. De behandelend verpleger vertelde me dat er in Amsterdam veel gebeurt, maar dat het lang geleden was dat ze zoiets hadden gezien. Ik heb dit niet gedaan omdat ik er een show van wilde maken, maar om de buitenwereld te laten zien hoe verschrikkelijk dit is.” Emanuel loofde een beloning uit van tienduizend euro voor tips die naar de daders zouden kunnen leiden. Dat bedrag staat intussen op 12.000 euro, spontaan ingezameld door mensen die de berichtgeving lazen of tv-uitzendingen zagen over de overval. De daders waren niet gemaskerd. „Maar tot nu toe heeft dit nog tot geen enkele tip geleid. De politie heeft nog geen flauw idee wie het zijn,” aldus Emanuel. Ook hij vermoedt dat de daders wisten van de Joodse achtergrond van zijn ouders: „Ze hebben een vrij grote mezoeza naast de deur hangen. En als je mensen overvalt dan doe je dat toch om het geld? Daarna ga je toch weg? Maar ze hadden wat ze wilden en hielden desondanks maar niet op met slaan. Zelfs nadat ze weerloos, vastgebonden op de grond lagen. Dat is toch vreemd?”

Toekomst
Intussen wordt het toetje op tafel gezet. Rijstepap voor Samuel. Diana heeft haar eten nog niet aangeraakt. „Niets helpt me de bittere smaak van het drankje uit mijn mond te halen. Ik proef het nog steeds.” Ze vertelt dat nadat de mannen weg waren, ze naar het balkon wist te rollen, waarvandaan ze om hulp riep. „Toen kwamen de politie, de ambulance en de brandweer en zijn we naar het ziekenhuis gebracht.” De woning is nog steeds niet vrijgegeven. Samuel: „Gisteren heeft een agent mijn scheerapparaat gebracht. We hebben zelf niets mee kunnen nemen.” Even komt er een glimlach op het gezicht van Diana, als ze vertelt over de steun die ze kregen nadat het nieuws naar buiten kwam. „Zoveel bloemen hebben we gekregen, en zoveel warme reacties uit de buurt. En van de Joodse gemeente zijn er mensen op bezoek geweest. Ook een heel strikte rabbijn. Zo vroom was hij dat hij mij geen hand wilde geven. Zijn zoontje heeft een prachtig lied gezongen. In het Jiddisj.” Samuel: „En van wie kregen we ook weer die heerlijk kippensoep? Van Mouwes toch?” Ook burgemeester Van der Laan kwam spontaan op ziekenbezoek. „Hij is wel een uur geweest, wat een ontzettend aardige man is dat,” vertelt Diana. Terug naar de Heemstedestraat wil het echtpaar niet meer. Samuels ogen beginnen weer te tranen: „Ik hoop dat ik nog een beetje kan leven. Mijn zoon heeft gezegd dat we maar bij hem moeten gaan wonen, in Spanje. Hij wil dat we nog een beetje leuke tijd zullen hebben. Maar ik weet niet of dat nog gaat lukken.” Diana heeft daar ook haar twijfels over. „Het is niet leuk. Als ik ’s nachts mensen hoor lopen, schrik ik. Ze zeiden: ‘Als je iets vertelt tegen de politie kom ik je doodschieten.’ Ik ben nog zo bang.” Zoon Emanuel heeft al plannen. Hij woont in Zuid-Spanje en hoopt zijn ouders over te halen die kant op te komen. Daar zullen ze ook dagelijks verzorging krijgen: „Het lijkt mij voor nu onmogelijk dat ze nog langer op zichzelf blijven wonen. Ik hoop dat ze snel revalideren en dan laat ik hun spullen naar hier overbrengen, zodat ze nog een paar jaar leuk kunnen leven en deze verschrikking achter zich kunnen laten.”

27 Reacties

 1. Geen woorden voor zo erg is dit…ik hoop met heel mijn hart dat deze mensen de draad weer op kunnen pakken en dat de daders gepakt worden en zwaar maar dan ook zwaar worden gestraft [maar dat zal wel weer vies tegenvallen hier in dit land]

 2. Wat vreselijk wat deze oude mensen is overkomen.
  Ik heb geen woorden voor de mensen die hen dit hebben aangedaan.
  Ik hoop dat de daders worden gevonden en dat zij nog goede dagen bij hun zoon kunnen doorbrengen.
  Ik maak me zorgen over de anti-semitische gevoelens bij sommige bevolkingsgroepen.
  Dit mag niet gebeuren,en ik wil dan ook mijn medeleven betuigen aan het echtpaar.
  Shalom. <3

 3. Wat ik niet begrijppen kan: Hoe is het mogelijk ,dat terwijl er nog overlevenden van de nazi kampen zijn. het antisemitisme alweer zo erg de neus opsteekt. Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse regering geen strenge maatregelen neemt om het antisemitisme uit te roeien.

  Het volk kan ze niet uitroeien, de regering moet ze uitroeien………..

  Wij overlevenden zullen de regering dankbaar zijn en blijven…………

  Mevr.A.Reinfeld W.

 4. De ongelovige Nederlandse kazen krijgen ook flinke klappen als ze door dit tuig worden beroofd, maar als je echt Joods bent doen ze er dus nog een schepje bovenop. Eerlijk gezegd heb ik al heel lang het idee dat criminaliteit van Marokkanen meer wordt gemotiveerd door haat dan door zelfverrijking.

  Ondertussen loopt deze gemeenschap wel heel hard te klagen dat ze worden gediscrimineerd; maar ja, zoals de waard is, vertrouwd hij natuurlijk ook zijn gasten. Het zijn zeker niet allemaal criminelen, maar ze schieten wel vrijwel allemaal in de tribale modus zodra er kritiek op hun gemeenschap is.

  Maar wat ik nog het ergste vind is dat het overgrote deel van de media, en dan vooral die nota bene van ons belastinggeld worden betaald, discussie hierover totaal onmogelijk maken door ieder kritisch geluid over hun utopische multiculturele samenleving onmiddellijk als racisme te bestempelen. En daarna in hun online fora ook nog eens alle onwelgevallige meningen rücksichtslos verwijderen.

 5. Nederland haalt nog veel meer anti-semieten binnen momenteel. Syriers wel te verstaan. Tuurlijk willen die mensen niet meer in Syrie wonen, maar dat betekent niet dat wij het aantal anti-semieten in ons land moeten laten toenemen. Wellicht heeft IJsland nog genoeg plek voor hen. Op de duitse TV was onlangs een documentaire waarop te zien was hoe islamitische immigranten zich niet willen aanpassen aan de duitse grondwet, omdat ze menen dat hun cultuur en religie prevaleren. Dit geldt ook voor jongeren die in duitsland geboren zijn. Dat geeft toch wel aan dat van integratie weinig tot niets terecht zal komen. Hoe naief is (West)Europa om dat probleem niet in ogenschouw te nemen!

 6. Wat hier nou op te zeggen?
  Mijn hele leven vraag ik me al af hoe het mogelijk is dat de joden zulke wreedheden hebben moeten ondergaan.
  Als apotheose de nazitijd van 1933-1945.
  Ik ben geboren in de nagalm van die Tweede Wereldoorlog en heb op mijn manier die oorlog en de Duitsers goed bestudeerd! Ik heb zelfs in mijn kindertijd in Duitsland gewoond.
  Hoe bitter was het te moeten ontdekken hoe dubieus Nederland was in die Tweede Wereldoorlog.
  En nu 70 jaar er na laait de Jodenhaat weer op!
  Als je met Marokkanen over de joden praat en je zegt : “De joden zijn mijn vrienden” , zeggen Marokkanen : “Dan kun je niet onze vriend zijn”.
  Als je je afkeer over die Marokkaanse mentaliteit laat blijken, wordt je al héél snel voor racist uitgemaakt! En dat vind ik erg, want ik ben geen racist! En het is dan ook bijzonder wrang in mezelf te moeten ontdekken dat ik voor Marokkanen een uitzondering maak!

 7. En we halen steeds meer mensen binnen welke, als ze de rust hier hebben gevonden, deze oude gevoelens weer laten opspelen. Deze acties worden dan vanuit de huizen van al die BN’rs uitgevoerd die deze mensen in huis hebben genomen…….

 8. Hier wordt ik zo verdrietig van, heb je alles overleefd en ben je op hoge leeftijd gekomen en ben je daardoor weerloos… echt dit moet op Nationale Televisie, ik ben het helemaal zat. Deze daders moeten zich niet veilig voelen en ik bid dat ze snel gepakt worden.. Ik hoop dat iedereen zich uitspreekt voor dit echtpaar en dat zij zich gewaardeerd en geliefd weten in Nederland. Bless Liesbeth

 9. Dit tuig werd jarenlang de hand boven het hoofd gehouden. En nu krijgen we miljoenen vluchtelingen binnen die bepaald geen filosemieten zijn. Dat is de volgende klap die wij te verwerken krijgen. Ik wens het echtpaar veel warmte en steun toe.

 10. men heeft zelfs geen respect meer voor oudere,
  heel veel sterkte.aan deze mensen.
  hopelijk worden de daders goed aangepakt en graag geen taakstrafje.

 11. Ik begrijp nu waarom mijn commentaar niet door de moderatie komt: Esther Voet herself maakt ook stemming tegen vluchtelingen. Allemaal anti-semitisch tuig natuurlijk, moeten we vooral op zee laten verdrinken.
  Treurig.

 12. Pff, wat een drama. Sterkte voor die mensen. Ik hoop dat ze die beesten weer pakken. Dit is gewoon vuil.

  Waar ik me overigens aan stoor is, dat de media, het antisemitisch karakter niet noemen. Het is bizar dat ze doen, alsof dat er niet toe doet. Dat kan namelijk heel goed het extreme geweld verklaren.

 13. De daders zijn geen mensen maar beesten. Als je twee weerloze oude mensen zo de vernieling in slaat verlies je wat mij betreft al je rechten als mens.

  http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/28473-wat-is-fascisme.html
  (iets dat we leerden bij geschiedenis op school. De groepen die slachtoffer worden zijn joden, andersdenkenden, homosexuelen (travo’s, lesbiennes, transgenders, etc), lichamelijk en geestelijk gehandicapten.

  Kan iedereen zelf concluderen welke groep/religie/ideologie tegenwoordig de meeste kenmerken van facisme heeft. En het word in Europa gewoon toegestaan.

  Wellicht een troost, heel veel nederlanders zijn dit geweld meer dan zat:
  http://www.worldofcrowdfunding.com/donaties-voor-het-87-jarige-joodse-slachtoffer-van-racistische-roofoverval-0

  Sterkte aan dit echtpaar, dat ze de laatste jaren nog geluk vinden!

  Fubje

 14. Geachte hr. en mevr.Blog.

  Van harte beterschap, weet dat wij met u meeleven. Er is een mooie aktie opgezet door “Geen Stijl” Hopelijk komt er weer wat licht aan het einde van deze donkere tunnel. Ik blijf hameren op het oppakken van deze harteloze boeven.

  C.P. van Burgeler.

 15. Wat een vreselijke gebeurtenis!
  Wat triest dat er hier mensen rondlopen die zich met zulke praktijken bezighouden.
  Er zijn in deze wereld veel jodenhaters.
  Ik weet dat de Joden Gods volk zijn en dat satan er alles aan zal doen om deze mensen pijn te doen.
  De Joden en de staat Israël zal nooit rust krijgen totdat de Grote koning komt.
  Ik wens deze mensen het allerbeste toe en hoop dat ze nog een fijne tijd zullen krijgen.
  In Nederland of in het mooie zonnige Spanje.
  Veel sterkte toegewenst!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.